Vissza a tartalomjegyzékhez

Csereklyei Márta
Sasok és Tigrisek

Etnikai ellentétek, illetve a föld tulajdonjoga feletti kérdés eldöntése áll a csendes-óceáni szigetvilágban a héten több helyszínen is lezajló katonai puccsok hátterében. A lázadók a Fidzsi-szigeteken immáron egy hónapja tartják fogva a kisebbségi miniszterelnököt - a példán felbuzdulva a héten a Salamon-szigetek lázadó milíciája is puccsal próbálta megoldani az egymással szemben álló etnikumok között feszülő ellentétek problémáját.

A Salamon-szigetek, függetlenségének kivívása óta, történelme legsúlyosabb összecsapását élte át a héten, amikor hétfőn a Malaitai Sasok nevű militáns lázadócsoport puccskísérletet hajtott végre a fővárosban, Honiarában. A 18 hónapja tartó belső feszültségek során eddig 55 ember vesztette életét, s mintegy 20 ezren menekültek el otthonaikból.
A második világháború óta tartó vita alapját etnikai ellentétek szolgáltatják: a Guadalcanal sziget Isatabu Szabadság Mozgalom nevű szervezete ugyanis nem nézi jó szemmel a szigetére áttelepülő malaitaiakat, akik számos kulcsfontosságú állást szereztek meg.
A Salamon-szigetek részét képező két sziget milíciái közti összetűzések a héten a főváros környékén élesedtek ki: az összecsapásokban több ezer harcos vett részt. A Malaitai Sasok végül elfoglalták Honoirát, s letartóztatták a miniszterelnököt, Bartholomew Ulufa’alu-t - akit szerdán ugyan szabadon engedtek, ám továbbra is lemondását követelik, mivel kormánya nem volt képes megbirkózni az etnikai problémákkal. A hírek szerint Ulufa’alu megállapodást kötött a Sasokkal, melynek értelmében a június 16-án összeülő parlamentben - valószínűleg egy bizalmatlansági indítvány beadását, illetve a titkos szavazást követően - benyújtja lemondását.
A Sasok szerdán géppisztolytűz alá vették a parti településeket, s vezetőjük, Andrew Nori nyilatkozata szerint az ellenséges milícia tagjai közül mintegy százat megöltek.
Honiarában jelenleg teljes a káosz: a fővárost félmeztelen lázadók tartják irányításuk alatt, akik többnyire lopott, vagy saját készítésű - s még a második világháborúból visszamaradt lőszerrel használt - fegyvereikkel próbálják megfélemlíteni a lakosságot.
Az ausztrál külügyminiszter, Alexander Downer szerint nem kétséges, hogy a Salamon-szigeteki lázadókat a Fidzsin történt események „ihlették” cselekvésre. Fidzsin ugyanis szintén etnikai ellentétek feszülnek: az őslakosok nehezményezik az ország lakosságának 45 százalékát kitevő indiaiak egyre nagyobb közéleti szerepvállalását, amely tavaly az indiai származású Mahendra Chaudhry miniszterelnökké választásában fejeződött ki.
A jelenlegi válság május 19-én kezdődött, amikor egy ellenzéki politikus fia, George Speight hét fegyveres társával Suvában elfoglalta a parlament épületét, és foglyul ejtette Chaudhryt, illetve kormányának harminc tagját. Válaszul május 29-én Josaia Bainimarama, Fidzsi katonai vezetője átvette az ország irányítását.
A válság egyelőre nem mozdul el a holtpontról, mivel egyik fél sem hajlandó engedni: a katonaság visszautasította Speight követeléseinek teljesítését, aki válaszul azt nyilatkozta, hogy addig tartja fogva a miniszterelnököt, „ameddig csak szükséges”. A katonaság makacsságát valószínűleg csak tovább erősíti, hogy nemrégiben az Európai Unió bejelentette: nem vásárol többé háromszoros áron cukrot Fidzsitől, amennyiben Speight helyet kap a kormányban.
Szerdán Srí Lankán is leszámolásra került sor: egy öngyilkos bombatámadás során 21 ember vesztette életét - köztük az ország iparfejlesztési minisztere, Clement Guneratne is. Kumaratunga elnök asszony szerint a merénylet hátterében egyértelműen a tamil Tigrisek állnak, akik megpróbálják újra felszítani a kedélyeket a déli országrészben. A mostanihoz hasonló támadások - melyek során számos politikus halt meg - az 1980-as évek polgárháborújának kirobbanása óta szinte állandónak tekinthetők Srí Lankán.