Vissza a tartalomjegyzékhez

FEHÉR SZILVIA
A forró napok veszélyei

Megérkezett a nyár! A tavaszi lágy meleget felváltja a füllesztő nyári forróság. Sokak számára a napozás a nyár elválaszthatatlan része. Szervezetünk igényli is a napfényt, hiszen a csontok felépítéséhez és formájának megtartásához, a test kalcium- és foszforkészletéhez és azok hatékony felhasználásához szükséges D-vitamin képzésében elengedhetetlen szerepe van. Ismerünk olyan bőrbetegségeket is, amelyeknél a napfény gyógyító hatású is lehet (pattanásos bőr, pikkelysömör, ekcéma bizonyos fajtái). Ugyanakkor a mértéktelen napozás az UV-sugárzás miatt káros hatással van szervezetünkre. Az emberek, különösen a déli országokban, már századokkal ezelőtt védték bőrüket az erős napsugárzástól. A szalmakalapok, napernyők, a rizsföldeken dolgozók jellegzetes kalapjai nem a divatot, hanem a napfény elleni védelmet szolgálják. Lehet, hogy a napbarnított bőr sokak számára esztétikusabbnak tűnik, pedig ez csak szervezetünk védekezése, melynek hatására pigmentképződés jön létre - így keletkezik a barnulás.
Tudjuk, hogy a napfény különböző hullámhosszú sugarakból áll. Az ultraibolya-sugárzást a hullámhossz alapján A, B és C-sugárzásra osztják fel. Az UV-A-sugárzás a hám festékképzésére van hatással, az UV-B-sugárzástól barnulunk. Az UV-C természetes körülmények között nem fordul elő, és felületek sterilizálására is használják, mivel elpusztítja a baktériumokat és vírusokat. Az UV-B-sugárzás viszont szerepet játszik a bőr rosszindulatú daganatos megbetegedésében, és gyengítő hatással van az immunrendszerre is.
Németh Péter meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa elmondta, hogy a sztratoszférában, nagy magasságban található ózon közönséges oxigénből keletkezik a napsugarak hatására, aminek létrejötte és bomlása között egyensúly van. Különböző kémiai anyagok - mint például a sprayk hajtógáza (CFC) - alakítják vissza nagymértékben az ózont közönséges oxigénné, ami csökkenti az ózonszintet. A déli sarknál az őszi hónapokban található ózonlyuknak hazánkra közvetlen hatása nincs, bár az 1990-es évek elejétől nálunk is tapasztalható kismértékű ózonhiány. Magyarországon az éves tartós ózonhiány öt százalék körül van.
Kérdésünkre az is kiderült, hogy csak vastag esőfelhő vagy tekintélyesebb árnyék védhet meg minket a káros sugaraktól. Természetesen a sugárzás nyári átlagértéke, különösen június és július hónapokban, számottevően magasabb, akár a téli érték tízszerese is lehet. A napozás szempontjából fontos bőrünk típusának meghatározása, hiszen így védekezhetünk kellőképpen a leégés és más kellemetlen hatások ellen. A legveszélyeztettebbek a vörös vagy szőke hajú, nagyon fehér bőrűek, a szeplősek és a gyerekek. Mindenképpen javasolt a fokozatos naphoz „szoktatás”, mert így sokszorosára nőhet a bőr UV-sugarakkal szembeni természetes védekező képessége. Kellő odafigyeléssel - a bőr öregedését kivéve - szinte minden negatív következmény kivédhető. Az üzletekben egyre magasabb faktorszámú készítményekkel találkozhatunk, de melyiket is válasszuk?
Dr. Jakab Éva bőrgyógyász-kozmetológus elmondta, hogy minden ember csak meghatározott ideig tartózkodhat napon leégés nélkül. A faktorszám abban van segítségünkre, hogy megmutatja, használata esetén hányszor több időt tölthetünk el napon gyulladás veszélye nélkül. Kreol bőrűeknek vagy a napra nem érzékenyeknek 2-9 faktorszámú naptej javasolt. Akiknek bőre a napra hevesen reagál, kiütéssel vagy bőrbetegséggel, érdemes rendszeresen 25-30-as faktorszámú készítményt alkalmaznia. A kereskedelemben már 40 fölötti faktorszámú termék is kapható. Ha lehetőségünk van rá, olyan készítményt használjunk, ami az UV-A és UV-B sugarak ellen is véd, bár ezek ára meglehetősen magas.
A naptejet ajánlott a napozás előtt tíz perccel előbb felkenni bőrünkre és ezt kétóránként megismételni. Különösen alaposan kenjük be a festékes anyajegyeket, szemölcsöket, mert ezek hajlamosabbak a gyulladásra. Azt azonban mindenkinek tudnia kell, hogy a napon töltött órákat a bőr „megjegyzi”, és a dózisok összeadódnak, gyermekkortól fogva. A doktornő felhívta a figyelmet arra is, hogy a statisztika szerint a bőrrákos megbetegedések száma az utóbbi években folyamatosan emelkedik, ami egyértelműen az UV-sugárzás következménye. Sziklák tövénél, fehér fal előtt, homokos tengerparton a visszaverődő sugárzás még fokozottabb hatással van, megsokszorozza a napsugárzás erejét. Nagyon fontos a vászonsapka, szalmakalap viselése is, még kerti munkánál, építkezésnél is. Az UV-sugárzás akár 30 centiméter mélységig áthatol a vízen is.
Ne felejtsük el, ha nem a tűző napon és nem mértéktelenül élvezzük, a napsugárzás valójában jótékony hatású.