Vissza a tartalomjegyzékhez


Ízvilág
A kínai kel

Kelet-Ázsiából került Amerikán keresztül Európába. A környező hűvösebb éghajlatú országokban ma már a jelentősebb zöldségfélék közé tartozik. Nálunk is egyre ismertebb. A növény nem hasonlít a kelkáposztához. Levelei nagyok, felállók, fejlett, vastag főérrel. Szezonja októberre és novemberre esik, de egész télen fogyasztható. Táplálkozás-élettani szempontból fontos megemlíteni, hogy nagy mennyiségű, könnyen emészthető fehérjét tartalmaz.
Nagy a C-vitamin-, a karotin- és az ásványisó-tartalma is. Elsősorban salátákat készíthetünk belőle, de párolva alkalmas körítésnek, főzve főzeléknek, egytálételeknek. Befőzhetjük hús- és csontlevesekbe, és nagy leveleit jól hasznosíthatjuk pecsenyék- és hidegtálak díszítésére, tojásos ételek alá zöld „tányérként”. Főként fehér húsok: csirke, hal, tyúk- kakas- pulykamell, sertéskaraj és házinyúl mellé ajánlható körítésnek és salátának egyaránt.
Ürügulyás kínai kellel:
Négy személyre 60-70 dkg sovány birkahús, ugyanannyi kínai kel, egy közepes fej vöröshagyma, egy-egy szál répa, petrezselyemgyökér, pasztinák, só. Vékonymetélttel dúsítható.
A húst négy darabra vágva, hideg vízbe téve majdnem puhára főzzük. A zöldségeket vékony, hosszúkás darabokra vágjuk, a kínai kelt ujjnyi vastagra szeleteljük, és az egészben hagyott hagymával együtt puhára főzzük. Nem szabad túlfőzni, mert akkor a kínai kel fehér erezete rostossá válik. A tésztát főzzük bele.
Kínai kel főzelék:
Személyenként 25-30 dkg kínai kel, zsír, liszt, fokhagyma, ízesítő (köménymag, tárkony), tejföl és tej.
A kínai kelt ujjnyi vastag karikákra vágjuk, kevés vízben puhára főzzük és megsózzuk. Világos rántást készítünk, felengedjük vízzel vagy tejjel, esetleg csontlével, a kelre öntjük, és felforraljuk. Tejfölös habarással is készíthető.