Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársainktól
MiZo: visszatért a bizalom

Életképességéről tett tanúbizonyságot a MiZo Rt. Az év eleji vészhelyzet után sok termelőt sikerült „visszacsábítaniuk”, mivel folyamatosan megkapják a járandóságaikat. Speciális termékei révén 3-4 héten belül visszaszerezték az elvesztett piacokat, sőt azóta újabb termékeket is bevezettek. A kormány keddi ülésén újabb, 250 millió forintos hitelkeretet szavazott meg a pórul járt tejtermelőknek.

A legnagyobb hazai tulajdonú tejipari vállalat tavaly komoly pénzügyi válságba került, közel négymilliárd forint adósságot halmozott fel, amelyből mintegy hárommilliárd forinttal a tejtermelőknek tartozott. A kialakult pénzügyi helyzetre több magyarázat - köztük politikai is - született. Annyi mindenesetre bizonyítottá vált, hogy pusztán banki hitelekből nem lehet tartósan piaci növekedést, piacszerzést finanszírozni. Miután a bankok nem látták biztosítottnak, hogy hiteleiket visszakapják, ezért felszámolási eljárást kezdeményeztek a pécsi székhelyű cég ellen. A felszámolási határozat szerint 2002. február 17-ig értékesíteni kell a MiZót, és a befolyt összegből ki kell elégíteni a hitelezők követeléseit.
A MiZo ügye megjárta a kormányüléseket is. A tejtermelők a MiZónak nyújtott „hitel” 60 százalékáig állami garancia mellett, 100 százalékos kamattámogatással hitelt vehetnek fel. Ezzel a lehetőséggel sok termelő élt is. Az elmúlt héten emelte meg a kormány az erre a célra elkülönített keretet 250 millió forinttal.
A cég „feltámadása” a felszámoló Vectigalis Rt. döntéseinek tudható be. A felszámoló a MiZo menedzsmentjével közösen úgy döntött, hogy nem darabokban értékesítik a bajba jutott vállalatot, hanem a cég átszervezése után a piaci részesedések visszaszerzésére törekednek. Céljuk az, hogy minél magasabb áron értékesíthessék a MiZót. A reorganizáció első lépéseként bezártak négy üzemet, a győri és kaposvári tejüzemet és a bólyi és veméndi sajtüzemet. Megindult a karcsúsítás is, 1475 főről idén 850 főre szeretnék csökkenteni az alkalmazottak számát. Ezek a lépések meggyőzték a bankokat is, így a MiZo újabb 1,2 milliárd forint hitelhez jutott, ami a megbízható termelést biztosítja a cégnél. Ennek igazolásaképpen a héten a MiZo vezetői bemutatták az újonnan kifejlesztett sajtcsaládot is, amelyet a közeljövőben dobnak piacra. Varga Jenő, a Vectigalis Rt. elnök-igazgatója bizakodó, mint mondja: a cég eladása egyelőre nincsen napirenden, mert most jóval kevesebbet kapnának a vállalatért, mint jövőre.