Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Ujjaival fizetett a kisfiú

Hazatért az az izraeli kisfiú, akit tíz hónapig tartottak fogva túszként Oroszországban: a 12 éves Adi Saront még tavaly rabolták el váltságdíj reményében. Az izraeli hatóságok szerint jelenleg is legalább ötven izraeli állampolgárt tartanak orosz fogságban.


Adi Saron egy orosz kommandós kezében kiszabadulása után    Fotó: Reuters

Adi Saront tíz hónappal ezelőtt, 1999. augusztus 23-án rabolták el Oroszországban. A 12 éves kisfiú látogatóba érkezett Moszkvába, ahol apjával együtt hurcolták el - Joszif Saront azonban pár nappal később szabadon bocsátották azzal a feltétellel, hogy váltságdíjat fizet a fiáért. Adi fogva tartói nyolcmillió dollárt követeltek, majd miután a család nem tudott fizetni, megcsonkították Adi két ujját - a levágott ujjperceket pedig elküldték Adi apjának. (Mint emlékezetes, ugyanilyen kegyetlen bánásmódban volt része a Groznijban néhány éve elrabolt magyar túszok egyikének, Oláh Istvánnak is - Hetek 1999. január 16., Megtanultam tisztelni az életet.)
A Moszkvától 560 kilométerre fekvő Penza városka egyik magánházának pincéjében fogva tartott kisfiút múlt pénteken sikerült kiszabadítania az orosz rendőrség különleges alakulatának.
Adit jelenleg egy Tel Avivhoz közeli kórházban ápolják: szervezete teljesen legyengült, izomsorvadásban és fekélyben szenved, levágott ujjai pedig üszkösödni kezdtek. Valószínűleg pszichológiai kezelésre is szüksége lesz, hiszen rendkívül mostoha körülmények között kellett eltöltenie az elmúlt hónapokat: fogva tartói egy teljesen sötét szobába zárták, s kenyéren és vizen kívül semmit sem kapott; kiszabadításakor járni is képtelen volt.
Az orosz rendőrség egyelőre nem tudja, hogy Adi a szervezett bűnözés vagy csecsenföldi muszlim terroristák áldozata-e. Az orosz belügyminisztérium szervezettbűnözés-megelőzési osztályának illetékese elmondta: csecsen gerillák gyakran rabolnak el zsidókat, hogy az értük követelt váltságdíjból teremtsék elő fegyveres harcaik anyagi fedezetét.
Marina Solodkin, az izraeli knesszet bevándorlásügyi bizottságának elnökhelyettese az eset kapcsán azzal vádolta az izraeli kormányt, hogy nem elég hatékony, és szervezettebb fellépés esetén véleménye szerint jóval hamarabb ki lehetett volna szabadítani Adit. A moszkvai izraeli nagykövetséggel ellentétben Solodkin tudni véli, hogy jelenleg öt személyt tartanak foglyul Oroszország déli részén, ötöt nemrégiben szabadon bocsátottak, három személy pedig feltételezhetően életét vesztette. A bizottság szóvivője, Naomi Blumenthal szerint viszont legalább ötven izraeli állampolgárt tartanak túszul Oroszországban, s Izraelnek „erkölcsi szempontból nézve is mindent meg kell tennie kiszabadításuk érdekében”.

Összeállításunk: