Vissza a tartalomjegyzékhez

Márer György New York, Eperjesi Ildikó, Pátkai Mihály
A Bill Vlagyimir show árnyai

Ellentmondások kísérték Bill Clinton európai körútját mind az Európai Unióban, mind Kelet-Európában. Az amerikai elnök kitüntetést kapott Berlinben az európai egység elősegítéséért, ugyanakkor szövetségesei kritizálták is Washingtont új csillagháborús tervei miatt. Szívélyesen fogadták Bill Clintont a hét elején Kijevben, míg a moszkvai dumában megtartott beszédét Amerika-ellenes felhangok kísérték az orosz képviselők részéről. A reakciók érthetőek: az USA számára geopolitikai szempontból rendkívül fontos Ukrajna, ezért anyagi áldozattól sem riad vissza, hogy Kijev előtt felcsillantsa a nyugati integráció reményét. Az oroszok ugyanakkor nem örülnek annak, hogy nyugati határaiknál kopogtat az Észak-atlanti Szerződés Szervezete.


Bill Clinton a Kreml harangjait hallgatja. Jelcinnel jobban megértették egymást     Fotó: Reuters

Európa egyesülése valóban jelentős mértékben haladt előre Clinton elnöksége alatt - állapítja meg a The New York Times, amely szerint az egységes európai valuta megteremtése a Clinton-adminisztráció erőteljes támogatásával történt. Ugyanakkor egyes jelek azt mutatják, hogy az amerikaiakat nyugtalanítja az egyesült Európa jelentette potenciális gazdasági és stratégiai veszély; az európaiak pedig szintén gyanakvóak az amerikaiak Európával kapcsolatos szándékait illetően. Az amerikai lap idézi egy NATO-diplomata megjegyzését: „Ha végül az Európai Unió megvalósítja saját kollektív védelmét, fel kell tenni a kérdést: mire való a NATO?”
Moszkvában az amerikai hegemóniától tartó, nacionalista és kommunista orosz képviselők nem rejtették véka alá véleményüket a dumában tartott Clinton-beszéd után. „Ne avatkozzon a belügyeinkbe! Törölje el az Irak-ellenes szankciókat!” - harsogta a kirohanásairól híres Vlagyimir Zsirinovszkij. „Clinton úgy beszélt, mintha az egész világ elnöke lenne, aki kioktat bennünket, hogy miként éljünk” - nehezményezte Sztarodubcev tulai kormányzó. Pedig Bill Clinton - az első amerikai elnök, aki beszédet tartott az orosz törvényhozás előtt - engedékeny hangot ütött meg Oroszországnak a Világkereskedelmi Szervezetbe történő csatlakozását illetően, és amerikai támogatást ígért Moszkva számára. Nagyobb siker koronázta az amerikai elnök ukrajnai látogatását. A környezetvédelmi világnapon jelentette be Leonyid Kucsma ukrán elnök, hogy az ukrán- amerikai megbeszéléseknek köszönhetően december 15-én bezárják a csernobili atomerőművet.
Miközben az amerikai elnök a hétvégén Putyin orosz elnökkel tárgyalt a nukleáris fegyverek leszereléséről, újra felszínre került egy régi, hidegháborús emlék is: az SS-23-as típusú nukleáris rakéták, amelyeket az 1987-es fegyverkorlátozási szerződéssel szöges ellentétben Oroszország soha nem vallott be az Egyesült Államoknak. A WorldNet Daily nevű amerikai hírmagazin újságírójának jelentése szerint megkérdőjelezhető Moszkva őszintesége a nukleáris fegyverek leszerelésének kérdésében.
Curt Weldon amerikai képviselő szerint Oroszország jelentős nukleáris fegyverarzenált rejteget az Urál hegységbe süllyesztett, Jamantau néven ismert fegyverraktárban. A WorldNet Daily amerikai hírszerzési forrásokra hivatkozva kijelenti, hogy Jamantau csak egy a kétszáz szupertitkos földalatti fegyverraktárból, melyek közül némelyiket több milliárd dollár értékben újítottak fel az elmúlt években.

További cikkeink: