Vissza a tartalomjegyzékhez

Karl Pfeifer, Bécs
SS-köszöntés Haider híveinek

„Becsületünk a hűség” - Ernest Windholz, az Oszták Szabadságpárt (FPÖ) alsó-ausztriai szervezetének újonnan megválasztott vezetője ezzel a Waffen-SS jelszóval köszöntötte a kitüntetett idősebb párttagokat a párt hétvégi kongresszusán.

Az eset azonnal politikai vihart kavart. Az ellenzéki szociáldemokraták frakcióvezetője az FPÖ „barnás színezetére” hívta fel a figyelmet, a Zöldek pedig Windholz lemondását követelték. Robert Pichler, a Szocialista Ifjúság elnöke kijelentette: a náci retorika azért válhatott újra szalonképessé, mert Wolfgang Schüssel kancellár nem emel szót ellene.
A Szabadságpárt titkára, Peter Sichrovsky EU-képviselő védelmébe vette a 40 éves Windholzot, aki állítólag nem tudta, hogy ez volt a Waffen-SS jelszava. Ami igazán meglepő, hogy maga Sichrovsky sem ismerte a jelszót. Pedig Sichrovsky újságíróként több mint egy évtizedig foglalkozott a náci múlttal. Úgy látszik tehát, hogy a tudatlanság a Szabadságpárt funkcionáriusainál szükségszerű: amikor Haider az SS-t dicsérve a megsemmisítő tábor helyett büntetőtábort mondott, az is csak tudatlanság volt, amit meg kell bocsátani, hiszen az osztrákok 27 százaléka őket választotta - érvelt Sichrovsky vasárnap este egy tévévitában. Sichrovsky kijelentette, hogy Windholz bocsánatot kér a nácik áldozataitól vagy leszármazottjaiktól, ha kijelentésével megbántotta őket. Ezzel ugyanakkor jelt adott szélsőjobboldali megbízóinak is, hiszen így fejezte ki pártja álláspontját, miszerint egy nácibarát kijelentés legfeljebb ezt az Ausztriában nagyon kicsi kört sértheti. Felmerül persze a kérdés: ha a szabadságpárti Windholz úgy használ egy náci jelszót, hogy nem tudja, honnét jön, azzal éppen azt bizonyítja, amit az osztrák kormány minden erejével tagad: hogy a szabadságpártban a náci szellem és hagyomány modernizálva tovább működik.