Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Pogromok Indonéziában

Az indonéziai Ciamisban százak tiltakoztak köveket dobálva egy kínai család otthona előtt, amelyben keresztény istentiszteleteket tartottak. A csőcselék üzleteket és házakat rombolt le, egy kínai férfit pedig összevertek a Dzsakartától 200 kilométerre fekvő városban - jelentette a CNN.

Indonézia kínai kisebbsége az elmúlt egy évben zaklatások sorát szenvedte el, mivel az áremelések miatt dühödt tömeg sorozatban támadta meg boltjaikat és otthonaikat. Az ellenszenv oka, hogy a gazdasági válságot élő Indonéziában a viszonylag jómódú, vállalkozó kínaiak milliók szemében váltak bűnbakká. Ugyanakkor a 90 százalékban muzulmán országban a kínaiak főleg a keresztény és buddhista vallást képviselik. A gazdasági válság miatti zavargások kényszerítették lemondásra májusban Suharto elnököt is.
Bár a vallásszabadság az indonéz alkotmányban lefektetett alapelv, a keresztények nehezen találnak helyet istentiszteleteik megtartására, vagy gyülekezeti ház építésére. Ez gyakran illegális, otthoni öszszejövetelek szervezésére kényszeríti őket. A ciamisi gyülekezet egy kínai üzletember házának emeletén gyűlt össze rendszeresen, míg a támadáskor szétvert üzlete a földszinten helyezkedett el. Egy neve elhallgatását kérő rendőrtiszt megerősítette, hogy a támadók egy patikát, egy bankot és több autót is megrongáltak. Elmondása szerint volt, akit azért vertek meg, mert a megtámadott házigazda rokonának hitték.
A zavargás nyomán a katonaság biztonsági intézkedéseket hozott a Ciamissal szomszédos Tasikmalaya városában is, ahol 1996-ban felgyújtottak egy keresztény templomot. A gyújtogatásnak akkor három ember esett áldozatul.