Vissza a tartalomjegyzékhez


Magvas vetélkedő

A II. Ribizlimagozó Világbajnokságot rendezik meg Franciaországban idén ősszel. A résztvevőknek egy libatollal kell kipiszkálniuk az apró magvakat úgy, hogy a ribizliszemek épségben maradjanak. A libatollas ribizlimagvatlanító világversenyt a lotaringiai Bar-le-Duc-ben tartják szeptember 6-án, a IX. Ribizli Fesztivál alkalmából. Az érdekfeszítő esemény kapcsán a helyi ribizlicéh nemzetközi felhívást tett közzé, amelyben profi ribizlimagozókat keres a világ minden tájáról.
A bajnoki babérokra pályázó ribizlimagozóktól hihetetlen kézügyességet várnak el: a gyümölcsszemek megrongálása nélkül kell metszést ejteniük a ribizli héján, majd egy ferdén metszett libatoll üregébe kell beleügyeskedniük az apró magvakat, végül pedig a ribizliszemeken ejtett vágásokat is vissza kell „varrniuk”.
A szervezők abban reménykednek, hogy a versenyen felfedezhetnek olyan ribizlimagozó tehetségeket, akik segítenek megőrizni a ribizlimagozás ősi hagyományát. A „francia kaviár”-nak is nevezett mag nélküli ribizlidzsem már 1344 óta Bar-le-Duc vidékének konyhaművészeti specialitása. (MTI)