Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Moszkva: adóterror készül

Letartóztatták az orosz állami statisztikai hivatal vezetőjét, miután közel kétszázmillió forint értékű készpénzt találtak a lakásán. Jurij Jurkovot azzal vádolják, hogy nagyvállalatok adócsalásaiban működött közre, valamint cégek titkos adatait adta el a vetélytársaiknak.
Húsz ember volt tagja a bűnszövetkezetnek, akiknél mintegy háromszázmillió forint értékű készpénzt és nagy mennyiségű ékszert foglalt le a rendőrség. Orosz lapvélemények szerint könnyen kiderülhet, hogy a kormánytisztviselők által használt adatok, amelyek alapján az orosz gazdaságpolitikát alakítják és az adókat begyűjtik, a statisztikai hivatalban jelentős torzulásokat szenvedtek.
A letartóztatás része a Jelcin elnök által meghirdetett új orosz adóbegyűjtési kampánynak. Borisz Fjodorovról, az újonnan kinevezett adóhatósági vezetőről máris az a hír terjedt el Moszkvában, hogy ő „a modern kor Sztálinja”. A közvélemény azt várja, hogy az 1937-es szörnyű megtorlások ideje tér vissza - ez volt a nagy tisztogatás éve. Fjodorov azonban igyekszik megnyugtatni az oroszokat: „Nem lesznek kirakatperek. Mindazonáltal vannak feladataink, amelyeket teljesíteni fogunk”- ígéri az adóhivatalnok.