Vissza a tartalomjegyzékhez

Acsai Anikó
Konszolidálódó börzék

Emelkedő árfolyamok jellemezték a világ tőzsdéit az elmúlt héten, csak a csütörtökön bejelentett - a várt 25 helyett - 50 bázispontos európai központi banki (EKB) kamatemelés fordította meg a nyugat-európai tőzsdéken az emelkedő tendenciát. Így heti szinten Frankfurtban 0,3 százalékkal, Párizsban 1,54 százalékkal estek az árak, Londonban pedig 0,19 százalékos emelkedést mutatott az FTSE100 index.

Az euró árfolyama a kamatemelés hírére rég nem látott szintig, 0,97-ig erősödött a dollárral szemben. Amerikában a gazdaság lassulásáról szóló adatokat pozitívan ítélték meg a befektetők, akik kezdenek bizakodni, hogy véget ér a kamatemelési széria. A Dow Jones 2,7, az S&P500 3,5 százalékos emelkedése szinte eltörpül a NASDAQ 12,9 százalékos emelkedése mellett. Csendes kereskedés, alacsony forgalom mellett feljebb kúszott a BUX értéke is, 9237 pontos záróértéke 2,76 százalékos emelkedést jelent a múlt heti záráshoz képest.
A blue chipek közül a Matáv és a Richter szerepelt a legjobban, mindkét papír 3,9 százalékkal drágult egy hét alatt. A 4900-5000 forintos sávban stabilizálódni látszik a Mol árfolyama, melyet újabb gázárpletykák öveztek a héten 1,3 százalékos emelkedést indukálva a papír árában. A világpiaci tendenciákat követték a hazai technológiai kispapírok is, az Antenna Hungária 10 százalékkal drágult, miután döntés született arról, hogy az ÁPV Rt. által birtokolt csomagját a CSFB brókerház értékesítheti. A Synergon, melyről horvátországi akvizícióról szóló hírek láttak napvilágot, 5,8 százalékkal emelkedett. Száguldott a Zalakerámia árfolyama is, a cég hiteleinek átütemezéséről szóló hírek újra elindították a papír körüli spekulációt, közel 10 százalékos emelkedést eredményezve. A vesztesek között a magas osztalékot kifizető Rába 4,75 százalékkal lett olcsóbb, a Borsodchem átmeneti erősödés után újra eladási nyomás alá kerülve 5 százalékot ereszkedett.