Vissza a tartalomjegyzékhez

CSEREKLYEI MÁRTA
Különleges jogokat követelnek

Október elején az Egyesült Államok Wyoming államában, Laramieben brutálisan meggyilkoltak egy huszonegy éves diákot. Jóllehet a rendőrség szerint a gyilkosság motívuma rablás volt, az eset mégis óriási vihart kavart a médiában, mivel különböző szervezetek szerint a valódi okot az szolgáltatta, hogy Matthew Shepard homoszexuális volt. Az eset kapcsán törvényhozási szinten is felmerült a kérdés: jogos-e bizonyos csoportoknak a többieknél nagyobb védelem, illetve kedvezmények biztosítása. Az elmúlt héten pedig újabb médiakampány indult annak nyomán, hogy Buffalo-beli otthonában meggyilkoltak egy abortuszt végrehajtó szülész-nőgyógyász orvost, az ötvenkét éves Dr. Barnett Slepiant. A bűncselekményre máris készen áll a magyarázat: Slepian halálának oka az abortuszellenes csoportok tevékenysége által gerjesztett gyűlölet.

Matthew Shepard meggyilkolását követően az Egyesült Államokban napirendre került az úgynevezett gyűlöletből elkövetett gyilkosságokról szóló törvény módosítása. A jelenlegi szabályozás a faj, bőrszín, vallás és etnikum alapján elkövetett gyilkosságokat sújtja szigorúbban, ám Bill Clinton amerikai elnök a törvény kiterjesztését sürgeti a nem, a testi fogyatékosság, illetve a szexuális beállítottság területére is.
A törvény gyenge pontja - amennyiben elfogadják - az, hogy különleges védelmet nyújtana a homoszexuálisoknak és a leszbikusoknak, sőt anyagi előnyökkel is járna az azonos neműek között kötött házasságban, illetve élettársi kapcsolatban élők számára. Bob Barr republikánus képviselő azonban úgy véli: bőrszínétől, nemétől, szexuális beállítottságától függetlenül mindenki számára egyforma védelmet kell biztosítani, hiszen világszerte mindenhol vannak üldözött csoportok. A gyilkosságot gyilkosságként kell értelmezni, és nem helyénvaló diszkriminatív intézkedések elfogadtatására felhasználni; nem szolgálhat ürügyül arra, hogy bizonyos csoportok számára a többieknél különlegesebb védelmet nyújtsunk. Jerry Falwell, a Liberty Egyetem teológusa elmondta: megdöbbentette Matthew Shepard brutális meggyilkolásának híre, ám sajnálatosnak tartja, hogy némelyek ebből is megpróbálnak politikai programot kovácsolni.
Motívumától függetlenül minden gyilkosság elítélendő. Meg kell jegyeznünk azonban, hogy nem Matthew Shepard volt az első, akit homoszexuális volta miatt öltek meg. Abban, hogy az eset ilyen heves vitát és indulatokat válthatott ki, döntő szerepe volt a médiának. Amerika toleráns ország: az emberek többsége az „élni és élni hagyni” elvét vallja. A másság napjainkra megszokott dologgá vált. A média jóvoltából nemcsak a föld távoli tájain zajló eseményekről szóló hírek jutnak el az otthonokba: az emberek semmi különöset nem találnak többé abban, hogy a közkedvelt szappanoperák csemetéinek két papája van, ám anyukája nincs - vagy éppen fordítva.
Nem csoda hát, hogy a „másságot“ ilyen mértékben népszerűsítő televízió és sajtó nemzeti hőst fabrikált Matthew Shepardből. Nagyon valószínű, hogy ha Shepard meggyilkolásának más oka lett volna, a sajtó két nap alatt hagyta volna a feledés homályába veszni. A médiának azonban jó orra van: megszimatolta, hogy az eset kiváló ürügy arra, hogy visszavágjon bizonyos véleményekre. Az amerikai sajtó ugyanis egy emberként horkant fel, amikor júniusban Trent Lott szenátor ezt mondta: „Meg kell próbálnunk megmutatni nekik, hogy (a homoszexualitást) úgy kell kezelni, mint az alkoholizmust, a szexfüggőséget... vagy a kleptomániát.“ Az újságírók zöme ezután úgy próbálta lejáratni a szenátort, mint aki egybemossa a melegeket a kleptomániásokkal. Lott valódi bűne azonban az volt, hogy véleményét a Bibliából merítette.
A szabad amerikai sajtó némely képviselőjének már régóta csípték a szemét az egyes keresztény csoportok által az országos lapokban megjelentetett egész oldalas hirdetések, amelyek szerint a homoszexualitás isteni beavatkozással normális nemi életre változtatható.
A homoszexuális csoportok aktivistái és támogatói úgy vélik: Shepard meggyilkolásának közvetett kiváltó oka az imént említett, bigottságból táplálkozó konzervatív (értsd: keresztény) közlemények voltak.
Az ügy azonban nem egyszerűsíthető le csupán világnézeti véleménykülönbségre. Az eset hátterében nyilvánvaló politikai szándék rejlik. A homoszexuális szervezetek úgy vélik: a konzervatív csoportok célja, hogy a választások közeledtével a televízióban is megjelenő hirdetésekkel gyűlöletet szítsanak a homoszexuálisok ellen.
A melegek ugyanis a politikai élet számottevő képviselőivé léptek elő. Egyre több politikus, közéleti szereplő vállalja nyilvánosan homoszexuális hajlamait. A Demokrata Párt szavazatainak jelentős részét teszik ki például a melegek jogaiért harcoló - meglehetősen félrevezető elnevezéssel rendelkező - szervezet, a Human Rights Campaign (HRC, Emberi Jogok Mozgalom) támogatói. A HRC 250 ezer tagot számlál. Jóllehet maga Clinton elnök ellenzi az azonos neműek közötti házasságkötést - tavaly a HRC alapteremtő éves találkozóján mégis megjelent vendégszónokként, idén pedig Al Gore alelnök töltötte be e fontos szerepet.
A Shepard-gyilkosságot követő Capitolium előtti tömegméretű virrasztás jó eszköz volt arra, hogy megkísérelje megolvasztani a mind ez ideig hajthatatlan republikánusok kőszívét is.
Pat Robertson, a népszerű televíziós evangélista azonban a kérdésről nyilatkozva elmondta: úgy véli, a homoszexualitás elfogadása a pogány társadalom hanyatlásának utolsó lépcsőfoka.