Vissza a Hetek archívum borítólapjára
II. évfolyam, 32. szám, 1998. augusztus 08

Belpolitika

DUDÁS ZSUZSANNA
Munka nélküli pályakezdők
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-TUDÓSÍTÁS
Profiltisztítás és felmentés
Tovább a cikkhez >>>

Vakáció
Tovább a cikkhez >>>

Halpusztulás Szécsényben
Tovább a cikkhez >>>

MUNKATÁRSUNKTÓL
Schmuck ellen Derce
Tovább a cikkhez >>>

MSZP választási kampány
Tovább a cikkhez >>>

Torgyán József Bábolnán
Tovább a cikkhez >>>

SZAKONYI DÁVID
Örökbefogadási viharok
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Vallási vita a Halld Izrael rendezvényéről

A Halld Izrael elnevezésű, úgynevezett messiáshívő zsidókat tömörítő amerikai szervezet a hét végén nagyszabású zenei fesztivált rendez. A rendezvényt óriási reklámhadjárat előzte meg, a hirdetésekből azonban nem tűnt ki egyértelműen a szervezők kiléte és célja. Több zsidó szervezet hevesen tiltakozik a rendezvény ellen.


KADÉT ERNŐ
Kirekesztő hirdetés

A kisebbségi jogok országgyűlési biztosa ajánlással fordult Dávid Ibolya igazságügyminiszterhez azt kérve, hogy a tárca vizsgálja meg olyan jogszabályok megalkotásának lehetőségét, amelyek a jövőben a munkahelyeken emberek hátrányos megkülönböztetésével szemben lépnének fel. Kaltenbach Jenő intézkedést vár a Fővárosi Munkabiztonsági és Munkaügyi Felügyelőségtől is. A vizsgálat és az annak kapcsán született ajánlás egy, az Expresszben megjelent hirdetés kapcsán indult, amelyben a feladó fehérbőrű munkaerőt keresett.


BÉKÉSCSABAI TUDÓSÍTÓNKTÓL
Még mindig Kuzma
Tovább a cikkhez >>>

MUNKATÁRSUNKTÓL
Borsodi hamis
Tovább a cikkhez >>>

PAPP ISTVÁN
Önkormányzatba mennének a civilek

Az idei önkormányzati választásokon nem várhatók olyan „vad és politikailag értelmezhetetlen koalíciók”, mint négy évvel ezelőtt - jelentette ki lapunknak Táll Éva szociológus, a civil szervezetek szakértője.


ZARA ORSOLYA
Folyosói érdekek útvesztője

„Amit Magyarországon lobbyzásnak nevezünk, az inkább uram-bátyám alapon működő, egyéni érdekek által vezérelt szervezkedés, semmint átlátható, nagyobb társadalmi csoportokat érintő érdekérvényesítő tevékenység”- mondta lapunknak Szántó Péter, a Noguchi and Peters marketing- és lobbycég elnök-vezérigazgatója. Szántó úgy látja, hogy hazánkban hagyománya van a kéz kezet mos kijárásoknak, a döntéshozók tisztességtelen befolyásolásának, ezért a lobbyzás rosszízű fogalommá vált, amit csak egy hajszál választ el a korrupciótól.


DUDÁS ZSUZSANNA GYŐRI ZSOLT
Mérlegen a bérek

A szakszervezetek a közalkalmazotti bérrendszer átalakítását és „érzékelhető” fizetésemeléseket várnak az idei bértárgyalásoktól. Pokorni Zoltán oktatási miniszter szerint - ahogyan a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetével való tárgyalások után elmondta - a kormány az öt százalék feletti, „rokonszenves” 7-8 százalék körüli reálbéremelésben gondolkodik. Ezt a kormányprogram értelmében a kormányzati ciklus első felében, véleménye szerint azonban még ennél is gyorsabban: 1999-ben kell megvalósítani.


Életmód

PÁLFY GYULA
Kutyavilág

A nagyvárosi kutyatartás: alternatív, de nem egyedi életforma. A sűrűn lakott, aszfaltutcás lakónegyedekben, a többnyire szabványlakásokban élő négylábúak átformálják gazdáik életét - s igencsak kéretlenül - a környezetüket is. Ma Budapesten többször annyi eb jut egy kétlábú városlakóra, mint a nyugati nagyvárosokban, s ez közvetett jelzés gazdáik és a többiek, tehát általában az emberek közti kapcsolatokról is. Nyomós oka lehet ugyanis annak, ha valaki egy kutyát tart legjobb barátjának, és a lakótárs, sőt a családtag szerepébe emelve kényezteti háziállatát...


VARGA ÁGNES SZEGED
Virágporos népbetegség
Tovább a cikkhez >>>

Fókusz

BUSA VIOLA, CSEREKLYEI MÁRTA
Helykereső turisták

Tombol a nyár, s ilyenkor mindenkiből elemi erővel tör fel a vágy: nyaralni kell! Elég a világ zajából, a puskaporos, vérgőzös hírekből, a zsúfolt metróból, egyszóval a hétköznapok megpróbáltatásaiból! Irány a tengerpart, a háborítatlan természet, ami távol van a világ zajától. S miközben a dolgozó lázasan csomagol, csupán egy dologról feledkezik el: rajta kívül még legalább 600 millió ember teszi ugyanezt, és készül nagyjából ugyanazokra a helyekre. Írásunk a nemzetközi sajtó hírei között tallózva igyekszik ízelítőt adni a világturizmus legújabb divatirányzatairól és utazással kapcsolatos hóbortjairól.


SZLAZSÁNSZKY FERENC
Magyar tengerre, magyar

„Géza, megint otthon hagytad a kulcsot!” - kiált fel Paula aszszony a balatoni vityilló lelakatolt ajtaja előtt az ötórás autózás után, majd széttárt karokkal folytatja: „Miért nem a Huffnágel Pistihez mentem feleségül?” Nos - a Mézga család egyes személyiségjegyeit leszámítva -, az átlag magyar utazó sokban hasonlít a fenti jelenet szereplőihez.


LOCSMÁNDI ANDREA
Állati hőség
Tovább a cikkhez >>>

KARDOS ISTVÁN
Mire vetemednek a sínek
Tovább a cikkhez >>>

HAJDÚ SÁNDOR
Ki mint vet, úgy arat

A rekordhőmérsékletű meleg elviselhetetlen módon telepszik a városokra - mégis van, aki örül ennek. Az aszfaltdzsungelből kilépve a határban zajlik a betakarítás. A földdel foglalkozó gazdák nagyon hálásak ezért az időjárásért. Ki kezdetleges gépekkel, ki a legkorszerűbb eszközökkel takarítja be az őszi és a tavaszi kalászosokat. A nyár a mezőgazdaságban a várt remények valóra váltásának idejét jelenti. A sok szorongás után végre meglátja a gazda: mi válik valósággá, mi lesz abból, amit vetett.


Gazdaság

SZABADY GABRIELLA
Princz-bank végjáték

A Postabank és Princz Gábor neve sokféle asszociációt keltett az elmúlt tíz év során. Ügyfél- és politikusbarát üzletpolitkától a kultúrmecénáson keresztül az átalakulás időszakát kihasználó, a törvényesség határmezsgyéjén ügyeskedő üzletpolitikáig sok arculatot mutat a második legnagyobb bank státusáig eljutott pénzintézmény. A lapzártánkat követő közgyűlés utáni korszakban azonban várhatóan újabb árnyalatok is keverednek majd a palettára. Egy dolog mindenképpen tény: a milliárdos veszeteséget felhalmozó bank jellegénél és hivatásánál fogva kezdettől fogva kvázi állami bank volt.


MUNKATÁRSUNKTÓL
Adóaduk

Az Orbán-kormány felállása óta először hallatott erős kritikát az ellenzék. Kuncze Gábor, a Szabad Demokraták Szövetségének frakcióvezetője úgy látja, hogy a kormány működésének első hónapjában felbontotta a polgárokkal kötött szerződést. Az adócsökkentést hirdető pártból az adóemelés kormánya lett. A Fidesz - MPP eddigi megnyilatkozásai során bizonytalan gazdaságpolitikáról tett tanúbizonyságot - mondta a volt belügyminiszter. A kormánynak az adóváltozásokkal kapcsolatos elképzeléseit pedig egyenesen ötletbörzének titulálta.


Csak az a biztos: Az M3-as fizetős
Tovább a cikkhez >>>

Éhínség fenyeget

Ha nem ér véget hamarosan az erőszak Koszovóban, a tartomány nem lesz képes élelmiszert termelni, s egy esetleges koszovói éhínség az egész Balkánt robbanással fenyegeti - figyelmeztetett a Corriere della Sera című olasz lapban Robert Haser, az ENSZ élelmezési világprogramjának kelet-európai felelőse.


Átmeneti csökkenés a BÉT-en
Tovább a cikkhez >>>

RUFF GABRIELLA
Fusariumpolémia
Tovább a cikkhez >>>

Háttér

SZIKORA MÁRTON
Bűnbánatot tart Clinton

Vészesen fogynak a napok: közeledik augusztus 17-e, amikor Bill Clinton amerikai elnöknek eskü alatt kell válaszolnia a vizsgálatot vezető ügyész, Kenneth Starr kérdéseire Monica Lewinskyvel való kapcsolatáról. Ezen a napon már nem lesznek kiskapuk, további halogatásra való lehetőség: Clintonnak számot kell adnia mindarról, ami történt, vagy éppenséggel nem történt. Augusztus 17-én ki fog derülni, hogy az Egyesült Államok elnöke valóban ártatlan, vagy ellenkezőleg: a történet további kínos részleteket is tartalmaz. Lewinsky ezen a héten tette meg vallomását, Clintonnak azonban ennek ismerete nélkül kell majd válaszolnia a kérdésekre.


PÁTKAI MIHÁLY
A háború brutális és embertelen

Miután 1943-ban egyetlen tengeri ütközet során öt testvér vesztette életét, akik ugyanazon a hadihajón szolgáltak, az amerikai hadügyminisztérium határozatot hozott, hogy testvérek nem harcolhatnak azonos katonai alakulaton belül. Ezt követően, 1944-ben valamely másik családból származó négy testvér közül hárman 72 óra leforgása alatt estek el - egyikük a japán fronton, ketten pedig Európában, különböző hadszíntereken. „Egy egész alakulatot küldtek ki a negyedik testvér, egy közkatona felkutatására és hazajuttatásra” - folytatja a történet elbeszélését Steven Spielberg. „Ez lenne a film hiteles történelmi alapja.” A rendező előzetes figyelmeztetései ellenére legújabb filmje, a „Ryan katona megmentése” az idei év eddigi legnagyobb kaszszasikerének ígérkezik.


SZABÓ IBOLYA ANNA
Fenyegetés és elrettentés

A héten emlékeztek meg világszerte a hiroshimai atomtámadás 53. évfordulójáról. A második világháborút követően kialakult nukleáris status quót az elmúlt hónapokban több kihívás is érte: az indiai-pakisztáni nukleáris robbantás sorozat, majd az iráni közép-hatótávolságú rakétakísérlet új kérdéseket vetett fel a közel-keleti erőegyensúllyal kapcsolatban. Cikkünk a londoni Islamic Affairs Analyst jelentése alapján azt vizsgálja: mennyire megalapozottak az „iszlám bomba” megjelenésével kapcsolatos aggodalmak és milyen lehetőségekkel rendelkezik Izrael ma és a közeljövőben e fenyegetések kockázatainak csökkentésére?


Külpolitika

RÁCZKI ZSUZSANNA
Bujdosók tartománya

A Koszovói Felszabadítási Hadsereg juniki központja elleni szerb támadás ugyanolyan tragédiába fulladhat, mint ami a boszniai háború alatt történt - figyelmeztet a Helsinki Emberi Jogi Bizottság. A földig rombolt falvak esete hasonlóvá válhat Srebrenicáéhoz, ahol a boszniai háborúban több ezer embert végeztek ki és temettek jeltelen tömeg-sírokba a szerb csapatok.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Elszabadult a Jangce

Hétszáz méter hosszan átszakadt a gát Kína Hupej tartományában, Vuhan várostól 70 kilométerre - jelentette egy hongkongi központú emberi jogi csoport. A gátszakadás 150 katona és több száz polgári személy halálát okozta. A tragédiát megelőzően Kínában már 1200 ember halt meg az idei árvizek miatt - ez kétszer annyi haláleset, mint tavaly.


Auschwitzi keresztek
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Akadozó ellenőrzés Irakban

Irak megakadályozott egy ENSZ megfigyelő csoportot abban, hogy Bagdadban tiltott fegyverek után kutassanak - jelentette a CNN amerikai hírcsatorna egy iraki kormánytisztviselőre hivatkozva. Az eset egy nappal azt követően történt, hogy Szaddám Huszein iraki elnök a nyolc éve tartó gazdasági szankciók ellen való tiltakozásból megszakította az együttműködést az ENSZ-megfigyelőkkel.


NAGYÍTÓ
A tékozló herceg kegyvesztése
Tovább a cikkhez >>>

LAUDANCSEK KATALIN
Fekete lyuk Európa térképén
Tovább a cikkhez >>>

PÁTKAI MIHÁLY
Újabb merénylet Izraelben

Két izraeli telepes esett áldozatul palesztin fegyveresek támadásának, miközben biztonsági járőrútjukat végezték. A terrorakció részleteiről a Washington Post című amerikai napilap közölt tudósítást.


NAGYVÁRADI TUDÓSÍTÓNKTÓL
Gyilkos épületek

1985-ben a Nyugati-Kárpátok déli részén fekvő Baita-Plai nevű kis falucskában hozták létre Románia első és egyetlen nukleáris temetőjét. Tizenhárom éve tárolnak itt több száz hordónyi veszélyes hulladékot - annak ellenére, hogy semmilyen engedély nincs rá.


Ágyúdiplomácia
Tovább a cikkhez >>>

Fenséges ünnep
Tovább a cikkhez >>>

A HÉTEN TÖRTÉNT
Bulgáriai fegyverbazár
Tovább a cikkhez >>>

Riport

KISS V. KATALIN
Akiknek az emberélet a legfontosabb

A bányamentők élet- és vagyonmentő munkája felbecsülhetetlen jelentőségű. Az elmúlt 15 évben több mint 538 társukat mentették ki szorult helyzetéből, és közülük 348 embert élve tudtak visszaadni családjának, kollektívájának. A bányamentők hétköznapjairól kérdeztük Bérczes Tamást, a Tatabányai Bányászati Igazgatóság Központi Bányamentő Állomásának vezetőjét.


ROISZ PATRÍCIA SCHMIDT BARNA
Amikor bürokraták mentenek

Az ausztriai Lassingben történt baleset kapcsán gyakran emlegetett szavak a hiba és a felelősség. Sokan úgy gondolják, hogy a mentésekért felelős személyek nem tettek meg minden tőlük telhetőt. A mentési munkálatok fő akadálya sokszor az osztrák hatóságok bürokráciája volt, és ezért egyre többen a mentésvezetést bírálják a bányamentés sikertelensége miatt - derül ki a Der Spiegel német hetilap lassingi tragédia tanulságait összegző írásából.


HAZAFI ZSOLT
A kormány szóvivője
Interjú Borókai Gábor kormányszóvivővel
Tovább a cikkhez >>>

HORVÁTH MARGIT
Bonyodalmas kárpótlás

Ötvenkét évvel a második világháború befejezése után a magyar állam megkövette a roma holocaustot elszenvedőket és egyben kárpótlásban kívánta részesíteni a túlélőket, illetve az elhunytak hozzátartozóit. Egy tavaly hozott törvény (az 1997/XXIX-es) lehetőséget biztosít azoknak is, akiket annak idején bírói ítélet nélkül hurcoltak el: ezek közé tartozik a roma holocaust áldozatainak a többsége.


Sport

SASS SZILVESZTER
Erősödő vörösök
Tovább a cikkhez >>>

Férfias játékok
Tovább a cikkhez >>>

Magához tért a csendőr
Tovább a cikkhez >>>

Alinak elege lett
Tovább a cikkhez >>>

Tornászvigasz a bajban
Tovább a cikkhez >>>

Folytatódik a tourtúra
Tovább a cikkhez >>>

SASS SZILVESZTER
Ronaldo a vébé legjobbja
Tovább a cikkhez >>>

Hátas
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

MUNKATÁRSAINKTÓL
Karikák, függők, gyöngyök
Tovább a cikkhez >>>

PETRŐCZ KATALIN
Szókincstár
Tovább a cikkhez >>>

Konyhai praktikák
Tovább a cikkhez >>>

Magyar gyerek gyógyítja
Tovább a cikkhez >>>

A kert árnyékos oldala
Tovább a cikkhez >>>

MAKKI MARIE-ROSE
Bőrös gondok
Tovább a cikkhez >>>

M. KULIMÁR ÉVA, MÉSZÁROS MÁRIA
Ízvilág
Könnyen könnyűt
Tovább a cikkhez >>>

Programok
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Megfenyegették Willyt, a delfint
Tovább a cikkhez >>>

Kutya meleg
Tovább a cikkhez >>>

Elcserélt bébik
Tovább a cikkhez >>>

Saláta-rekord készül
Tovább a cikkhez >>>

Ha lassan mész, rosszul jársz
Tovább a cikkhez >>>

Amatőr költők fogságában
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Fogság a mormotaüregben
Tovább a cikkhez >>>

Tollhegy

Tollhegy
Tovább a cikkhez >>>