Vissza a tartalomjegyzékhez

BÁN KINGA
Új egészségbiztosítási rendszer

A tervek szerint két év múlva életbe lép az új, kétszintes egészségbiztosítási rendszer - jelentette be a héten Gógl Árpád egészségügyi miniszter és Selmeczi Gabriella társadalombiztosítást felügyelő államtitkár. Az új rendszer szélesebb szolgáltatást és szolidaritást ígér minden társadalmi rétegnek.
A jövő évezred egészségbiztosítási rendszerében 3-4 - eddig megbízhatónak bizonyult - biztosító kapcsolódik be. Az állampolgárok pedig maguk döntik el, hogy melyiknek fizetik a kötelező járulékaikat - és szabadon át is léphetnek, ha nem elégedettek a biztosítóval. A rendszer kétszintű lesz: lehet csupán alapszolgáltatást fizetni (alap, szakorvosi és kórházi ellátást), de úgynevezett luxus szolgáltatásokért is lehet díjat leróni. Ha a betegnek magasabbak az igényei, mint amit biztosítója kínál, kiegészítő biztosítási csomagokat vásárolhat, és ezek igénybevételekor a már befizetett járadékot is figyelembe veszik.
A tervek szerint minden állampolgár biztosított lesz, a jövedelméből folyamatosan járulékot fizetve, és ami új: a járulékfizetésre képtelenek (pl. nyugdíjasok, sorkatonák) biztosítását az államkasszából fedezik. Az átalakításban a fő cél az, hogy (ellentétben a mostani helyzettel) az állampolgárokat érdekeltté tegye a biztosítási öszszeg fizetésében.