Vissza a tartalomjegyzékhez

Györök Orsolya
Clinton: Oroszország barát lesz vagy ellenség

Clinton elnök az orosz duma előtt elmondott, kissé melankolikus beszédében maga tette fel a kérdést, hogy vajon a Putyin-vezette Oroszország barátja vagy ellensége lesz-e az USA-nak. Közel egy évtizeddel a rendszerváltás után az amerikai elnök kifejezte reményét, hogy az orosz törvényhozásban végre megszületnek azok a törvények, amelyek a modern piacgazdaság működéséhez kellenek. Az új orosz kormány adóreformot, a gazdasági reform folytatását ígérte.


Moszkvai kommunisták tüntettek Bill Clinton látogatása ellen. Kísért a múlt     Fotó: Reuters

„Itt az ideje legyőzni a bűnözést és a korrupciót”- mondta az amerikai vendég az orosz dumában. Emellett azonban sürgette még a pénzmosás elleni törvény meghozatalát és a gazdasági reformok továbbvitelét, amely - mint mondta - elengedhetetlen a WTO-tagság eléréséhez.
Az erőteljes reformokra szoruló orosz gazdaság egyébként meglepő növekedést produkál az év első negyedében: a GDP bővülése 8 százalékkal múlta felül az 1999. első negyedévi növekedést. Ez persze jórészt a magas olajáraknak, illetve a rubel leértékelődésének köszönhető. Ezek kedvező képet festenek az orosz gazdaságról, de reformközgazdászok már a növekedés lassulására figyelmeztetnek. Kihasználva a jelenlegi kedvező körülményeket, Putyin elnök több fórumon is igyekszik előmozdítani, hogy nagyobb legyen a befektetési hajlandóság. Megfigyelők szerint mostani, olaszországi látogatásának célja is a kedvezőtlen gazdasági klíma enyhítése, külföldi befektetések Oroszországba csalogatása.
Az új kabinet fontosnak tart keresztülvinni egy adóreformcsomagot is. (Hetek 2000. május 27., ) Putyin elnök előre figyelmeztette a szakszervezeteket, ha tetszik a terv, ha nem, senkit se merjenek zsarolni. Gennagyij Bukajev adóügyi miniszter szerint drasztikus lépések megtételére van szükség a hatékony adóbeszedés és a korrupció visszaszorítása érdekében. A bürokraták mindenesetre a könnyebben behajtható adókra helyezik a hangsúlyt: például a gázolaj adóját hatszorosára, a dohánytermékekét kétszeresére, az alkoholét is többszörösére emelik, viszont csökkentik a nyereségadót. Ugyanakkor emelik a jövedelemadó alsó szintjét, viszont jelentősen, 17 százalékkal csökkentik a felső kulcsot, ezzel az adózók 90 százaléka rosszul jár. Volgográdban mint kísérleti városban tesztelik az új adóbevallási rendszert. Eric Stonecipher, az USA államkincstárának egyik adótanácsadója a The Moscow Timesban pesszimista véleményről tett tanúbizonyságot: „Volgográd egy kis sziget a káosz nagy tengerében.” Szerinte olyan rendszer kialakítása lenne a cél, amely megfelelő mértékben személytelen, hogy egyik fél részéről se legyen lehetőség a korrupcióra.