Vissza a tartalomjegyzékhez

Pátkai Mihály
Lézertalálat

Egy Izrael számára tervezett védelmi lézerfegyverrel kedden röptében lelőttek egy Katyusa rakétát Új-Mexikóban - jelentette a The New York Times című amerikai lap. Több évtizede fejlesztik és tesztelik a lézeres védelmi rendszereket, de eddig még egyet sem telepítettek. Most a tervek szerint Izrael és Libanon határára telepítenék az első ilyen fegyvert, amely az izraeli lakosságot védené a libanoni gerillák által indított Katyusa támadásokkal szemben.

A taktikai nagyenergiájú lézerként ismert fegyvert mintegy 200 millió dolláros áron készíti a TRW nevű kaliforniai cég az amerikai és az izraeli hadsereg számára. „A tegnapi teszt volt az első és sikeres próbálkozás egy rakéta lelövésére” - jelentette ki dr. Thomas Romesser, a TRW lézerprogramért felelős vezetője. Az 1980-as években még technikailag kivitelezhetetlennek tartották a lézeralapú katonai védelmi rendszereket.
A rövid távú rakéták ellen védelmet nyújtó amerikai-izraeli program mellett az amerikai légierő fejleszt olyan lézert is, amellyel repülőgépről lehet rakétákat lelőni és a Pentagon is fejleszt egy, az interkontinentális rakétákat célzó lézerfegyvert, amely az űrben állomásozna. Egy szóvivő kijelentette, hogy miután a rendszert kipróbálják több bejövő rakétával szemben is, további tesztelés végett Izralbe szállítják és akár már ez év szeptemberében üzembe helyezhetik.

Összeállításunk: