Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Zsebmetszők évadja

A nyaralási idény kezdetével újra megszaporodtak a zsebtolvajok okozta bűncselekmények mind a fővárosban, mind az üdülőkörzetekben. Ezt az „ipart” űző bűnözők nagy számban külföldről érkeznek, leginkább a számukra gazdag nyugati turisták kizsebelésére. A rendőrség óvatosságra inti a polgárokat.

Általában 20 százalék körül mozog a zsebtolvajok között a külföldiek aránya, akik nagyrészt Romániából érkeznek hazánkba - mondta el a Heteknek Palotás István alezredes, a Budapesti Rendőr-főkapitányság zseblopási alosztályának vezetője. Mint mondta: a nyár a zsebtolvajok kedvelt időszaka. Budapesten főleg a Vár területén, a Mátyás-templom, a Halászbástya, a Hősök tere, a múzeumok és szoborcsoportok környékén kell vigyázni a békés járókelőknek, valamint a forgalmas közlekedési csomópontok és útvonalak mentén. Így a metrók, a 7-es autóbusz, illetve a 4-6-os villamos utasainak érdemes jobban vigyázniuk az értékeikre. A zsebtolvajok általában fiatalok, és bandákba verődnek. Palotás István felhívta a figyelmet, hogy az említett helyeken „álrendőrök” is feltűnhetnek, akik több nyelven beszélnek, és nagyon határozott fellépéssel kérik az igazolványokat a külföldi turistáktól.
Az útlevél megtekintése után a valutáját is átszámolják a szerencsétlen delikvensnek, s miután egy bűvészcsellel „lehúznak”, azaz elvesznek a pénzből annyit, amennyit csak tudnak, lelépnek a helyszínről. Az alezredes elmondta, hogy szórólapok terjesztésével szállodákban, utazási irodákban a turisták tájékoztatást kaptak arról, hogy mit ne tegyenek. Megelőzésre még annyi tanácsot tud adni, hogy mindenki annyi pénzzel induljon el otthonról, amennyi arra a napra kell neki, a bankkártyára pedig lehetőleg senki ne írja rá a pin kódot.
A nyári időszak beköszöntével nemcsak a fővárosban közlekedőknek kell jobban vigyázniuk az értékeikre. Ugyanis a zsebtolvajok által preferált helyek ilyenkor a zsúfolt üdülőközpontok is.
Frankberger Ferenc alezredes, a siófoki rendőr-főkapitányság vezetője a Heteknek elmondta: a tolvajok leginkább az olyan forgalmas helyeken fordulnak elő, mint a butiksorok, sétányok, strandok. Módszerük igen általános. Egyfajta „tömeget” idéznek elő, s amíg egyikük „lenyúlja a cuccot”, a többiek elfoglalják az áldozatot. Van olyan fajta zsebtolvaj, aki „egyéb szolgáltatást kínál” az utcán, és ezt a helyzetet használja ki a lopásra. „Ezek prostituáltnak álcázott zsebtolvajok, akik ellen egy állandó »zaklatással« lépünk fel, és vannak módszerek, amiket most nem mondanék el” - ad korlátozott betekintést a szakmai berkekbe az alezredes, mindenkinek azt tanácsolva, aki ilyen helyen megfordul, hogy mindig tartsa zárva a táskáit, a farzsebébe pedig ne rakjon értékes dolgokat.