Vissza a tartalomjegyzékhez

SOMORJAI LÁSZLÓ PÉCSI TIBOR
A kormány fókuszált béremelést akar az oktatásban

A pedagógusok csak egy alkalommal kapnak fizetésemelést a következő években. Többek között ezt is jelenti az Oktatási Minisztériumban ismertetett fókuszált béremelés. Egyébiránt mintegy 30 milliárd forinttal növekszik a tárca költségvetése jövőre.

A kormány programjában kiemelt helyet foglal el az oktatásügy, s ezt a tényt tükrözi az a költségvetési javaslat, amelyet az Oktatási Minisztérium (OM) készített el az 1999. költségvetési évre - jelentette be Pokorni Zoltán szakminiszter.
A tárca költségvetése mintegy 30 milliárd forinttal fog növekedni az elkövetkező évben. Bevezetik az úgynevezett fókuszált béremelést, illetve ezzel párhuzamosan elhagyják a minőségi bérpótlék rendszerét. A fókuszált béremelés azt jelenti, hogy az elkövetkezendő időszakban minden évben a közalkalmazottak más-más csoportjainak emelik a bérét. Ez azért szükséges, hogy az emelés reális és nagyobb mértékű legyen, ha ugyanis mindenkinek egyszerre emelnék az illetményét, akkor az emelés mértéke nem lenne jelentős. Mindez a pedagógusok számára 5-6 százalékos reálbér-növekedést jelent.
Pokorni szerint az OM költségvetésének megközelítőleg 27 százalékos növekedése lehetőséget ad a kormányprogram céljainak betöltésére. A célok a következők: a szükséges szakmai és infrastrukturális háttér megteremtése és működtetése, a közoktatás modernizációjának pályázati úton való támogatása, a Nemzeti Alaptanterv felülvizsgálata és az ÍRISZ program tartalommal való feltöltése. Pokorni Zoltán elmondta, hogy az OM nagyobb részt kíván vállalni a belügyminisztériumon keresztül az önkormányzati iskoláknak nyújtott normatív támogatásból. Az intézményi stabilitás érdekében a normatív támogatás arányát a mai 60-65 százalékról 80 százalékra kívánják emelni. Az 1100 fő alatti kistelepülések már működő iskoláinál a támogatás mértékét 100 százalékosra tervezik. Mint Pokorni Zoltán hangsúlyozta: ez a kormány álláspontja a költségvetési vita előtt.
Kiss Ádám, a felsőoktatásért felelős államtitkár kifejtette: a minisztérium meg kívánja szüntetni az „elbocsátási pszichózist” a felsőoktatásban. Növelni akarja a kutatásra és a fejlesztésre szánt összegeket, és emelni a hallgatói juttatásokat. Az EU programok számára 950 millió forintot tervez a költségvetés.
Szőllősi Istvánné, a Pedagógus Szakszervezet főtitkára lapunknak elmondta, hogy a „fókusz” évenként változik, és más-más közalkalmazotti csoportra irányul, ezért az egyes csoportok - pedagógusok, egészségügyi dolgozók - között feszültség keletkezhet. Mint mondta: ebben a klaszszikus „oszd meg és uralkodj!” elvet véli felfedezni. A fókusz évenkénti változtatásával egy adott csoport bére be lesz fagyasztva addig az időpontig, amíg a fókusz újra ráirányul, így kérdéses, hogy a kormányzati ciklus végére sikerül-e elérni az ígért 40 százalékos növekedést. Ezzel szemben az infláció ugyanúgy érinti őket. Furcsállja, hogy az oktatási miniszter csak a pedagógusokról beszél, hiszen az oktatásügyben dolgozók 40 százaléka nem pedagógus. Véleménye szerint a személyi jövedelemadó-táblázat mostani képe szerint a bruttó 50 ezer forint alatt kereső réteg kifejezetten rosszul jár a fókuszált emelés következtében. Ez az érintett réteg tartalmazza az adminisztratív dolgozókat, a technikai személyzetet és a pályakezdő pedagógusokat.