Vissza a tartalomjegyzékhez

SZOBOTA ISTVÁN
Antiszemita röplapok Szegeden

Bírósághoz fordult Szegeden két volt képviselőjelölt, mert a választásokat megelőzően ismeretlenek gyűlölködő és antiszemita röpiratot terjesztettek róluk a választókörzetükben. A két helyi politikus pár százalékkal maradt el a győztestől, s úgy gondolják, hogy a rágalmazó íromány súlyosan sértette a választás tisztaságát.

Szeged város legnagyobb választókörzetének postaládáiba sajátos hangvételű szórólapok kerültek körülbelül egy héttel a helyi önkormányzati választások előtt. Az iromány Kónya Gábort, az MSZP, és Paskuj Mátyást, az SZDSZ jelöltjét pocskondiázta. A mai napig ismeretlen szerző az MSZP jelöltjét lekomcsizta és letolvajozta, az SZDSZ jelöltjét pedig lezsidózta és lespiclizte.
A két képviselőjelölt október 12-én bejelentette az esetet, és kérte a választási bizottságot, hogy a régió újságában tegye közzé elítélő határozatát. Ugyan e határozat 15-én megszületett, annak publikálása - ahogy ezt Paskuj Mátyás a Heteknek elmondta - valamilyen oknál fogva elmaradt. Sőt a határozatot csak a választások után kapta kézhez a két jelölt, amikor személyesen elmentek érte.
A választások eredményeként Paskuj 141, Kónya pedig 43 szavazattal maradt le a győztesnek befutó fideszes Tóth András mögött. Paskuj Mátyás - aki a 94-98-as ciklusban az ominózus választókerület polgárainak képviselője volt - elmondta, hogy az október 26-án benyújtott óvásukat a területi választási bizottság aznap tárgyalta, és el is utasította. Nem nyugodtak bele az ítéletbe: a döntés másnapján a Csongrád Megyei Bírósághoz fellebbeztek. A Csongrád Megyei Bíróság Csütörtöki döntése szerint a megyei választási bizottságának kell állást foglania arról, hogy befolyásolhatja-e a szórólap a választás kimenetelét.