Vissza a tartalomjegyzékhez

SASS SZILVESZTER
Erősödő vörösök

A futball nem ért véget a vébével. Ezt az is bizonyítja, hogy a torna végeztével egyből beindult a nagy átigazolási időszak. Európa élklubjai próbálnak lecsapni kiszemeltjeikre, nem sajnálva dollármilliókat értük. A legnagyobb mozgás most Angliában van, már most látszik, hogy mely csapatok fogják a következő Premier Ligát meghatározni.
Gianluca Vialli, a Chelsea menedzsere igazolt a legügyesebben. Már a vébé előtt leszerződtette a dán Brian Laudrupot a Glasgow Rangerstől, és a francia Marcel Desaillyt az AC Milantól, igencsak alacsony pénzért (Laudrupot ingyen!). A vébén mindketten remekeltek, így áruk már a többszörösét éri, mint amennyiért Vialli leigazolta őket. A Chelsea nagy igazolása lehet még Luigi Casiraghi is, az olasz csatár a Laziónak fordított hátat.
A bajnok Arsenal nem lehet teljesen elégedett. Próbálták leigazolni Ronald de Boert, Patrick Kluivertet, ám szegény Arsene Wengernek egyiket se sikerült megszerezni. Sőt, a gólzsák Ian Wright a West Ham Unitedbe távozott, míg David Platt a fogasra akasztotta stoplisait.
A világ leggazdagabb csapatához méltóan igyekszik igazolni a Manchester United. Ám egyelőre csak a holland védőt sikerült leigazolni, Jaap Stamot. Fergusonék próbálkoztak már a chilei Salas, az argentin Batistuta és Ortega, a már említett Kluivert és egy másik remek csatár Yorke leigazolásában, ám rendre kikosarazták őket. Távozott a vörösöktől Gary Pallister.
A negyedik számú bajnokesélyes, a Liverpool leigazolta a német és dél-afrikai válogatott Sean Dundee-t Karlsruhéból. Ám a legnagyobb sikerük Michael Owen és Steve McManaman megtartása volt, előbbit a Milan, az Atletico Madrid és a Juventus, utóbbit a Newcastle csalogatta. Úgy tűnik, a vörösöknek ismét egy félelmetes csatársoruk lesz, hiszen ott van a csapatban a cseh Patrik Berger, a német válogatott Karlheinz Riedle és a szurkolók másik nagy kedvence Robbie Fowler. Nem lehetetlen a bajnoki cím.
Az angol csapatok tehát erősítenek, a menedzserek minden eddiginél több pénzt fektettek be az igazolásokra. Gerry Boon, a futballal mint fejlődő iparággal foglalkozó szakember elégedett az eseményekkel: „A Premier Liga Európa leggazdagabb bajnoksága. Növekszik, gyorsabban, mint a rivális ligák.”


Szuper foci

Az angol Manchester United és az Arsenal vezetői szerdán külön-külön kiadott közleményükben elismerték, hogy részt vesznek azokon a tárgyalásokon, amelyek az európai szuperliga létrehozását kívánják elősegíteni. A brit labdarúgás két élcsapatának képviselői ugyanakkor azt is kijelentették, hogy elkötelezettek maradnak a nemzeti bajnokság mellett. A harmadik érintett angol klub, a Liverpool még nem foglalt állást az ügyben.
Az angol szövetség már július végén nem részletezett retorziókat helyezett kilátásba, amennyiben az érdekelt szigetországi klubok nem határolódnak el az új versenyformától. A három egyesület sokáig nem válaszolt a fenyegetésre, de szerdán a bajnoki címvédő Arsenal, valamint a manchesteriek illetékesei szinte teljesen megegyező, de önálló közleményben ismerték el, hogy tevékenyen részt vettek a szuperligát előkészítő tárgyalásokon.
„A Manchester United/Arsenal elismeri, hogy jelen volt az új európai küzdelemsorozatot előkészítő megbeszéléseken. Emellett azt is kijelentjük, hogy kitartunk a Premier League, valamint a többi hazai megméretés mellett” - tartalmazza a két klub hivatalos álláspontja.
A londoniak azt is kijelentették, hogy csak valamennyi szükséges feltétel megvalósulása esetén rajtolnak a kontinentális elitligában.
„A labdarúgás a fejlődő üzletágak közé tartozik, s ezért kötelességünk megvizsgálni valamennyi olyan lehetőséget, amely anyagilag előnyös lehet az Arsenal Football Club számára” - szerepel a londoniak állásfoglalásában.