Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IV. évfolyam, 24. szám, 2000. június 10

Belpolitika

Munkatársainktól
Szocialisták csapdája

„Megleckéztetni akarjuk…” - idézett egy névtelen telefonhívásból a Várhegyi-per harmadrendű vádlottja, s ezzel alátámasztotta az elsőrendű vádlott Várhegyi Attila azon állítását, mely szerint a szocialista többségű közgyűlés teremtett olyan helyzetet, amely alapján perbe lehetett fogni az egykori szolnoki polgármestert, a Fidesz Országos Választmányának elnökét. Az ügyészség 190 millió forint vagyoni kárt okozó hűtlen kezeléssel vádolja Várhegyit, az államtitkár viszont csütörtöki meghallgatásán kijelentette: nem az általa jegyzett adásvételi szerződések, hanem éppen az azokat megsemmisítő, szocialista többséggel hozott határozat révén érte kár Szolnok városát.


Készül a kontrollált állam programja

Az SZDSZ a mindenkori minimálbér kétszeresét kitevő diplomás minimálbér bevezetését javasolja a közszférában - jelentette be Magyar Bálint pártelnök. Ennek értelmében, ha jövőre megvalósul a kormány 40 ezer forintos minimálbér-elképzelése, a felsőfokú végzettséggel rendelkező közalkalmazottak és köztisztviselők legalacsonyabb fizetése 80 ezer forint lenne. A szabaddemokraták már szeptemberben elképzelhetőnek tartanak egy minimálbér-emelést a közszférában; ennek keretében a diplomával nem rendelkezők esetében 30 ezer forintra, a diplomásoknál pedig 60 ezer forintra növekedne a legkisebb fizetés összege.


Hajdú Sándor
Traktorokkal demonstrálók

A rendszerváltás elmúlt tíz éve során lassan hozzászokhattunk a nyugati világban már úgy-ahogy elfogadott véleménynyilvánítási formához, az agrárdemonstrációkhoz. Szerdán és csütörtökön összesen 30 szervezet tartott demonstrációt a hazai utakon. A félpályás útlezárásokon közel 3 ezer gép és 5 ezer gazda vett részt. Az eddigiektől eltérően egy új momentum is felmerült: a szervezők próbapereket indítanak az FVM ellen, államigazgatási jogkörben okozott kár címén. A bírált miniszter szerint egy szűk gazdasági csoport áll a tüntetések mögött.


Ignácz Valéria
Újra vihart kavar a HM-listák ügye

„Az a kérdés, hogy egy katona esetében a teljesítmény számít-e szakmai felkészültséggel párosulva, vagy a politikai szimpátia. Egy demokratikus jogállamban az előbbi” - állítja Mécs Imre, az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának szabaddemokrata tagja az úgynevezett HM-listák ügyével kapcsolatban. A héten a bíróság előtt a vitatott intézkedés kapcsán tanúvallomást tevő tisztek ellen fegyelmit indítottak. Két politikus az adatvédelmi ombudsmanhoz fordult emiatt. A katonák között azért okozott felzúdulást az ügy, mert éppen leépítés előtt áll a sereg, és tartanak attól, hogy az elbocsátások nem szakmai, hanem ideológiai alapon fognak történni.


Munkatársunktól
Zsebmetszők évadja

A nyaralási idény kezdetével újra megszaporodtak a zsebtolvajok okozta bűncselekmények mind a fővárosban, mind az üdülőkörzetekben. Ezt az „ipart” űző bűnözők nagy számban külföldről érkeznek, leginkább a számukra gazdag nyugati turisták kizsebelésére. A rendőrség óvatosságra inti a polgárokat.


Munkatársunktól
Vallásos bűnszövetkezet

Három év börtönre és négy év közügyektől való eltiltásra ítélte a Győri Városi Bíróság Kántor Antal katolikus papot, akit még 1996-ban vett őrizetbe a rendőrség. Az akkoriban a győri egyházmegyei kincstár és könyvtár igazgatójaként funkcionáló egyházi vezetőt többrendbeli sikkasztás és illegális fegyvertartás vádjával állították bíróság elé.


Fókusz

Hechs László, Jeruzsálem
Választási előjáték

Ehud Barakot is utolérte a végzete: neki sem jut más osztályrész, mint Simon Peresznek vagy Benjamin Netanjahunak. A különbség annyi, hogy míg a Likud-koalíció három évig kormányzott, addig Baraknak mindössze 11 hónap jutott. Persze mondhatná bárki, hogy a szerdai dráma a knesszetben csak az első felvonás, és messze még a végső monológ. A knesszet feloszlatásáról és új választások kiírásáról szóló törvényt még három olvasásban el kell fogadni, s csak akkor válik visszafordíthatatlanná a döntés. Ám mint azt Ferdinand Lessing Hamburgi Dramaturgiájából tudjuk, ha egy pisztoly az első felvonásban megjelenik, akkor az az utolsó felvonásban biztosan eldördül.


Hetek-összeállítás
Cserbenhagyták Barakot

Ehud Barak izraeli miniszterelnök koalíciója történetének eddigi legsúlyosabb válságát élte át a héten, miután a parlament első olvasatban megszavazta az előrehozott választások kiírását kezdeményező törvényjavaslatot. Az újabb szavazásra előreláthatólag július végén, a knesszet nyári szünete előtt sor kerül. Miután sem a Peresz-, sem a Netanjahu-kormány - hasonló bizalmatlansági kezdeményezések nyomán - nem tudta kitölteni a következő választásokig hátralévő időt, az izraeli közvélemény máris megkezdte a találgatást, hogy az új megmérettetésre mikor kerül sor: 2001 elején vagy esetleg már korábban.


Hazafi Zsolt
Az elvesztett kétharmad

„Hallom, nálatok parcelláznak” - mondta egy kormánypárti politikus egy szocialista politikusnak, aki mellesleg polgármester is. A kérdés jellegét egyértelműsíti a beszélgetés folytatása, melyben az egyébként jelenleg rendszeridegen „balos” polgármesternek kifejtette a polgári politikus, hogy ugyanis őt érdekelné egy-két telek. Eredmény: „Beszéljünk még róla.” A köztársaságielnök-választás második napján, a szavazások szüneteiben ilyen és ehhez hasonló beszélgetések zajlottak a folyosókon és a szemmel láthatóan rekordforgalmat bonyolító büféknél. Az esemény szimbolikus jelentőségéhez méltó, emelkedett hangulat Mádl Ferenc csillogó szemű közeli hozzátartozóin és a jelenlevő diplomatákon kívül nem sok mindenkin látszott. A magyar honatyák és honanyák látszólag mindenfajta izgalom nélkül, az elmúlt hónapok parlamenti „szellemében” kissé unottan beszélgettek a nap eseményéhez képest apró-cseprő ügynek számító aktuális kérdésekről; befektetésekről, támogatásokról és belső pártügyekről.


Pátkai Mihály
Lézertalálat

Egy Izrael számára tervezett védelmi lézerfegyverrel kedden röptében lelőttek egy Katyusa rakétát Új-Mexikóban - jelentette a The New York Times című amerikai lap. Több évtizede fejlesztik és tesztelik a lézeres védelmi rendszereket, de eddig még egyet sem telepítettek. Most a tervek szerint Izrael és Libanon határára telepítenék az első ilyen fegyvert, amely az izraeli lakosságot védené a libanoni gerillák által indított Katyusa támadásokkal szemben.


Hetek-összeállítás
Ujjaival fizetett a kisfiú

Hazatért az az izraeli kisfiú, akit tíz hónapig tartottak fogva túszként Oroszországban: a 12 éves Adi Saront még tavaly rabolták el váltságdíj reményében. Az izraeli hatóságok szerint jelenleg is legalább ötven izraeli állampolgárt tartanak orosz fogságban.


Gazdaság

Györök Orsolya
Clinton: Oroszország barát lesz vagy ellenség

Clinton elnök az orosz duma előtt elmondott, kissé melankolikus beszédében maga tette fel a kérdést, hogy vajon a Putyin-vezette Oroszország barátja vagy ellensége lesz-e az USA-nak. Közel egy évtizeddel a rendszerváltás után az amerikai elnök kifejezte reményét, hogy az orosz törvényhozásban végre megszületnek azok a törvények, amelyek a modern piacgazdaság működéséhez kellenek. Az új orosz kormány adóreformot, a gazdasági reform folytatását ígérte.


Litzler Mihály
A Microsoft fellebbez

A várakozásoknak megfelelő ítélet született első fokon a Microsoft elleni trösztellenes perben. Eszerint a mamutcéget két részre kell osztani: a Microsoftnak meg kell válnia az MSN tartalomszolgáltatótól (web-oldal ingyenes e-mail címmel és on-line vásárlási lehetőségekkel együtt) és irodai, továbbá internetes alkalmazásokat fejlesztő részlegeitől. A határozat szerint a cég megtarthatná az operációs rendszerek fejlesztésével foglalkozó ágazatokat, melyek így is piacvezetők számos kategóriában.


Rolf Fauser, Frankfurt
Kontinensek versenyfutása

Évtizedek óta tart az ó- és az új kontinens gazdasági versenyfutása. A világgazdaság pályáján a harmadik „játékos”, Japán mellett a nyugati kontinensek elsősége nem eldöntött. A közelmúlt éllovasa az USA volt, egyes jelek azonban az EU megerősödését vetítik előre. Jó reggelt, Európa! címmel a Der Spiegel közölt vezércikket, amely az Európa és az Egyesült Államok közötti verseny mérlegének megvonására tesz kísérletet.


Ruff Gabriella
Dilemmák a gázár körül

Továbbra is teljes a bizonytalanság afelől, hogy mennyivel nő a gáz ára júliustól. Számos variáció létezik: a hivatalos kormányzati szándékot tükröző 12 százaléktól a Mol Rt. által szorgalmazott 40 százalékig. A háttérben három érdek feszül egymásnak. Egyrészt a lakosság terhelhetőségének kérdése, másrészt a gázáremelés inflációs hatása, valamint az, hogy meddig lehet egy magánvállalatot állami szabályozással veszteséges működésre kényszeríteni.


Munkatársainktól
MiZo: visszatért a bizalom

Életképességéről tett tanúbizonyságot a MiZo Rt. Az év eleji vészhelyzet után sok termelőt sikerült „visszacsábítaniuk”, mivel folyamatosan megkapják a járandóságaikat. Speciális termékei révén 3-4 héten belül visszaszerezték az elvesztett piacokat, sőt azóta újabb termékeket is bevezettek. A kormány keddi ülésén újabb, 250 millió forintos hitelkeretet szavazott meg a pórul járt tejtermelőknek.


Törvénysértő gyógyszeráremelés

Július 1-je szomorú nap lesz a gyógyszerfelhasználók, a betegek és a kórházak számára. A gyógyszergyártók ugyanis elhatározták, hogy - egyoldalúan - 8,5 százalékkal növelik a termelői árakat. Mivel a tb-támogatás aligha követi a gyógyszergyárak áremelési törekvéseit, ezért - nem tévedés! - esetenként 85 százalékkal is emelkedhet a patikaszerek ára. A kormány, úgyis mint az egészségbiztosítási pénztár költségvetésének gazdája, élénken tiltakozik az áremelések ellen, mivel veszélyben látja idei inflációs prognózisát.


Acsai Anikó
Konszolidálódó börzék

Emelkedő árfolyamok jellemezték a világ tőzsdéit az elmúlt héten, csak a csütörtökön bejelentett - a várt 25 helyett - 50 bázispontos európai központi banki (EKB) kamatemelés fordította meg a nyugat-európai tőzsdéken az emelkedő tendenciát. Így heti szinten Frankfurtban 0,3 százalékkal, Párizsban 1,54 százalékkal estek az árak, Londonban pedig 0,19 százalékos emelkedést mutatott az FTSE100 index.


A Ceglédhús Kft. blokád alatt
Tovább a cikkhez >>>

Háttér

Szabó Ibolya Anna
Díszoklevél a szüzeknek

A harmadik világ országainak a többsége elutasítja azokat a fejlett világ államaiból érkező felvetéseket, hogy a népesedési és egészségügyi problémákra többek között a homoszexuális kapcsolatra építő „alternatív családmodellek”, vagy az ingyenes óvszersegélyek jelentenének megoldást. A szekularizált életforma előnyeit hirdető nyugati kultúra és a tradicionális értékek mellett kitartó muszlim, illetve keresztény felfogás miatt a konfliktusnak vallási tartalma is erős - amint kiderült azon a szimpóziumon is, melyet az ENSZ közgyűlése rendkívüli ülésének kísérő rendezvényeként szerveztek New Yorkban. Több mint 180 ország képviselői kezdtek tanácskozást hétfőn annak érdekében, hogy intézkedéseket javasoljanak a nők életkörülményeinek javítására. A rendkívüli ülésen azt kívánják megvizsgálni, milyen területeken sikerült haladást elérni az 1995-ös, azonos témájú pekingi világkonferencia óta.


Bánhidi Emese, Marosvásárhely
Magyar félsiker Erdélyben

Romániában a helyhatósági választások első fordulójában győzött a baloldal: eddig még nem is lenne olyan rendkívüli a dolog. Azonban a választások kétfelől hoztak baloldali győzelmet, a kormányoldalról és az ellenzék felől is. Ez egyben jelzése és magyarázata is annak, miért volt olyan gyenge, széthúzó a jelenlegi koalíció, miért lehetett és miért lehet majd ősszel is - feltehetően elég könnyen - legyőzni kívülről és belülről egyaránt.


Földvári Katalin
Ma is vállalom, amit eddig énekeltem
Interjú Gerendás Péterrel

Az év zeneszerzője és az év énekese, aki ügynek tekinti a zenélést, amivel lehet tenni a gyűlölet ellen. Nem szereti a rántott húst, a kávét is csak akkor, ha különleges. Játszik rock’nrollt és Beatles-dalokat vonósnégyessel, bohóckodik a színpadon, de több alkalommal fellépett a Ne menj tovább, barátom elnevezésű holokauszt-emlékkonferencián is 1994 nyarán, ahol elsősorban lírai oldala mutatkozott meg.


Hit és értékek

Szőllősi Tibor, Morvay Péter
Százszoros növekedés

XIII. Leó pápa a közelgő XX. századot a Szentlélek évszázadának nevezte, és elrendelte, hogy az új század első napján, 1900. január 1-én világszerte imádkozzanak a Szentlélek kiáradásáért. Meglehet, nem úgy és nem olyan körben remélte imája beteljesedését, mint ahogyan történt; mindenesetre az elmúlt száz év átlagában a világ leggyorsabban növekvő vallási mozgalmának a pünkösdi-karizmatikus megújulás bizonyult.


Németh Sándor
Pünkösd tegnap és ma

Nagy valószínűség szerint Jézus Krisztus születése után a harmincadik évben teljesedett be a keresztény meggyőződés szerint az Ószövetség sávuót, azaz hetek nevű ünnepe. A második legnagyobb ószövetségi zarándokünnepre - melynek konkrét időpontját mindig az ötvennapos kalkulációval határozták meg (az első zsengék ünnepétől számított hét hét eltelte utáni napon) - nemcsak Júdeából, Szamáriából, Galileából, hanem az akkori világ zsidó diaszpórájának jelentősebb közösségeiből is érkeztek zarándokok Dávid városába, Jeruzsálembe, hogy ilyen formában is kifejezzék a Mindenható személye iránti feltétlen tiszteletüket.


Interjú

Tihanyi Péter
Valahol Európában
Tar Sándor novellája

Riportunk tizennégy éves „hősének” nevét, mostani iskoláját saját érdekében - védelmében - nem közöljük, bár a nevelőszülők, akik egyben a kislány gyámjai is, ehhez hozzájárultak. Tar Sándor Boldog Karácsonyt című novelláját közlésre lapunk rendelkezésére bocsátotta. Mindkét írás főhőse a döntő pillanatban az „útkereszteződésben” lépett egyet. Sokszor kifürkészhetetlen, hogy az első lépések milyen élet felé viszik a kiszolgáltatott embereket. Sorsuk legtöbbször egy hajszálon, talán a véletlenen, talán a gondviselésen múlik. A riportban szereplő kislány úgy tűnik, túlélte múltját, megtalált valamit. Drukkolunk neki. E két történettel nem olvasóinkat kívánjuk sokkolni, ám ez is a magyar valóság része, ez is az a hely Európában, ahol élünk.


Kultúra

Kánai András
Az elrettentés ereje

Frank Peretti egy elrettentően jó könyvet írt. Az amerikai keresztény irodalom legismertebb alakjának nemrég jelent meg negyedik könyve magyar nyelven. Peretti az elsőben, az Ez élet sötétségében és a bizonyos módon folytatásának tekinthető Áttörés a sötétségen címűben az angyalok és a démonok, valamint a szellemi lények csatájában résztvevő emberek történetét írta meg. Olyannyira friss látásmóddal és élénken festette le a jó és a rossz erőinek küzdelmét, hogy első két könyvével neve az USA-ban egy csapásra szélesebb körben ismertté vált. Harmadik regénye, A próféta, az abortuszkérdés kapcsán mutatta be a tömegmédia befolyásoló kedvét és hatalmát.


Kalmár Mónika
Kinek szól a mai irodalom

Több mint száz résztvevője volt a Keszthelyen megrendezett Magyar Írók Millenniumi Világtalálkozójának, amelyre június 6-8. között került sor az egykori Festetics-kastély történelmi falai között.


Bárdos Róbert
Minden áldott vasárnap

Oliver Stone saját bevallása szerint szeret egy-egy témát alaposan körüljárni a filmjeiben. A többszörös Oscar-díjas rendező legújabb alkotásában, a Minden héten háborúban - eredeti címén: Minden áldott vasárnap - az amerikai foci világába kalauzolja a nézőt.


Varga P. Ágnes
Eldobott életek

A közelmúltban egy rendkívül sajnálatos és megdöbbentő tragédiáról tudósított a magyar média: egy 11 éves soltvadkerti kislány öngyilkosságot követett el. Az ő halála kapcsán beszélgettünk Dr. Kalmár Sándorral, a Soltvadkerttől 15 kilométerre fekvő kiskunhalasi Semmelweis Kórház Pszichiátriai Osztályának osztályvezető főorvosával.


Külpolitika

Hetek-összeállítás
Földrengéshullám

Földrengés-sorozat rázta meg a héten a Csendes-óceáni szigetvilágot: a legsúlyosabbra Szumátrán került sor, ahol százhúszan vesztették életüket, több mint ezren pedig megsebesültek. Megmozdult a föld Japánban, Kínában, Burmában is - a tudósok szerint a rengések között öszszefüggés van. Újra rengett Törökországban is, ahol a tavalyi katasztrófák folytatódásától tartanak.


Szenczy Sándor
Magyarok a romvárosban

Összeszorult a gyomrom, amikor az este leszállta után hatalmas csata: gépfegyverropogás, ágyú- és rakétalövegek mély dörrenését hallottam az ágyamon fekve Groznij szétlőtt belvárosában, egy ideiglenesen felállított fabarakkban.


Karl Pfeifer, Bécs
SS-köszöntés Haider híveinek

„Becsületünk a hűség” - Ernest Windholz, az Oszták Szabadságpárt (FPÖ) alsó-ausztriai szervezetének újonnan megválasztott vezetője ezzel a Waffen-SS jelszóval köszöntötte a kitüntetett idősebb párttagokat a párt hétvégi kongresszusán.


Márer György New York, Eperjesi Ildikó, Pátkai Mihály
A Bill Vlagyimir show árnyai

Ellentmondások kísérték Bill Clinton európai körútját mind az Európai Unióban, mind Kelet-Európában. Az amerikai elnök kitüntetést kapott Berlinben az európai egység elősegítéséért, ugyanakkor szövetségesei kritizálták is Washingtont új csillagháborús tervei miatt. Szívélyesen fogadták Bill Clintont a hét elején Kijevben, míg a moszkvai dumában megtartott beszédét Amerika-ellenes felhangok kísérték az orosz képviselők részéről. A reakciók érthetőek: az USA számára geopolitikai szempontból rendkívül fontos Ukrajna, ezért anyagi áldozattól sem riad vissza, hogy Kijev előtt felcsillantsa a nyugati integráció reményét. Az oroszok ugyanakkor nem örülnek annak, hogy nyugati határaiknál kopogtat az Észak-atlanti Szerződés Szervezete.


Vagyim Arisztov
Clinton pere Oroszországban

„Felhívás vallomástételre egy Oroszország-elleni összeesküvés vádlottjaként.” Valahogy így jellemezhető Bill Clinton háromnapos látogatása.


Putyin nem hívta a pápát

Az amerikai elnök még Moszkvában volt, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök Olaszországba és a Vatikánba látogatott. A Szentszék szerint Putyin segítséget kért Oroszország európai integrálásához, míg Giuliano Amato olasz miniszterelnöknek javasolta, hogy Európa és Oroszország állítson fel közös rakétavédelmi rendszert.


Csereklyei Márta
Sasok és Tigrisek

Etnikai ellentétek, illetve a föld tulajdonjoga feletti kérdés eldöntése áll a csendes-óceáni szigetvilágban a héten több helyszínen is lezajló katonai puccsok hátterében. A lázadók a Fidzsi-szigeteken immáron egy hónapja tartják fogva a kisebbségi miniszterelnököt - a példán felbuzdulva a héten a Salamon-szigetek lázadó milíciája is puccsal próbálta megoldani az egymással szemben álló etnikumok között feszülő ellentétek problémáját.


Publicisztika

Kende Péter
A vallási közömbösségről

Miért sürgetően időszerű a morális dialógus a magyar társadalomban működő spirituális erők között? Erre a kérdésre keresi a választ írásában Kende Péter politológus, az ‘56-os Intézet kuratóriumának elnöke.


Tatár György
Tájkép csata közben

Múlt heti számunkban részleteket közöltünk Tatár György filozófus Izrael - Tájkép csata közben című könyvéből, amely ősszel jelenik majd meg az Osiris kiadónál. () A szerző - a zsidó vallásfilozófia kutatója - több évig tartózkodott Izraelben. Könyvében hétköznapi vagy éppen legbensőségesebb élményeit meséli el úgy, hogy egyúttal a zsidóság többezer éves történelme felől értelmezni is igyekszik azokat és egyúttal Izrael államának létét. Az alábbiakban további részleteket közlünk a kéziratból.


Sport

Németh Szilárd
Európa futball-lázban ég

Szombattól, a Belgium- Svédország mérkőzéssel kezdetét veszi a labdarúgó Európa-bajnokság. Az Eb-k története során először két ország ad helyszínt a viadalnak, a rendező Belgium és Hollandia lesz. Ezzel együtt a torna első számú esélyese Hollandia válogatottja, Dennis Bergkamp pedig a torna után visszavonul. A kontinensviadal hivatalos honlapján (www.euro2000.org) közel százezer ember tette le voksát a leendő győztes mellett, az Oranje 28,9 százalék szavazattal számít a legerősebbnek, megelőzve Spanyolországot (10,3 százalék) és Portugáliát (9,97 százalék). Ötvenezer internetező szerint sorrendben az angol David Beckham, a jugoszláv Szinisa Mihajlovics és a román Gheorghe Hagi rúgja majd a torna legszebb szabadrúgásait.


Varga József
Torgyán elnök soha nem izgult még ennyire
Bajnok lett a Ferencváros

Idegeket borzasztóan alakult az idei vízilabda-bajnokság döntője. A Fradi 90-es, legutóbbi sikerének megismétlésére készült, és kárpótolni kívánta a futballisták gyenge szezonja miatt szomorú zöld-fehér híveket.


Mondovics L. Gábor
Coulthard öntudatra ébredt

A világbajnoki pontversenyben a monacói futam előtt még 18 pont előnnyel vezető német Michael Schumacher eddig négyszer nyert Monacóban. Az autós cirkuszban nem jelent sokat, ha a legjobb pozícióból indul valaki. A statisztikák szerint az első rajtkocka tulajdonosai közül utoljára a világbajnoki címvédő finn Mika Häkkinen győzött - a Hungaroringen.


Hortobágyi Péter
Sávolt Attila jobb volt, mint Agassi

Végéhez közeledik a francia nemzetközi teniszbajnokság, a Roland Garros. Az már eldőlt, hogy sem a férfi, sem a női egyesben nem lesz olyan versenyző, aki idén teljesíthetné az összes Grand Slamet, hiszen Davenport kiesése után az Australian Open férfi győztese, André Agassi is kiesett, mégpedig a 2. fordulóban.


Eszmecsere

T. Hetek Sport! Spanyol ember vagyok, aki már régen megtanult magyarul. A labdarúgó Európa-bajnoksággal kapcsolatban annyit szeretnék megjegyezni, hogy nemcsak az A-csoport erős, hanem minden egyes csoportban nagy küzdelemmel fognak harcolni a csapatok a továbbjutásért. Az se biztos, hogy a németek és az angolok bajnoksága a legerősebb a kontinensen. A francia, az olasz és a spanyol vetélkedő nem marad el a két említett bajnokság mellett. Az eredmények alapján is: idén a két európai finálé se német, se angol diadalt nem hozott, hanem spanyolt és törököt. Talán az Európa-bajnokságon is a „déli focira” kell számítani. ()


Szabadidő

Film Colditz hőseiről

Az amerikaiaknak volt egy Alcatrazuk. A náci Németországnak volt egy Colditza. Két börtön, amelyből állítólag lehetetlen volt megszökni. Mégis akadtak vakmerők, akiknek ez sikerült. Alcatrazt már többször megfilmesítették. Most Colditz hősein a sor. Hermann Göring birodalmi marsall a II. világháború kezdetén meglátogatta a colditzi várbörtönt, és büszkén jelentette ki: innen megszökni lehetetlen. Szavainak hitelt adva a hitleri „igazságszolgáltatás” azontúl kizárólag olyan rabokat helyezett el benne, akik más börtönből már legalább egyszer megszöktek, főleg a szövetségesek foglyul ejtett katonáit, ejtőernyősöket, robbantási szakértőket, akik természetesen állandóan azon törték a fejüket, hogyan tudnának meglépni. Öt évig folyt a sakkozás a foglyok és a börtönőrök között, és a börtön mégsem bizonyult - kifelé - áthatolhatatlannak.


Kapsza Ágnes
A szeretet ma is népszerű
Tovább a cikkhez >>>

Három gyerek meg négy kerék, az hány szoba
Tovább a cikkhez >>>

Mayflower 2000
Tovább a cikkhez >>>

Programajánlat
Tovább a cikkhez >>>

Túraprogramok a KSK szervezésében
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Halak az égből
Tovább a cikkhez >>>

Jesse James élt, él és élni fog
Tovább a cikkhez >>>

Tanulékony polip
Tovább a cikkhez >>>

Diplomaárus a metróban
Tovább a cikkhez >>>

Festői környezetben
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

Ha tudni akarod, milyen véleménnyel van Isten a pénzről, csak meg kell nézni, kinek adja.     (Maurice Baring, angol író)