Vissza a tartalomjegyzékhez

Németh Szilárd
Európa futball-lázban ég

Szombattól, a Belgium- Svédország mérkőzéssel kezdetét veszi a labdarúgó Európa-bajnokság. Az Eb-k története során először két ország ad helyszínt a viadalnak, a rendező Belgium és Hollandia lesz.
Ezzel együtt a torna első számú esélyese Hollandia válogatottja, Dennis Bergkamp pedig a torna után visszavonul. A kontinensviadal hivatalos honlapján (www.euro2000.org) közel százezer ember tette le voksát a leendő győztes mellett, az Oranje 28,9 százalék szavazattal számít a legerősebbnek, megelőzve Spanyolországot (10,3 százalék) és Portugáliát (9,97 százalék). Ötvenezer internetező szerint sorrendben az angol David Beckham, a jugoszláv Szinisa Mihajlovics és a román Gheorghe Hagi rúgja majd a torna legszebb szabadrúgásait.


Ruud Gullit 500 futball-labdát oszt szét Amszterdamban az EB megnyitója előtt. Kitörő lelkesedés    Fotó: Reuters

Elképzelhető azonban , hogy a „Kárpátok Maradonája” mégse lesz ott a rangos eseményen. A rutinos irányító ágyéksérülés miatt nem lépett pályára a görögök elleni bukaresti felkészülési mérkőzésen (2-1), s elképzelhető, hogy június 12-én Ličge-ben Németország ellen sem segítheti Jenei Imre csapatát. A 35 éves Hagi még mindig a román együttes kulcsemberének számít, távollétében szárnyaszegetté válik a csapat, teljesítménye ugrásszerűen visszaesik.
A francia közönség optimista. A Le Parisien című lap felmérése alapján a megkérdezettek 68 százaléka szerint Franciaország a világbajnoki cím mellé az Eb-aranyat is megszerzi. A győzelemre számítók 24 százaléka biztos az első helyben, 44 százalék valószínűnek tartja a sikert. A válogatott védője, Lilian Thuram (AC Parma) szerint: „A játékosok erőnléte kiváló, Franciaország erősebb, mint 1998-ban!” Ráadásul a franciák mellett szólhat az összeszokottság is, a csapat gerincét világbajnokságot nyert labdarúgók alkotják. Ami tény: a londoni bukmékerek a hollandok után Zidane-ékat tartják a legesélyesebbeknek.
A franciákkal ellentétben nem sok reményük lehet a német szurkolóknak arra, hogy kedvenceik megvédik a négy évvel ezelőtt megszerzett aranyérmüket. Szakértők szerint a fritzek talán még sohasem játszottak olyan roszszul, mint manapság. A németekkel mégis vigyázni kell, mert bármikor képesek váratlan eredményt produkálni. Előkészületi mérkőzésen például 3-2-re legyőzték a selejtezőkben százszázalékos teljesítményt nyújtó cseh válogatottat. A német lakosság fele (44 százaléka) mégis arra számít, hogy Erich Ribbeck csapata még a csoportmérkőzéseken sem fog túljutni…
Klubcsapatainak kiváló szereplése következtében a spanyol labdarúgás ázsiója hatalmasra nőtt. Nem csoda, hogy a latin futballt játszó hispánok a torna egyik nagy esélyeseinek számítanak. A prémium mégse egetrengető, a válogatott játékosai fejenként „csak” 45 millió pezetát (közel 70 millió forint) kapnak, ha megnyerik az Európa-bajnokságot. A Bajnokok Ligája-győztes Real Madrid futballistái például 4,96 millió schillingnek megfelelő összeget (93 millió forint) kasszíroztak az évente megrendezett torna megnyerésért.
A torna első szakaszának kiemelkedő találkozója az Anglia-Németország (június 17., Charleroi) összecsapás lesz. A háromoroszlánosok mérkőzésein a biztonságot mégse lehet garantálni, a szervezők ezer veszélyes angol huligán érkezésére számítanak.
A Sunday Mirror rendőrségi forrásokra hivatkozva úgy tudja, hogy az Anglia-Portugália csoportmérkőzésre utazó brit szurkolók közül százat korábban eltiltottak labdarúgó találkozók látogatásától. További 700 huligánt is nyilvántart a rendőrség erőszakos cselekmények miatt.
„Semmilyen rendbontást nem fogunk eltűrni a huligánok részéről. A botrány árthat az ország hírnevének” - jelentette ki Jack Straw angol belügyminiszter. Tony Blair angol miniszterelnök az eset kapcsán kijelentette: a futballhuligánok utálatot váltanak ki. „A bűncselekmény elkövetésén kívül országunkra is szégyent hoznak. Lefokozzák társadalmunkat” - fogalmazott a politikai vezető.