Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSUNKTÓL
Szem előtt a családok

A kormány teljesítette a törvény által előírt kötelezettségét, időre elkészítette a költségvetést, amely módot ad a polgároknak, hogy az idei és az elmúlt évekhez képest jobban éljenek - jelentette be a kormány csütörtöki ülését követő sajtótájékoztatón Borókai Gábor kormányszóvivő, aki kiemelte, hogy a Szociális és Családügyi Minisztérium által benyújtott csomag tényekkel is bizonyítja, hogy a kormány nem csupán szavakkal tekinti a családokat a társadalom alapegységének, hanem ezt tettekkel is alá tudja támasztani.


Martonyi János külügyminiszter a Kormány-Gazdaság tenisz-partin. A Gazdaság 8-4-re nyert. Képünkön egy mesés nyesés    Fotó: NSz

Harrach Péter szociális és családügyi miniszter a változások közül kiemelte az igénylési rendszer egyszerűsödését: nem kell minden évben megújítani az ellátások iránti igényeket. A családi pótlék a tanköteles kor után más néven, iskoláztatási támogatásként illeti meg a szülőket. A törvényjavaslat szerint 1999. január elsejétől a gyermeket nevelő szülőket családjuk jövedelmétől függetlenül megilleti a családi pótlék, az anyagi támogatás, a gyermekgondozási segély, a háromnál több kiskorú gyermeket nevelőket pedig a gyermeknevelési támogatás is, ha az egyéb jogosultsági feltételeknek megfelelnek. Ezentúl a GYES és a GYED - a családi pótlékhoz hasonlóan - alanyi jogon jár majd. A kormány arról is döntött, hogy a tárcának el kell készítenie a GYED viszszaállítására vonatkozó javaslatát. Ezt a családi támogatási rendszer egyik leglényegesebb elemének nevezte Harrach Péter.
Harrach Péter szólt arról is, hogy a most elfogadott törvényjavaslatban nem szerepel a gyermekek után járó adókedvezmény. Ezt azonban együtt kezelik a családi pótlékkal, olyan értelemben, hogy ha a parlament a kisebb mértékű adókedvezmény mellett teszi le voksát, akkor mintegy 15 milliárd forinttal több pénz jut a családi pótlékra.
A kormány jövőre 3 százalékos létszámleépítést tervez a költségvetési szférában, ez alól csak a fegyveres erők, az APEH és az oktatási intézmények jelentenek kivételt.