A II. Ribizlimagozó Világbajnokságot rendezik meg Franciaországban idén ősszel. A
résztvevőknek egy libatollal kell kipiszkálniuk az apró magvakat úgy, hogy a
ribizliszemek épségben maradjanak. A libatollas ribizlimagvatlanító világversenyt a
lotaringiai Bar-le-Duc-ben tartják szeptember 6-án, a IX. Ribizli Fesztivál
alkalmából. Az érdekfeszítő esemény kapcsán a helyi ribizlicéh nemzetközi
felhívást tett közzé, amelyben profi ribizlimagozókat keres a világ minden
tájáról.
A bajnoki babérokra pályázó ribizlimagozóktól hihetetlen kézügyességet várnak
el: a gyümölcsszemek megrongálása nélkül kell metszést ejteniük a ribizli héján,
majd egy ferdén metszett libatoll üregébe kell beleügyeskedniük az apró magvakat,
végül pedig a ribizliszemeken ejtett vágásokat is vissza kell „varrniuk”.
A szervezők abban reménykednek, hogy a versenyen felfedezhetnek olyan ribizlimagozó
tehetségeket, akik segítenek megőrizni a ribizlimagozás ősi hagyományát. A
„francia kaviár”-nak is nevezett mag nélküli ribizlidzsem már 1344 óta Bar-le-Duc
vidékének konyhaművészeti specialitása. (MTI)