Vissza a tartalomjegyzékhez

SZÉCHEY NOÉMI
Kormánydöntések a közpénzekről

A kabinet az előzetes bejelentéseknek megfelelően elfogadta a jövő évi költségvetés sarok- és fejezetszámait. Ezt megelőzően azonban legkésőbb november 15-ig el kell fogadnia és ki kell hirdetnie az adótörvényeket ahhoz, hogy azok január elsejétől hatályba léphessenek. Így várhatóan sűrű időszak előtt áll a T. Ház. A kormány csütörtökön döntött arról, hogy január elsejétől 0,1 százalékponttal csökken, és így 0,6 százalékra mérséklődik a forint havi leértékelési üteme. 1999. január elsejétől az euro váltja fel a német márkát a valutakosárban, és 2000. január elsejétől a dollár helyét is az európai valuta foglalja el.

A kormány csütörtökön elfogadta a jövő évi központi és társadalombiztosítási költségvetés tervezetét is. A jövő évi költségvetés sarokszámai változatlanok maradtak, az államháztartási hiány a GDP 3,95 százaléka lesz 1999-ben, sőt 2001-re 3 százalékosra tervezi a kormány.
A héten éles vita alakult ki a személyi jövedelemadó törvényről. A kormány képviselői szerint a beterjesztett módosítások, nevezetesen az adókulcsok számának 6-ról 3-ra való csökkentése, valamint a gyermekkedvezmények bevezetése a 2000. évben esedékes adóreformba illeszkednek bele. Ezt ellenzéki képviselők vitatták, mivel még nem ismertek számukra annak részletei. Szerintük ugyanis nincs valóságos adócsökkentés, csak átcsoportosítás. Emellett példákkal illusztrálták, hogy a kormány által beterjesztett módosításokat a szegényebb rétegek fogják megfizetni. Ők ugyanis alacsony keresetük miatt nem tudják igénybe venni a nekik járó adókedvezményeket.
A beterjesztett javaslat szerint a 250 ezer és 400 ezer forint közötti jövedelmek után jövőre csak 20 százalékos adót kell fizetni, ami a jövedelemhatár hatvan százalékos emelkedését jelenti. A kétgyermekes családoknak 350 ezer, a háromgyermekeseknek 500 ezer forint összjövedelemig a jövőben nem kell adót fizetni. Ezekkel az intézkedésekkel a kormány a középosztály felemelkedését kívánja támogatni. Ugyanakkor ellenzéki képviselők szerint nem lenne szabad a gyermeknevelési kedvezményeket, a szociálpolitikai célokat az adórendszerbe beépíteni. Ehelyett a családi pótlék rendszerének újragondolását javasolják. Számítások szerint ugyanis ahhoz, hogy egy kétgyermekes család igénybe vehesse az adókedvezményt, legalább bruttó 33 ezer forint, háromgyermekes család esetében pedig legalább bruttó 47 ezer forint bevétel szükséges, ami már az átlagjövedelem fölött van. Ez alatt ugyanis nem vehetik igénybe a nekik járó szja-kedvezményeket.
A tőkejövedelmek után igénybe vehető adókedvezmények jövőre csökkenni fognak, amivel a kormány a munka- és a tőkejövedelmek közterheit kívánja egymáshoz közelíteni. Ennek fényében kell jövőre 35 százalékos osztalékadót fizetni a dolgozói részvényjuttatással szerzett jövedelem után. A befektetési adóhitelek korlátozása a gyermekek után járó kedvezmények fedezetének előteremtését szolgálja.
A költségvetés fő számait a kormány arra alapozta, hogy jövőre ötszázalékos gazdasági növekedés lesz Magyarországon. Ugyanakkor a költségoldalon csak négyszázalékos növekedéssel számol a kormány, így egyszázalékos különleges tartalékot képezett: ezt a 33 milliárdot csak akkor lehet felhasználni, ha a gazdasági növekedés meghaladja a négy százalékot. A kabinet a jövő évre átlagosan 10-11 százalékos árszínvonal-emelkedéssel számol, mivel az infláció jövő év végére lecsökkenhet 8-9 százalékra is. A kormányzati prognózis szerint a nominális GDP jövő évre várható mértéke 11 630 milliárd forint lesz.
Az államadósság jövő évre várható nettó kamatterhe 682 milliárd forint. Ennek csökkentésére kívánják fordítani a mintegy húszmilliárd forintos privatizációs bevételeket. Az államháztartás hiányához nagymértékben hozzájárulnak a társadalombiztosítási alapok kintlevőségei. Ennek következtében jövőre mintegy 140 milliárd forinttal kell az államnak az alapokat támogatnia.