Sokak kedvence, a csokoládé hosszú pályát futott be, mígnem elérte mai
népszerűségét. Alapanyaga, az értékes kakaóbab i. e. 600 körül a közép-amerikai
indiánok körében fizetőeszközként volt használatos. A „xoxoatl” nevű
kesernyés ízű ital, mely víz és finomra tört kakaómagok keverékéből állt,
Kolumbusz révén vált ismertté a XIV. század végi Európában.
A XVI. században Hernando Cortez, spanyol hódító az azték király udvarából titkon
kakaót szállíttatott Spanyolországba, de az a mézzel édesített ital titkát csaknem
100 éven keresztül rejtegette. XIII. Lajos uralkodása alatt került a kakaó - mint a
nemesség kiváltságos itala - Franciaországba, nem sokkal később pedig a
németországi gyógyszertárak a kakaót - felismerve pozitív élettani hatásait -
már erősítőszerként kezdték árusítani.
A XIX. század elején az angol Fry & Son cég nevéhez fűződik az első tábla
csokoládé gyártása. A kakaófa termését 5-10 napig erjesztették, aminek
következtében a gyümölcshús elvált a magtól. Ezután a kakaó magját
megpirították, apróra zúzták, és finomra őrölték. Ekkor zsírtartalma
kicsapódott, és megszületett az a barna, folyékony kakaómassza, melynek íze az
adalékanyagok (cukor, tejpor és a kakaóvaj) hozzáadása után már a csokoládéra
emlékeztetett. Ezután a masszát lemezek között addig préselték, míg
leheletvékonnyá nem vált, majd lehűtötték, így kapta meg a csokoládé selymes
fényét.
A fenti gyártási receptúra sikerét évek hosszú sora igazolta. Az idők folyamán a
csokoládé egyre ismertebbé vált, és napjainkra a csokoládé-nagyhatalmak megkezdték
egyre éleződő harcukat a fogyasztók kegyeinek elnyeréséért. Miközben a kakaóbab-
és a dióárak radikálisan emelkednek, a csokoládéfogyasztásban élenjáró európai
gyártóknak a közelgő, szigorított EU-szabványok jelentenek kihívást. A csokoládé
azonban továbbra is őrzi népszerűségét. Fogyasztásában ranglistások a svájciak,
akiknél az egy főre jutó csokievés mennyisége évente 10,18 kilogramm.
Csokoládéfajták
Étcsokoládé: a legnagyobb kakaótartalommal rendelkezik; gyártásához a
kakaóbab természetes zsírtartalmán kívül egyéb zsíranyag nem szükséges.
Tejcsokoládé: tejport és min. 25 százalékban kakaót tartalmaz.
Fehér csokoládé: nem igazi csokoládé, mivel alapanyaga nem a kakaómassza, hanem a
kakaóvaj
Főzőcsokoládé: sütemények készítéséhez kitűnő; összetevője min. 31
százalékban a kakóvaj. Könnyen olvad.
Nugát: nem csokoládé, kizárólag főzőcsokoládét, cukrot és diót, ill. mogyorót
tartalmaz.