Vissza a tartalomjegyzékhez

KŐSZEGI ANITA
Fizetőeszközből a csemegék királynője

Sokak kedvence, a csokoládé hosszú pályát futott be, mígnem elérte mai népszerűségét. Alapanyaga, az értékes kakaóbab i. e. 600 körül a közép-amerikai indiánok körében fizetőeszközként volt használatos. A „xoxoatl” nevű kesernyés ízű ital, mely víz és finomra tört kakaómagok keverékéből állt, Kolumbusz révén vált ismertté a XIV. század végi Európában.
A XVI. században Hernando Cortez, spanyol hódító az azték király udvarából titkon kakaót szállíttatott Spanyolországba, de az a mézzel édesített ital titkát csaknem 100 éven keresztül rejtegette. XIII. Lajos uralkodása alatt került a kakaó - mint a nemesség kiváltságos itala - Franciaországba, nem sokkal később pedig a németországi gyógyszertárak a kakaót - felismerve pozitív élettani hatásait - már erősítőszerként kezdték árusítani.
A XIX. század elején az angol Fry & Son cég nevéhez fűződik az első tábla csokoládé gyártása. A kakaófa termését 5-10 napig erjesztették, aminek következtében a gyümölcshús elvált a magtól. Ezután a kakaó magját megpirították, apróra zúzták, és finomra őrölték. Ekkor zsírtartalma kicsapódott, és megszületett az a barna, folyékony kakaómassza, melynek íze az adalékanyagok (cukor, tejpor és a kakaóvaj) hozzáadása után már a csokoládéra emlékeztetett. Ezután a masszát lemezek között addig préselték, míg leheletvékonnyá nem vált, majd lehűtötték, így kapta meg a csokoládé selymes fényét.
A fenti gyártási receptúra sikerét évek hosszú sora igazolta. Az idők folyamán a csokoládé egyre ismertebbé vált, és napjainkra a csokoládé-nagyhatalmak megkezdték egyre éleződő harcukat a fogyasztók kegyeinek elnyeréséért. Miközben a kakaóbab- és a dióárak radikálisan emelkednek, a csokoládéfogyasztásban élenjáró európai gyártóknak a közelgő, szigorított EU-szabványok jelentenek kihívást. A csokoládé azonban továbbra is őrzi népszerűségét. Fogyasztásában ranglistások a svájciak, akiknél az egy főre jutó csokievés mennyisége évente 10,18 kilogramm.


Csokoládéfajták

Étcsokoládé: a legnagyobb kakaótartalommal rendelkezik; gyártásához a kakaóbab természetes zsírtartalmán kívül egyéb zsíranyag nem szükséges.
Tejcsokoládé: tejport és min. 25 százalékban kakaót tartalmaz.
Fehér csokoládé: nem igazi csokoládé, mivel alapanyaga nem a kakaómassza, hanem a kakaóvaj
Főzőcsokoládé: sütemények készítéséhez kitűnő; összetevője min. 31 százalékban a kakóvaj. Könnyen olvad.
Nugát: nem csokoládé, kizárólag főzőcsokoládét, cukrot és diót, ill. mogyorót tartalmaz.