Vissza a tartalomjegyzékhez

HECHS LÁSZLÓ JERUZSÁLEM
Lesz-e béke az egyezményből

Alig száradt meg a tinta az Egyesült Államokban tető alá hozott újabb izraeli- palesztin megállapodáson, az egyezmény ellenzői ismét merényletek sorozatával adták tudtul, hogy miként vélekednek az oslói szerződés első szakaszát lezáró dokumentumról. A legsúlyosabb incidens egy gyermekeket szállító iskolabusz elleni merényletkísérlet volt, amelyért a Hamasz katonai szárnya, az Izzadin-el Kasszem vállalta a felelősséget.


Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Ariel Saron külügyminiszter. A megállapodás próbája     Fotó: MTI

Csütörtök reggel a korai órákban súlyos merénylet történt a Gázai övezetben, egy zsidó falu, Gus Katif közelében. Egy palesztin terrorista a gépkocsiját a település iskolás gyermekeit szállító autóbusza felé irányította, hogy a buszt az autóban felhalmozott 30 kilogrammnyi robbanóanyaggal felrobbantsa. A tömeges katasztrófa azonban elmaradt, mert a gyermekeket rutinszerűen kísérő izraeli járőr dzsipjéből észlelte a támadót, és megakadályozta az akciót. Az izraeli katonák eltorlaszolták az utat, mire a támadó felrobbantotta magát.


Zsidó telepesek reggeli imája. Ragaszkodnak a földhöz   Fotó: MTI

A merényletben egy izraeli katona a helyszínen életét vesztette, két társát pedig a beér-sevai kórházba szállították. Egyikük, egy 25 éves tartalékos katona állapota életveszélyes, a másik katona állapota stabilnak mondható. A harmadik sérült a helyszíni ápolás után visszatért egységéhez.
A kamikáze-terrorista három segítője elmenekült a helyszínről. Az izraeli katonák utánuk lőttek, majd üldözésükre indultak. A palesztin rendőrök azonban megakadályozták őket abban, hogy az üldözést folytassák, fegyverrel fenyegetve őket. Így a Hamasz-terroristáknak nyoma veszett, mert a palesztin rendőrök egérutat biztosítottak nekik. Ez az incidens sokakban máris komoly kétségeket támaszt a nemrégiben aláírt Wye Plantation konferencia-központban megkötött egyezmény végrehajtását illetően.
A gázai övezetbeli merényletkísérlet nem az első terrorakció volt a héten. Hétfőn többszáz palesztin fiatal vonult fel Ramallah utcáin, a CIA ügynökeinek nevezve a palesztin vezetőket. A tiltakozást az váltotta ki, hogy a palesztin rendőrség vasárnap agyonlőtt egy tizenéves fiatalt, amikor katonák tüzet nyitottak tüntetők egy csoportjára. Ugyancsak hétfőn palesztin terroristák közvetlen közelről agyonlőtték a huszonkilenc éves Dani Vargas Kirjat Arba-i lakost, majd az áldozat autójával Hebron palesztin fennhatóság alá tartozó részére menekültek. Ez már a hetedik eset, amikor Hebronban terroristák a támadást követően a város palesztin fennhatóság alá tartozó részére menekülnek. Órákkal később a rendőrség egy olajfa alatt rátalált a palesztin származású Mohammed Zalmout holttestére. Jichak Aharonovits, Júdea és Szamária rendőrkapitánya kijelentette, hogy a két gyilkosságnak nincs köze egymáshoz. Vargas meggyilkolását követően azonban egy névtelen telefonáló magát izraeli telepesnek nevezve kijelentette, hogy ő bosszulta meg Vargas halálát. A gyilkosság ellen tiltakozva 350 tüntető vonult Benjamin Netanjahu jeruzsálemi rezidenciája elé, közülük a rendőrség huszonegy személyt letartóztatott. A tüntetők a baloldali tüntetésekről ismerős szlogeneket hangoztatták: „Bibi áruló! Bibi egy csődtömeg! Bibi menj haza! Ez terrorizmus, nem béke.”


Az Egyesült Államokból hazafelé Jasszer Arafat váratlanul megállt Bécsben, ahol Wolfgang Schüssel osztrák külügyminiszter baráti csókkal fogadta a palesztin vezetőt. Arafat ezt követően Pörtschachba, az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnapos, nem hivatalos csúcsértekezletére látogatott, ahol tájékoztatta az európai vezetőket az izraeliekkel kötött új megállapodásáról. Schüssel az Unió nevében további nagyszabású gazdasági segítséget ígért a palesztinoknak, akik 1993 és 1997 között 24 milliárd schilling (400 milliárd Ft) EU-segélyben részesültek. Ez az összeg kétharmadát teszi ki az Európai Unió összes nemzetközi gazdasági segélyének. A két hét múlva átadásra kerülő gázai repülőtér is - melynek ünnepélyes megnyitóján az osztrák külügyminiszter is részt vesz - nagyrészt EU-államok finanszírozásából épült fel. Arafat a létrejött kompromisszummal kapcsolatban elmondta, hogy új fejezet kezdődött az izraeli-palesztin viszonyban. Az elnök az egykori osztrák kancellár, Bruno Kreisky fáradozásaira utalva hangsúlyozta: „Köszönetemet szeretném kifejezni az osztrák népnek. Nem csupán azért örülök ittlétemnek, mert jelenleg Ausztria az EU soros vezetője, hanem mert a közel-keleti békefolyamat annak idején Bécsben vette kezdetét. A palesztinok ezt soha nem fogják elfelejteni.” Schüssel tervei szerint néhány héten belül ellátogat a Közel-Kelet több országába, hogy az EU elnökeként előmozdítsa egy olyan konferencia megrendezését, ahol egy esetleges önálló palesztin állam megalakulásához szükséges segítségnyújtás kérdését vitatnák meg európai politikusok, Izrael, az Egyesült Államok, valamint a palesztinok bevonásával. A találkozót a tervek szerint november végén vagy december elején tartanák az osztrák fővárosban.