Vissza a tartalomjegyzékhez

Ruff Gabriella
Dilemmák a gázár körül

Továbbra is teljes a bizonytalanság afelől, hogy mennyivel nő a gáz ára júliustól. Számos variáció létezik: a hivatalos kormányzati szándékot tükröző 12 százaléktól a Mol Rt. által szorgalmazott 40 százalékig. A háttérben három érdek feszül egymásnak. Egyrészt a lakosság terhelhetőségének kérdése, másrészt a gázáremelés inflációs hatása, valamint az, hogy meddig lehet egy magánvállalatot állami szabályozással veszteséges működésre kényszeríteni.

A földgáz hazánkban hatósági áras termék, azaz mindenkori maximális árát a gazdasági miniszter határozza meg a Magyar Energia Hivatal javaslata alapján, s a Pénzügyminisztérium jóváhagyásával érvényes. A jelenlegi szabályozás alapján az árak július elsejétől módosulhatnak a világpiaci ármozgások és a forint értékváltozásának függvényében. Mivel jelenleg kiugróan magasak az olajárak, és ez a földgáz árának emelkedését is maga után vonja, lehetséges, hogy a kormány újragondolja eredeti tervét, amely nem engedné a szabott áras termékek drágulását 6 százalék fölé. Mivel az már szinte nyilvánvaló, hogy az év eleji inflációs előrejelzések nem tarthatók, elképzelhető, hogy a földgáz áremelkedését is „lazábbra” engedik. Számítások alapján a gáz árának 10 százalékos emelkedése mintegy 0,4 százalékkal srófolja fel az inflációt.
A gázárak rendezése nem csak a lakosságot érinti: a régóta folyó huzavona több tízmilliárdos veszteséget okoz a Mol Rt.-nek. „Egy magánvállalat részvényeseit nem lehet arra kényszeríteni, hogy bizonyos makrogazdasági célokat támogassanak” - bírálta a kormány határozatlanságát Csák János, az olajvállalat elnöke, mivel a Mol jóval drágábban szerzi be a földgázt, mint amennyit a hazai fogyasztók fizetnek érte.
Ha a kormány kitart eredeti szándékai mellett, és idén csak 6 százalékkal emelkedne a gáz ára, a következő pár évben mindenképpen le kell nyelnünk a keserű pirulát, és előbb-utóbb át kell térni az importhoz igazított ármeghatározásra. Ez a jelenleg 35-40 százalékosra becsült áremelkedés megközelítőleg egymillió család számára okozna komoly gondokat a gázszámla kifizetésénél. De az áremelés indirekt módon is érintené a fogyasztókat: a villamos energiát előállító erőművek egy része ugyanis gázzal működik, s így megugranának a lakossági és a vállalati energiaszámlák is. A lakosság számára valamiféle kompenzációs megoldás szük-séges, de ennek mikéntjére ma még csak elképzelések vannak.