Vissza a tartalomjegyzékhez

RAMOR FRIGYES
Felperzselt föld a szerbek nyomában

„Az elmúlt napok tapasztalata, hogy a koszovói konfliktus a helyes úton halad a megoldás felé. A szerbek kivonulnak a megszállt területekről, a menekültek pedig visszaköltözhetnek otthonaikba. Persze a NATO fenyegetése továbbra is áll” - nyilatkozta Javier Solana NATO-főtitkár egy spanyol napilapnak adott interjújában. Milosevics szerb elnök - úgy tűnik - Szaddám Huszein példáját követve az utolsó pillanatban komolyan veszi az Észak-Atlanti Szövetség második ultimátumát, amely légicsapással fenyegette meg Belgrádot, amennyiben nem vezényli vissza a jugoszláv hadsereg és a szerb rendőrség egységeit azokra a támaszpontokra, ahol a viszály kirobbanása előtt állomásoztak.


Visszatérés a romok közé. A szerbek elmentek, a bombázás elmarad    Fotó: MTI

Koszovóban tartózkodó tudósítók arról számoltak be, hogy a határidő lejárta előtt a szerbek gyors és tömeges csapatkivonást hajtottak végre. A településeknél felállított rendőrségi ellenőrzőpontokat is felszámolták, és mintegy 4000 szerb rendőr hagyta el Koszovót. Az elhagyott állomáshelyek nem maradtak sokáig üresen, a Koszovói Felszabadítási Szervezet (UCK) fegyveresei töltötték fel azokat. A Financial Times szerint a szerb csapatok mögött egy hatalmi vákuum keletkezett, melyet az UCK fegyveresei gyorsan betöltöttek.
Az elmúlt napok helyszíni jelentései ugyanakkor nem festettek rózsás képet: a kivonulások és a tűzszünet ellenére több helyen szólalt meg egy-egy gépfegyver, ártatlan emberek életét oltva ki. A felelősöket többnyire nem találni, és ezek az esetek - a szakértők szerint - orvlövészeknek tulajdoníthatók.
Solana szerint igazi biztonság csak akkor alakulhat ki, ha az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet képviselői a helyszínre érkeznek. A fegyvertelen megfigyelők az ENSZ BT által támasztott követeléseknek - a harc beszüntetésének, a szerb belbiztonsági erők kivonulásának, a menekültek hazatelepítésének - teljesítését felügyelik. Feladatuk a nemsokára sorra kerülő tartományi választások felügyelete is. „A helyzet nagyon képlékeny. A felsorakoztatott egységek mindkét oldalon hazavonulnak, de néhány közülük még csinálhat buta dolgokat. De ahogy megjelennek a megfigyelők, ez majd megteremti a biztonság atmoszféráját” - mondta Solana.
„Milosevics elnök nagy mestere a politikai játszadozásoknak. Tervei megvalósulása érdekében akár olyan manővereket is képes végrehajtani, mint ez a mostani. Biztosak lehetünk-e abban, hogy nem fog visszatáncolni később?” - kérdezték sajtóértekezletén a főtitkártól. Solana szerint „Milosevics fölött ott függ Damoklész kardja. Amennyiben a fenyegetés a kulcsa a vele való beszélgetésnek, akkor ezt kell alkalmazni.”