Vissza a tartalomjegyzékhez


Törvénysértő gyógyszeráremelés

Július 1-je szomorú nap lesz a gyógyszerfelhasználók, a betegek és a kórházak számára. A gyógyszergyártók ugyanis elhatározták, hogy - egyoldalúan - 8,5 százalékkal növelik a termelői árakat. Mivel a tb-támogatás aligha követi a gyógyszergyárak áremelési törekvéseit, ezért - nem tévedés! - esetenként 85 százalékkal is emelkedhet a patikaszerek ára. A kormány, úgyis mint az egészségbiztosítási pénztár költségvetésének gazdája, élénken tiltakozik az áremelések ellen, mivel veszélyben látja idei inflációs prognózisát.


Gyógyszervásárló nyugdíjas a patika ajtajában. Nem könnyű kijönni a keretből     Fotó: S. L.

A kormánynak azonban megvannak az eszközei arra, hogy a mostani drágulást kivédje. Ezért a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) fordult, mert alapos annak a gyanúja, hogy a három nagy, gyógyszergyártókat tömörítő egyesület - amelyhez 60 gyártó és forgalmazó tartozik - árkartellt alkot. Ezt pedig a tisztességtelen piaci magatartás tilalmáról szóló (verseny)törvény tiltja.
Természetesen a tervezett áremelés nem azonos mértékben érintheti majd az egyes orvosságokat. Azoknál a gyógyszereknél, amelyeket a tb teljes mértékben támogat, nem kerül sor áremelésre, vagyis továbbra is ingyenesek maradnak a betegek számára. A 90 százalékig támogatott gyógyszerek esetében fordulna elő a 85 százalékos drágulás. Az ennél alacsonyabb támogatottsági szintűeknél a helyzet úgy alakul, hogy ahol a tb 70 százalékot áll, ott 28 százalékos, míg azoknál, ahol fele-fele arányban oszlik meg a teher a biztosító és a betegek között 17 százalékos árnövekménnyel lehetne számolni.
A váratlan bejelentés elképzelhetetlenül nagy zavarokat okozhat a gyógyszerellátásban. Mivel a gyógyszer-nagykereskedő cégek ugyan magasabb áron lennének kénytelenek átvenni a gyártóktól a termékeket, csak a jelenleg érvényes áron adhatnák tovább a patikáknak. Ebben az esetben a fogyasztók semmit sem éreznének meg, mert a növekvő terheket a nagykereskedők „nyelnék le”. Most ez utóbbiak árrése 6 százalékos, de ha átvállalják a 8,5 százalékos árnövekményt, akkor egyszerűen már nem érdemes nekik gyógyszerrel foglalkozniuk, mert ráfizetnek az üzletre.
Az új termelői ár lehetetlen helyzet elé állítaná a tb-t is. A biztosítók és a gyógyszergyártók megállapodásait általában március végéig befejezik, s két hónap jutott arra, hogy a nyári áremelkedésig a tb is felkészüljön a támogatások rendezésére - erre azonban most nincs módja. A mostani helyzetben a kormánynak nem maradt más lehetősége, mint hogy a pénzügyminiszter rendeletet hozzon az árak befagyasztásáról. A következmények ugyanakkor kiszámíthatatlanok. (B.M.)