Vissza a tartalomjegyzékhez


Emelkednek a biztosítási díjak

Annak ellenére, hogy a pénzügyminiszter 7 százalékos emelést tett lehetővé, a biztosítók jövőre átlagosan 4,5-5 százalékkal emelik a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás díjait - közölte Asztalos László, az Állami Biztosításfelügyelet (ÁBif) elnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A díjak kialakításánál figyelembe vették a gépjárművek tulajdonosának, illetve üzemeltetőjének lakhelyét, életkorát, az általa okozott károk gyakoriságát, a gépkocsi típusát, motorteljesítményét is, valamint azt, hogy természetes vagy jogi személy üzemelteti-e a közlekedési eszközt.
A biztosítók differenciálnak az ügyfelek között a díjszabásnál: 5-10 százalékkal alacsonyabb díjat fizetnek a jó ügyfélnek számító vidéki gépkocsitulajdonosok akkor, ha folyószámlán keresztül utalják a díjat. Ennél nagyobb alapdíjat fizetnek viszont azok a fiatal budapesti autótulajdonosok, akik gyors, „nagyteljesítményű” autót vezetnek. Jövőre abszolút összegben is csökken a motorkerékpárok utánfutói, illetve bizonyos feltételek fennállása esetén a 850-1150 köbcentiméter közötti, illetve 1500 köbcentiméter feletti gépkocsik után fizetendő díj.
Az ÁBif az új díjtételeket október utolsó napján több napilapban is közzéteszi, s megjelennek a Magyar Közlöny október 31-i számában is. (MTI)