Vissza a Hetek archívum borítólapjára
II. évfolyam, 44. szám, 1998. október 31

Belpolitika

Nem volt egység a Corvin közi 56 -os megemlékezésen
Tovább a cikkhez >>>

Marad az államtitkár
Tovább a cikkhez >>>

MSZP-SZDSZ megállapodás a fővárosban
Tovább a cikkhez >>>

Megalakult a Somogy Megyei Közgyűlés
Tovább a cikkhez >>>

Uszodát Egernek
Tovább a cikkhez >>>

Kolbász
Tovább a cikkhez >>>

SOMORJAI LÁSZLÓ
Konferencia a Soáról
Tovább a cikkhez >>>

LOCSMÁNDI ANDREA
Hatalomkoncentráció az önkormányzatokban

Debrecenben a fideszes polgármestert három ugyancsak pártbéli alpolgármester segíti a Cívis város irányításában. Szegeden, ahol szintén a Fidesz - MPP szerepelt legjobban a helyhatósági választásokon, kancellária típusú hivatali működést kívánnak bevezetni a kormányrudat átvevő „polgári szövetséges” politikusok. Az MSZP-s, illetve SZDSZ-es, polgármesterek viszont, úgy tűnik, kölcsönösen a hatalom megosztásában bíznak: Pécsett a szocialista polgármestert segíti szabaddemokrata alpolgármester, Budapesten viszont éppen fordítva. Ágh Attila és Schlett István politológust kérdeztük az önkormányzati hatalomkoncentráció kérdésköréről.


MUNKATÁRSUNKTÓL
Szem előtt a családok

A kormány teljesítette a törvény által előírt kötelezettségét, időre elkészítette a költségvetést, amely módot ad a polgároknak, hogy az idei és az elmúlt évekhez képest jobban éljenek - jelentette be a kormány csütörtöki ülését követő sajtótájékoztatón Borókai Gábor kormányszóvivő, aki kiemelte, hogy a Szociális és Családügyi Minisztérium által benyújtott csomag tényekkel is bizonyítja, hogy a kormány nem csupán szavakkal tekinti a családokat a társadalom alapegységének, hanem ezt tettekkel is alá tudja támasztani.


Újra ügy a Nemzeti
Tovább a cikkhez >>>

SZOBOTA ISTVÁN
Antiszemita röplapok Szegeden

Bírósághoz fordult Szegeden két volt képviselőjelölt, mert a választásokat megelőzően ismeretlenek gyűlölködő és antiszemita röpiratot terjesztettek róluk a választókörzetükben. A két helyi politikus pár százalékkal maradt el a győztestől, s úgy gondolják, hogy a rágalmazó íromány súlyosan sértette a választás tisztaságát.


Munka előtt
Tovább a cikkhez >>>

SOMORJAI LÁSZLÓ PÉCSI TIBOR
A kormány fókuszált béremelést akar az oktatásban

A pedagógusok csak egy alkalommal kapnak fizetésemelést a következő években. Többek között ezt is jelenti az Oktatási Minisztériumban ismertetett fókuszált béremelés. Egyébiránt mintegy 30 milliárd forinttal növekszik a tárca költségvetése jövőre.


Életmód

ASZALÓS SZILVIA
Gyöngyszem a homoksivatag közepén

Előfordult már a történelem során olyan, hogy egy falu, egy település úgymond eltűnt a térképről és az emberek emlékezetéből. Ennek egyik oka - a háborúk mellett - általában a szegénység, a fiatalok elköltözése, illetve a városiasodás. A 21. század küszöbén talán kevés embernek fordul meg a fejében, hogy ilyen eset velünk is megtörténhet. Van egy falucska a Dél-Alföldön, amelyről alig nyolc évvel ezelőtt úgy tűnt, hogy rövid időn belül hasonló sorsra jut.


Fókusz

SZIKORA MÁRTON
Minden polgár átvilágítható

Az utóbbi időkben történt nemzetközi terrorista akciók hatására a nyugati demokráciák kormányai megfelelő ellenlépéseket igyekeznek tenni az országukat és állampolgáraik életét veszélyeztető támadások ellen. A terrorista szervezetek mindig is lépéselőnyben vannak a megtámadott demokráciákkal szemben, amelyek válaszlépéseit a jogállamiság és a törvény keretei határolják be. Egyre többen tartanak attól, hogy a terroristák és az őket üldözők belefeledkeznek a rabló-pandúr fogócskába, és a nyugati demokráciák állampolgárai végül kénytelenek lesznek beletörődni szabadságjogaiknak olyan mértékű megnyirbálásába, amely ma még teljesen elfogadhatatlannak tűnik.


SZAKONYI DÁVID
Új kor katonái

Lehet, hogy már csak 4-5 év választ el minket attól a sokak szerint csodálatos naptól, melytől fogva egy magyar fiatalembernek sem kell többé rettegnie, hogy postaládájában kötelező sorkatonai szolgálatra hívó iratot talál. Nem kell többé azon spekulálnia, miként cselezze ki a katonaorvost, őrültnek tetesse-e magát vagy - amint a régi vicc mondja - amputáltassa-e mindkét karját, hogy aztán lúdtalp miatt alkalmatlannak találják. Úgy néz ki, hogy rövidesen Magyarországon is megszűnik a kötelező és megszületik az önkéntes sorkatonai szolgálat, amellyel már régóta terhes a társadalom, ám a törvényhozás bábája szerint a szülés még várat magára.


Gazdaság

Szárnyra kapott nyugdíjak
A kormány csütörtöki ülésén döntött a nyugdíjtörvényről és a jövő évi emelés mértékéről.
Tovább a cikkhez >>>

Emelkednek a biztosítási díjak

Annak ellenére, hogy a pénzügyminiszter 7 százalékos emelést tett lehetővé, a biztosítók jövőre átlagosan 4,5-5 százalékkal emelik a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás díjait - közölte Asztalos László, az Állami Biztosításfelügyelet (ÁBif) elnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.


BÁN KINGA
Új egészségbiztosítási rendszer
Tovább a cikkhez >>>

A miniszter belelép
Tovább a cikkhez >>>

APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

RÓTH ISTVÁNNÉ
Árak és árfolyamok

Sorozatunkban ismeretterjesztő jelleggel a tőzsdei fogalmakról, eseményekről írunk. Mai cikkünk a tőzsdetermékek árairól és árfolyamairól szól.


SZÉCHEY NOÉMI
Kormánydöntések a közpénzekről

A kabinet az előzetes bejelentéseknek megfelelően elfogadta a jövő évi költségvetés sarok- és fejezetszámait. Ezt megelőzően azonban legkésőbb november 15-ig el kell fogadnia és ki kell hirdetnie az adótörvényeket ahhoz, hogy azok január elsejétől hatályba léphessenek. Így várhatóan sűrű időszak előtt áll a T. Ház. A kormány csütörtökön döntött arról, hogy január elsejétől 0,1 százalékponttal csökken, és így 0,6 százalékra mérséklődik a forint havi leértékelési üteme. 1999. január elsejétől az euro váltja fel a német márkát a valutakosárban, és 2000. január elsejétől a dollár helyét is az európai valuta foglalja el.


Szellemesek
A tehenek és a tej sorsa különböző államformákban.
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-ÖSSZEFOGLALÁS
Barterjárvány Ukrajnában

Nincsen könnyű helyzetben a héten hazánkba látogató Leonyid Kucsma ukrán elnök, hiszen a szomszédos állam gazdasági mélypontja csak tetézte az eddig is meglevő gazdasági nehézségeket. „Ukrajna fő makrogazdasági mutatóinak további romlásával kell számolni az év végén az oroszországi pénzügyi válság hatására” - közölte Igor Sumilo gazdasági miniszterhelyettes. A hazai össztermék éves 0,5 százalékos növekedése helyett 1,5 százalékos esés várható, míg az előrejelzett 12 százalékos infláció 19 százalékra nő. Az orosz pénzügyi összeomlás hatására a hrivnya csaknem 60 százalékkal romlott augusztus óta, de az árak szerencsére csak mérsékelt ütemben követték a leértékelést. A külkereskedelmi mérlegben 204 millió dolláros veszteség fog keletkezni.


BOR GABRIELLA, AZ IE-NEW YORK BROKER ELEMZŐJE
Optimista hét

A Budapesti Értéktőzsdét továbbra is a nemzetközi piacokon végbemenő fejlemények határozzák meg, így az azokat jellemző alapvető optimizmus a magyar piacon befektetőket is magával ragadja. A BUX index a csütörtöktől csütörtökig tartó időszakban 355 pontot (7,5 százalékot) emelkedett, a zárásban 5060 ponton állt. A befektetői bizalom visszatérését nem pusztán a tőzsdei árfolyamok emelkedése, hanem a bankközi piacon a forint erősödése is jelzi.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
EU-segítség Oroszországnak

Primakov orosz kormányfő sikerrel járt a héten Bécsben. Miután a világ vezető pénzintézetei részéről éles elhatárolódást volt kénytelen tudomásul venni, most, amikor az EU soros elnökével, Viktor Klimával és Jacques Santerval, az Európai Bizottság elnökével tárgyalt, megtört a jég. Az EU Tacis-program keretéből kapott 600 millió dolláros támogatással térhetett haza. Primakov hangsúlyozta: Oroszország a szociális piacgazdaság megteremtését tűzte ki célul.


Háttér

CSEREKLYEI MÁRTA
Különleges jogokat követelnek

Október elején az Egyesült Államok Wyoming államában, Laramieben brutálisan meggyilkoltak egy huszonegy éves diákot. Jóllehet a rendőrség szerint a gyilkosság motívuma rablás volt, az eset mégis óriási vihart kavart a médiában, mivel különböző szervezetek szerint a valódi okot az szolgáltatta, hogy Matthew Shepard homoszexuális volt. Az eset kapcsán törvényhozási szinten is felmerült a kérdés: jogos-e bizonyos csoportoknak a többieknél nagyobb védelem, illetve kedvezmények biztosítása. Az elmúlt héten pedig újabb médiakampány indult annak nyomán, hogy Buffalo-beli otthonában meggyilkoltak egy abortuszt végrehajtó szülész-nőgyógyász orvost, az ötvenkét éves Dr. Barnett Slepiant. A bűncselekményre máris készen áll a magyarázat: Slepian halálának oka az abortuszellenes csoportok tevékenysége által gerjesztett gyűlölet.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Anglia válófélben

Miután Skócia és Wales a múlt évben már megszavazta az önálló törvényhozás létrehozását, és az észak-írek is külön parlamentben gyűlnek össze, csak idő kérdése volt, hogy az angolok mikor állnak sarkukra saját nemzeti értékeik védelme érdekében. A hónapok óta erősödő angol nemzeti érzület a Konzervatív Párt Bournemouth-ban megrendezett éves konferenciáján is a figyelem középpontjába került. A vegyes érzelmeket kiváltó kijelentéseket a Newsweek beszámolója összegezte.


MÁRER GYÖRGY NEW YORK
Menni vagy nem menni

Két héttel ezelőtt beszélgetést folytattam egy amerikai születésű tanárral, aki ráadásul nem is ebben a körzetben, hanem jó néhány ezer kilométerre, avagy egészen pontosan: Las Vegasban él. Szó esett a gyermeknevelés kérdéseiről, azután az erkölcs és annak oktatása is szóba került. Még most is a fülembe cseng panaszos kérdése: miként beszélhet egy tanár erkölcsről, illetve erkölcsi alaptételekről és szabályokról a diákjainak, amikor a Fehér Házban az ország első embere, az elnök elrettentő példaként áll a nemzet közvéleménye előtt.


LAUDANCSEK KATALIN
Jelcint leírták

Borisz Jelcin nem az a személy többé, akit Oroszország 1996-ban megválasztott. A múlt héten valóra vált a kommunisták régóta dédelgetett álma: az aktív, tettrekész, keménykezű vezető helyett olyan elnöke lett az országnak, aki inkább hasonlít egy külső megfigyelőre. Az elnököt úgymond „leírták”. Leírta a Duma még a miniszterelnök-választáskor, amikor a harmadik forduló előtt Jelcin kénytelen volt engedni nekik. Aztán jött Primakov, aki miután személyesen felvállalta az ország válság-megoldásának terhét, akarva vagy akaratlanul, de kiszorította őt a politikai élet középpontjából.


HECHS LÁSZLÓ JERUZSÁLEM
Egy folyamat anatómiája

Az Öböl-háborúban „győztes” Bush amerikai elnöknek 1991-ben sikerült összehívnia a madridi konferenciát, amellyel elindította Izrael, a palesztinok és az arab államok közötti megbékélést. A Samír-kormány még a jordán- palesztin közös küldöttséggel tárgyalt. Minden eredmény nélkül, mert a háttérben Arafaték blokkoltak minden kezdeményezést. A választásokat azután megnyerő, Jichák Rabin által vezetett baloldali kormány a madridi keret mellett új, titkos fórumot nyitott Oslóban a norvég külügyminisztérium égisze alatt. Az alábbiakban az oslói megállapodás félévtizedes történetét tekintjük át.


Külpolitika

A HÉTEN TÖRTÉNT
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
A Vatikán tárgyalni kíván Jeruzsálemről

Jean-Louis Tauran érsek, a Vatikán államközi kapcsolatainak vezetője szerint a Szentszéknek be kell kapcsolódnia a Jeruzsálem jövőjéről folytatandó izraeli-palesztin tárgyalásokba. A Vatikán képviselőinek jelenléte azért fontos, hogy a megbeszélések „igazságosak legyenek, és a problémák egyetlen vonatkozása se sikkadjon el” - mondta a vatikáni diplomácia vezetője Jeruzsálemben.


RAMOR FRIGYES
Felperzselt föld a szerbek nyomában

„Az elmúlt napok tapasztalata, hogy a koszovói konfliktus a helyes úton halad a megoldás felé. A szerbek kivonulnak a megszállt területekről, a menekültek pedig visszaköltözhetnek otthonaikba. Persze a NATO fenyegetése továbbra is áll” - nyilatkozta Javier Solana NATO-főtitkár egy spanyol napilapnak adott interjújában. Milosevics szerb elnök - úgy tűnik - Szaddám Huszein példáját követve az utolsó pillanatban komolyan veszi az Észak-Atlanti Szövetség második ultimátumát, amely légicsapással fenyegette meg Belgrádot, amennyiben nem vezényli vissza a jugoszláv hadsereg és a szerb rendőrség egységeit azokra a támaszpontokra, ahol a viszály kirobbanása előtt állomásoztak.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Pogromok Indonéziában

Az indonéziai Ciamisban százak tiltakoztak köveket dobálva egy kínai család otthona előtt, amelyben keresztény istentiszteleteket tartottak. A csőcselék üzleteket és házakat rombolt le, egy kínai férfit pedig összevertek a Dzsakartától 200 kilométerre fekvő városban - jelentette a CNN.


Az olasz maffia az iskolában is úr
Tovább a cikkhez >>>

Korelnök az űrben
Tovább a cikkhez >>>

JOE DE COURCY
NAGYÍTÓ
Birodalmi politika a Balkánon
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Magyarok a szlovák kormányban

Pozsonyban az ötödik hete tárgyaló négy párt között a héten létrejött az új kormány megalakulásáról szóló megállapodás. A törékeny koalíció kemény vitában formálódott, hiszen a baloldal még a hét végén is úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi kormánypártokkal nem alakít kormányt. A Mikulás Dzurinda vezette kormány egyik alelnökét, két miniszterét és négy államtitkárát a Magyar Koalíció Pártja (MKP) adja.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Nobel-békedíj az észak-ír egyezségért

Az idei Nobel-békedíj nyertese két olyan észak-írországi politikus lett, akiknek ugyan oroszlánrésze volt az ez év áprilisában aláírt Nagypénteki Egyezmény létrehozásában, nevük mégsem vált széles körben ismertté: John Hume, a katolikus Szociáldemokrata és Munkáspárt vezetője, és David Trimble, a protestáns Ulsteri Unionista Párt vezetője, Észak-Írország első miniszterelnöke a háttérben bábáskodott az egyezmény kidolgozásában és elfogadtatásában.


HECHS LÁSZLÓ JERUZSÁLEM
Lesz-e béke az egyezményből

Alig száradt meg a tinta az Egyesült Államokban tető alá hozott újabb izraeli- palesztin megállapodáson, az egyezmény ellenzői ismét merényletek sorozatával adták tudtul, hogy miként vélekednek az oslói szerződés első szakaszát lezáró dokumentumról. A legsúlyosabb incidens egy gyermekeket szállító iskolabusz elleni merényletkísérlet volt, amelyért a Hamasz katonai szárnya, az Izzadin-el Kasszem vállalta a felelősséget.


Riport

MÁTÉ JÓZSEF
A társadalom és a piacgazdaság

Kevés magyar társadalomkutatóról mondhatjuk el, hogy világhírnévre tett volna szert. Mannheim Károly, Hauser Arnold, Lukács György, Jászi Oszkár, Polányi Károly, sorolhatnánk a kivételeket. Ez utóbbi főműve, a több mint 50 éve írt A nagy átalakulás, a közelmúltban jelent meg első ízben magyarul. Ez a könyv - ahogy a fülszöveg fogalmaz - alapjaiban rendítette meg a gazdasággal kapcsolatos fogalmainkat. Polányi Károly az önszabályozó piac, a szabályozatlan kapitalizmus következményeként mutatta be a társadalmi ellentétek kiéleződését, és az emberi értékek elsikkadását. Végső félelmét látta beteljesedni abban, hogy a folyamat következtében a 30-as években nyílt vagy rafinált totalitárius rendszerek jöttek létre. Ma, amikor a gazdaság irányítói közül a legtöbben a jóléti állam helyett a monetáris gazdaságot és a deregulációt szorgalmazzák, különösen aktuálissá vált a mű téziseinek átgondolása. Kérdéseinkre dr. Vajda Mihály, a Kossuth Lajos Tudományegyetem Filozófia Intézetének Igazgatója válaszolt.


Sport

Új olimpiai költségvetés
Tovább a cikkhez >>>

Samaranch a dopping ellen
Tovább a cikkhez >>>

SASS SZILVESZTER
Détári mégsem amatőr

Úgy tűnik, Détári Lajos újabb tündöklése sem tart sokáig a magyar labdarúgó bajnokságban. Hiába volt a múlt héten a sportsajtó középpontjában, hiába rúgott gólt első (és utolsó?) BVSC mérkőzésén Döme, a csoda három napnál nem tart tovább. Legalábbis a jelen állás szerint.


Gazza váltott
Tovább a cikkhez >>>

Nem lesz Holyfield-Tyson
Tovább a cikkhez >>>

Egy csapat halála
Tovább a cikkhez >>>

Leckéztetik a taxisokat
Tovább a cikkhez >>>

Egységesedő boksz-világ
Tovább a cikkhez >>>

HÍRÖSSZEFOGLALÓ
Sampras ász akar lenni
Tovább a cikkhez >>>

MUNKATÁRSUNKTÓL
Schumi, a sunyi
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Programok
Tovább a cikkhez >>>

Ízvilág
A kínai kel
Tovább a cikkhez >>>

ERDŐS ORSOLYA
Mennyi még a harminckettő
Tovább a cikkhez >>>

SZABÓ GERGELY
Mérges Törpe
Tovább a cikkhez >>>

A lányok depressziósabbak
Tovább a cikkhez >>>

MAKKI MARIE-ROSE
A névnapok

A névnapok megünneplése nálunk mindennapos dolognak számít, jóllehet számos európai, főként nyugat-európai országban ez a szokás egyáltalán nem dívik. Nem találunk ilyen ünnepet a miénktől eltérő kultúrájú népek, kontinensek életében sem. Az alábbiakban néhány, a névnap ünnepléssel kapcsolatos kultúrtörténeti érdekességre hívjuk fel a figyelmet.


Túraprogramok
Természetjáró Szövetség Túraszakosztálya
Tovább a cikkhez >>>

KIS-KÁDI KATALIN
Ugyanaz és mégis más
Tovább a cikkhez >>>

MÓD JULIANNA
Jóindulatú bivalycsorda

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park táján járók két érdekes természetvédelmi ritkasággal ismerkedhetnek meg. 1981-85 között készült el a Kis-Balaton első tározója, hogy a Balatont a túlzott elmocsarasodástól megvédje. Ebben a tározóban több sziget is található, ezek közül az egyik a Kányavári-sziget, a paradicsom a madarak szerelmesei és a horgászok számára.


Színes

Aki a kicsit nem becsüli...
Tovább a cikkhez >>>

Szelíd gomba
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Szabadlábon Afrikában
Tovább a cikkhez >>>

Az afrikai gazdag agg
Tovább a cikkhez >>>

Peches kétfejű szarvas
Tovább a cikkhez >>>

Forróvizet a gumikra
Tovább a cikkhez >>>

Erényes rabszolgakereskedő
Tovább a cikkhez >>>

Vallástörténet

KARL PFEIFER
Világosabb beszédet vártunk volna Rómától
Interjú Helmut Krätzl bécsi segédpüspökkel

Helmuth Krätzl 1954 óta pap és 1977 óta püspök. Most megjelent, „Im Sprung gehemmt - Was mir nach dem Konzil noch alles fehlt” (Az ugrás gátjai - Ami a zsinat után még hiányzik nekem) című könyvében a katolikus egyház mai helyzetét elemzi. Bécsi tudósítónk többek között az egyházzal, és az egyháznak az „idősebb” testvérekhez, azaz a zsidókhoz való viszonyával kapcsolatban kérdezte a püspököt.