Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSUNKTÓL
Schumi, a sunyi


Ezen a hétvégén rendezik Szuzukában az év utólsó Forma-1-es futamát. A világbajnoki címre esélyes két versenyző Mika Hakkinen és Michael Schumacher párviadala, páratlanul izgalmasnak ígérkezik. Képünkön Schumi és családja telefonon beszélget.      Fotó: MTI

A hétvége slágere a sportvilágban a Forma-1 utolsó, szuzukai nagydíja lesz, amely a finn Mika Hakkinen és a német Michael Schumacher közötti párviadalt hivatott eldönteni. Izgalmas verseny várható a magyar idő szerint vasárnap hajnali ötkor kezdődő Japán Grand Prix-n, amely valószínűleg minden idők legköltségesebb autóversenye is lesz. A vébé-győzelemért versenyben maradt két csapat, a McLaren és a Ferrari az utóbbi hetekben együtt több mint nyolcvan millió dollárt költekezett.
A világbajnoki címhez ugyan a finn Hakkinen áll közelebb, ám Schumacher és istállója, a Ferrari már korábban kidolgozta hétvégi taktikáját, amelyet persze nem hoztak nyilvánosságra.
Azt az olasz istállónál is elismerik, hogy ezúttal Schumachernek kisebb az esélye a végső győzelemre, mint tavaly. Igaz, sokan még azt is csodának tartják, hogy a Ferrari idáig versenyben tudott maradni a fantasztikusan megépített McLarenek ellen. Sokak szerint ez a német pilótának köszönhető. Egyik nyilatkozatában ezt Jean Todt, a csapatfőnök is elismerte.
Mindenesetre Schumi száraz pályát szeretne, ott ugyanis véleménye szerint nagyobb az esélyük. A rivális tábornál, a McLaren-Mercedesnél is nagy a mozgolódás, ám nagyobb a nyugalom, mint a tűzpirosoknál. Érthető, hiszen ha Hakkinen az első két hely valamelyikét megcsípi: világbajnok.
Azt akarom, hogy ez egy tiszta verseny legyen. Győzni akarok, de nem mindenáron - jelentette ki a finn versenyző, aki az ilyenkor fokozódó pszichikai nyomásra is kitért: A félelem egy rossz érzelem, és én nem félek!
Csapattársának, a skót David Coulthardnak a feladata lesz a finn segítése. Coulthard egyébként az ellenfélnél azonos feladatot betöltő ír Eddie Irvine-tól fél igazán. Az „őrült ír“ becenévre is pályázó versenyző sokszor kiszámíthatlan (akárcsak német csapattársa), a skót szerint félő, hogy Schumacher védelme érdekében Irvine szabálytalan eszközökhöz is képes lesz nyúlni. Rám mégis nagyobb nyomás fog nehezedni, mint Eddie-re - állította a skót, aki azért optimista is, szerinte csapattársa világbajnok lesz, mert végig keményen dolgozott, és társainál sokkal kevesebb hibával versenyez.
Érdekes, hogy Irvine szerint is Hakkinen fog nyerni, szerinte nincs túl nagy esélyük, és csak akkor nyerhetnének, ha az eddig remeklő McLaren autók meghibásodnának. Könnyen lehet, hogy Schumacher csapattársa, - ahogy mondani szokták - ki akarja énekelni a sajtot a holló szájából.