Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Földrengéshullám

Földrengés-sorozat rázta meg a héten a Csendes-óceáni szigetvilágot: a legsúlyosabbra Szumátrán került sor, ahol százhúszan vesztették életüket, több mint ezren pedig megsebesültek. Megmozdult a föld Japánban, Kínában, Burmában is - a tudósok szerint a rengések között öszszefüggés van. Újra rengett Törökországban is, ahol a tavalyi katasztrófák folytatódásától tartanak.


Összetöredezett országút Indonéziában a földrengés után. Nehéz eljutni a sebesültekhez Fotó: Reuters

Az indonéziai szigetvilágban található Szumátra lakói még ki sem heverték a Richter-skála szerinti 7,9-es fokozatú vasárnapi földrengést, csütörtökön újra megindult a föld. Az elmúlt évek legsúlyosabb földrengései során mintegy százhúszan vesztették életüket, 1300-an pedig megsebesültek. A kórházak megteltek ápolásra szoruló sérültekkel: egyelőre azonban nincs sem elegendő kórházi ágy, sem vérplazma, sem orvosság. A mentési munkálatok, illetve a sérültek ellátásának akadozása miatt már eddig is számos kritika érte a szumátrai kormányt.
A csütörtöki, elsősorban Bengkulu környékét sújtó, 6,2 fokozatú rengést követően a helyszínre látogató Amien Rais parlamenti szóvivő nyilatkozatában elmondta: szégyenli, hogy a külföldi segélyszervezetek gyorsabban reagáltak, mint országa kormánya. A mentési munkálatokat egyébként jelentősen lassítják az erős esőzések, illetve az áradás is.
Újabb rezgésektől tartva az emberek nem mernek nekilátni romba dőlt otthonaik helyreállításának - félelmeiket részben igazolja az is, hogy szeizmológusok a kezdeti rengések óta eddig 400 kisebb utórezgést érzékeltek.
Az Antara hírügynökség szerint az eddig keletkezett kár mintegy 6 millió dollárt tesz ki. Az elmúlt évek során hasonlóan súlyos földrengésre csak 1992-ben került sor: akkor 2200 ember vesztette életét. Az indonéziai szigetvilágban egyébként szinte mindennapos földrengések a múlt hónapban 34 ember életét követelték.
A gyakori földmozgások oka az, hogy Szumátra a földkéreg két lemezének találkozásánál helyezkedik el, s a sziget déli részén az óceáni lemez a szárazföldi lemez alá gyűrődve periodikus rengéseket idéz elő. 1883-ban például itt történt minden idők egyik legsúlyosabb földrengése, amikor is az azt kísérő vulkánkitörések során egy óriási robbanást követően Krakatau szigete egyszerűen eltűnt a föld színéről. Tudósok jelenleg attól tartanak, hogy a mostaniak egy rengéssorozat előfutárának tekinthetők - ugyanúgy, ahogy a tavalyi törökországi katasztrófa során történt.
A csendes-óceáni lemezmozgások következtében gyakoriak a földrengések Japánban és a Fülöp-szigeteken is. Tavaly Tajvant rázta meg egy erős rengés, és valószínűleg még sok ember emlékezetében elevenen él az 1998-as Pápua Új-Guineát megrázó rezgés is, amelyet cunami is követett.
A héten Japánban is többször megmozdult a föld: a meteorológiai iroda a vasárnapi bengkului események óta mintegy 20-30 rezgést észlelt a szigetországban is. „Azt hiszem, a rezgések öszszefüggnek egymással, de ezt nehéz biztosan megállapítani” - nyilatkozta az iroda egyik munkatársa. Szerdán egy 5,8-as erősségű földrengés rázta meg Japánt, három ember sérült meg.
Szumátrán és Japánon kívül Kínában és Mianmarban - korábbi nevén Burmában - is két-két földrengést jeleztek a napokban. Kínában 24 ember sérült meg, Mianmarban pedig a 6,6-os, illetve 6,3-as erősségű rengések során számos épület megrongálódott, személyi sérülésről azonban szerencsére nem érkezett hír.