Vissza a tartalomjegyzékhez

BOR GABRIELLA, AZ IE-NEW YORK BROKER ELEMZŐJE
Optimista hét

A Budapesti Értéktőzsdét továbbra is a nemzetközi piacokon végbemenő fejlemények határozzák meg, így az azokat jellemző alapvető optimizmus a magyar piacon befektetőket is magával ragadja. A BUX index a csütörtöktől csütörtökig tartó időszakban 355 pontot (7,5 százalékot) emelkedett, a zárásban 5060 ponton állt. A befektetői bizalom visszatérését nem pusztán a tőzsdei árfolyamok emelkedése, hanem a bankközi piacon a forint erősödése is jelzi.

Az utóbbi időkben rendre az intervenciós sáv gyengébb szélén tartózkodó forint jegyzése elmozdult onnan, azonban még így is messze áll a sávközéptől. Az előbbiek, illetve az állampapírpiacon az elmúlt heteket jellemző erőteljes hozamcsökkenés miatt a befektetők többsége arra számít, hogy a Magyar Nemzeti Bank a közeljövőben kamatcsökkentésre szánja el magát, amely a közgazdaság alapvető öszszefüggései alapján a részvénypiacra kedvező hatással kell, hogy bírjon. Mindenesetre a globális válság még korántsem megoldott, véleményünk szerint mind a japán, mind a latin-amerikai, mind pedig az orosz helyzet tartogathat kellemetlen meglepetéseket.
Brazíliában ugyan kedvezően fogadták a befektetők a napokban nyilvánosságra került megszorító reformcsomagot, azonban ahhoz, hogy az IMF a bajba jutott ország számára valóban jóváhagyja a segélycsomagot, nem utolsó sorban a kongresszusnak is el kell fogadnia az abban foglaltakat. Japánban a bankkonszolidáció sikerébe vetett hit bizonyul törékenynek, az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában pedig a vállalati eredmények - főként a bankok jelentései - teszik bizonytalanná a befektetőket.
A magyar tőzsdei társaságok is az elkövetkező két hétben adnak számot harmadik negyedéves gazdálkodásukról, nagyobb meglepetések azonban nem várhatóak. Véleményünk szerint a piacon kialakuló hangulatban azonban nem ezek, hanem a nemzetközi fejlemények fogják a fő szerepet játszani. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a szerdán közzétett BorsodChem gyorsjelentés, amely ugyan az előzetes várakozásokat kissé felülmúló eredményekről adott számot, azonban a részvény árfolyama az általános trendet követve mégis lefelé zárta a napot. A vegyipari társaság igen impozáns, a nettó eredményt tekintve közel 30 százalékos bővülésről számolt be, amely nagyrészt az alapanyagárak csökkenésére vezethető vissza. Igaz ugyan, hogy a késztermékárak is csökkentek, azonban azok mértéke lényegesen szerényebb volt, és így az eredményesség növekedett. A közeljövő eredményeit elsődlegesen a világpiaci árak alakulása határozza meg, azonban nem szabad megfeledkezni az akvizíciós, illetve kapacitásbővítő törekvésekről sem.

A BUX változása 1998.09.28-10.28.