Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
EU-segítség Oroszországnak

Primakov orosz kormányfő sikerrel járt a héten Bécsben. Miután a világ vezető pénzintézetei részéről éles elhatárolódást volt kénytelen tudomásul venni, most, amikor az EU soros elnökével, Viktor Klimával és Jacques Santerval, az Európai Bizottság elnökével tárgyalt, megtört a jég. Az EU Tacis-program keretéből kapott 600 millió dolláros támogatással térhetett haza. Primakov hangsúlyozta: Oroszország a szociális piacgazdaság megteremtését tűzte ki célul.

Az orosz pénzügyminisztérium küldöttsége szerdán elutazott a kormányhitelezőket tömörítő Párizsi Klub értekezletére. „Nem fizetjük az esedékes kamatokat” - ismerte el Mihail Kaszjanov pénzügyminiszter-helyettes. Az Interfax hírügynökség összesítése szerint Oroszország augusztusban és szeptemberben az esedékes 800 millió dollár helyett csak 115 millió dollár kamatot fizetett a Párizsi Klubhoz tartozó kormányoknak, az általa örökölt 40 milliárd dollárnyi, korábban átütemezett szovjet adósság után. A küldöttség egyik tagja arra figyelmeztetett, hogy új nemzetközi megállapodás nélkül Oroszországot fizetésképtelenség fenyegeti. Az ország teljes küladóssága körülbelül 140 milliárd dollár.
Eközben a volt nagyhatalom élelmiszersegélyt kért az amerikai kormánytól. Dan Glickman amerikai mezőgazdasági miniszter - aki Moszkvába utazik, hogy felmérje a szükségleteket - csak annyit árult el, hogy nagy mennyiségű húsról, gabonáról, és rizsről van szó.
Ez idő alatt az orosz kormány sem volt tétlen. Az elnökség hétfőn megvitatta az újabb válságkezelő programot. Eszerint az első szakaszban gátat szabnának az inflációnak, és megakadályoznák a tőke menekülését. Majd felszámolnák a körbetartozásokat, megújítanák az adórendszert, szanálnák az iparvállalatokat. Harmadszor pedig az állami megrendelések bővítésével pezsdítenék fel a gazdaságot. A tervezetet - amelyet hamarosan bemutatnak a Nemzetközi Valutaalap Moszkvában tárgyaló küldöttségének - a Kommerszant Daily című lap szerint előbb egy kissé ki kell „csinosítani”, nehogy megdöbbentse a külföldi szakértőket.