Vissza a tartalomjegyzékhez

Vagyim Arisztov
Clinton pere Oroszországban

„Felhívás vallomástételre egy Oroszország-elleni összeesküvés vádlottjaként.” Valahogy így jellemezhető Bill Clinton háromnapos látogatása.

„Megpróbáltam Oroszország barátja lenni. Azt gondolom, Amerikában szeretik Oroszországot” - bizonygatta az amerikai elnök a népszerű Moszkva visszhangja rádióadás hallgatóinak, valamint a nem kevésbé népszerű NTV tévéadó nézőinek.
„Akkor hogyan magyarázza a Gallup Intézet felméréseinek eredményét? - kérdezte szigorúan az élő rádióadás vezetője. - Ennek értelmében ugyanis az amerikaiaknak mindössze 40 százaléka nyilatkozik pozitívan Oroszországról, 59 százalék pedig negatívan.” „Szerintem ez a csecsenföldi helyzettel és a média hozzáállásával magyarázható” - védelmezte most már egész Amerikát Clinton.
„Miért zárkózik el Amerika a nukleáris védelem kérdéskörében az Oroszországgal való együttműködéstől?” - kérdezte mindjárt az első betelefonáló rádióhallgató. „Én nem ellenzem az együttműködést…, és nem vagyok ellene annak, hogy egyezmény szülessen ebben az ügyben - próbálta menteni magát az USA elnöke. - Azt szeretném, hogy Oroszország erős legyen, virágzó, demokratikus, és hogy a törvények vezessék.”
A rádióadás vezetője ezután kihirdette egy közvélemény-kutatás eredményét, melyben az orosz polgároknak a következő kérdésre kellett választ adniuk: „Ön szerint hogy viszonyul Clinton Oroszországhoz?” A voksoló oroszok egyharmada azt válaszolta, hogy „jól”. Egy másik harmad azt, hogy „rosszul”. Míg harminc százalék azt mondta, hogy nem tudja.
Ez a közvélemény-kutatás lett gyakorlatilag az amerikai elnök Oroszországhoz való viszonyának értékelése - vagyis mondhatjuk úgy, hogy Clinton hármast kapott. Ilyen módon a második elnöki ciklus végére a kitűnő Bill közepesre rontott. Jeles eredménye Jelcin kormányzásának első éveiben volt, amikor az oroszok többsége őszintén hitt az orosz-amerikai barátságban, és abban reménykedtek, hogy a kapitalista reformok számukra is ugyanolyan felvirágzást hoznak majd, mint Amerikában.

További cikkeink: