Vissza a tartalomjegyzékhez

Varga József
Torgyán elnök soha nem izgult még ennyire
Bajnok lett a Ferencváros

Idegeket borzasztóan alakult az idei vízilabda-bajnokság döntője.
Az év vitathatatlanul legjobb gárdái találkoztak a fináléban, és izgalmas mérkőzésekre volt kilátás a három győzelemig tartó párharcban. A sorozatban ötödik bajnoki címért küzdő vasutasok a BL harmadik hely után is bizonyítani akartak.
A Fradi 90-es, legutóbbi sikerének megismétlésére készült, és kárpótolni kívánta a futballisták gyenge szezonja miatt szomorú zöld-fehér híveket.


Az FTC győztes csapata a bajnoki trófeával    Fotó: MTI

Az első találkozó sima volt, mint az országút. A zuglói gárda alaposan elpáholta ellenfelét: 11:4. A Fradi visszavágott a Népligetben, 6:5-re nyerve a derbit, de a dráma sajnos nem maradt el. Ibolya Tamás, a vasutasok centere iszonyú sérülésekkel mászott ki a medencéből. „Kiharaptak a hátamból, szétszakították a herémet, kiverték a szemem” - üvöltötte zokogva a fiatal játékos. Az edzett lelkű férfiak is elborzadtak a látványtól. Gerendás György, a játékos edzője ismét tajtékzott: „Borzalom, mit tettek! Ez nem vízilabda. Nézzétek, már megint mit csinált a Hesz!” A hirtelen haragú Hesz Móci tagadott, és a másnapi Nemzeti Sportban azt nyilatkozta, hogy Baloghgal és Vogellel együtt „vigyázták” Ibolyát, bármelyikük lehettet elkövető, de ő nem. A sértett szerint viszont biztos, hogy Hesz volt a „kasztráló”, de a hátát Balogh harapta ki. A kannibalizmusba torkolló összecsapás után félni lehetett attól, „vendetta” veszi kezdetét a hátralévő mérkőzéseken. Hesz játékjogát először felfüggesztették, de még vasárnap törölték a döntést.
Ibolya Tamás a harmadik meccsen a Szőnyi úti csarnok egyik sarkában megbújva, testileg-lelkileg összezúzva figyelte, amint a Ferencváros a találkozót 9:8-ra nyerte.
A Kosztolánczy-dr. Konrád bírópáros keményen büntetett minden szabálytalanságot, elejét véve az esetleges vérfürdőnek. Gerendás mester piros lapot kapott, mert nem foglalta el a helyét bírói felszólításra. Nehezményezte is rendesen. Dr. Konrád így reagált: „Ez Gerendás nyolcvanhatodik balhéja, de a BVSC-vel semmi bajom.”
A Hesz-Ibolya ügyben pedig nevetségesen alakult a helyzet. A fegyelmi tárgyaláson érdemi döntés nem született, mivel Ambrus Miklós döntési jogának felfüggesztésével a bizottság határozatképtelenné vált. „Ha lenne egy kis önkritikája, Ambrus Miklós nem vállalta volna el a közreműködést, hiszen fia révén érdekelt. Ráadásul ott ült mellette, amely már a komédia kategóriájába tartozik” - mondta Wiesner Tamás, a Fradi szakosztályvezetője, utalva arra, hogy Ambrus Tamás a BVSC másodedzője.
A bajnokság sorsa szerda délután viszont eldőlt. Az egész esztendő legjobb és legizgalmasabb összecsapásán a Ferencváros megszerezte 21. bajnoki címét, miután 11:10-re diadalmaskodott. A fordulatokban gazdag találkozón Gerendás György a zsűriasztaltól telefonon irányíthatta csapatát, mert piros lapja miatt egy meccsre eltiltották. Tanítványai érte és Ibolyáért küzdöttek becsülettel. Ezen a délutánon a védelmek csatáját is a zöld-fehér gárda nyerte. A döntő aranygóllal dőlt el.
A Ferencváros megérdemelten nyerte meg a trófeát, hiszen egész évben remek játékot produkálva szakította meg a BVSC szériáját.
A döntőt a helyszínen tekintette meg dr. Torgyán József elnök is, aki a következőképpen nyilatkozott az aranyérem megszerzése után: „Életemben nem izgultam még ennyire. Az izgalmak közepette azt hittem, infarktust kapok. Nagyon örülök a győzelemnek.”