Vissza a tartalomjegyzékhez

Mondovics L. Gábor
Coulthard öntudatra ébredt

A világbajnoki pontversenyben a monacói futam előtt még 18 pont előnnyel vezető német Michael Schumacher eddig négyszer nyert Monacóban. Az autós cirkuszban nem jelent sokat, ha a legjobb pozícióból indul valaki. A statisztikák szerint az első rajtkocka tulajdonosai közül utoljára a világbajnoki címvédő finn Mika Häkkinen győzött - a Hungaroringen.

„Minden statisztikával tisztában vagyok, de a számok semmit sem jelentenek - mondta Schumacher az időmérő edzés után. - Nagyon örülök neki, hogy megnyertem az időmérő edzést. Az sem baj, hogy Häkkinen csak ötödik lett. Maximálisan elégedett lennék egy hasonló felállással a vasárnapi futam után is.”
Attól függetlenül, hogy a híres városi pályán szinte lehetetlen előzni, roppant mozgalmas volt a Formula-1-es világbajnokság hetedik futama. M. Schumacher a száguldás kétharmadáig biztosan vezetett, amikor futóműprobléma miatt szép lassan begurult a boxba, és ott is maradt. Coulthard vette át a vezetést, ekkor még Frentzen állt a második helyen, de a verseny vége előtt olyan helyen ütközött a falnak, ahol előtte már öten megtették ugyanezt. Ralf Schumacher is a versenyt be nem fejezettek közé került, az egyik kanyarban gumifalnak ütközött. A helyszínről hordágyon vitték el, lábsérülést szenvedett.
„Nem tudom, hogy történt a sérülés - mondta. - Csak azt láttam, hogy Häkkinen kijön a boxból, és már nem volt elég időm fékezni, azután nekivágódtam a pálya oldalának.”
Gerhard Berger, a BMW sportigazgatója szerint ettől függetlenül nem forog veszélyben Ralf Schumacher montreáli indulása a június 18-i Kanadai Nagydíjon.
Coulthard fölényes győzelme alaposan megnövelte a skót önbizalmát, aki most a versenyzők között a második, 12 ponttal lemaradva a vezető Schumachertől. Az angol lapok egyszerűen csak mesternek, Monaco hercegének nevezték el. Mindenesetre elszántan nyilatkozott, ha minden jól megy, akkor végre ő lesz a világbajnok. Nem tudni, mennyire szállt a fejébe a győzelem, de hét futam után még sok minden megtörténhet. Schumacherrel szembeni előnyét pedig biztosan nem dolgozza le a következő nagydíjon.
A Monaco Grand Prix végeredménye: 1. Coulthard 2. Barrichello 3. Fisichella 4. Irvine 5. Salo 6. Häkkinen.