Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSUNKTÓL
Adóaduk

Az Orbán-kormány felállása óta először hallatott erős kritikát az ellenzék. Kuncze Gábor, a Szabad Demokraták Szövetségének frakcióvezetője úgy látja, hogy a kormány működésének első hónapjában felbontotta a polgárokkal kötött szerződést. Az adócsökkentést hirdető pártból az adóemelés kormánya lett. A Fidesz - MPP eddigi megnyilatkozásai során bizonytalan gazdaságpolitikáról tett tanúbizonyságot - mondta a volt belügyminiszter. A kormánynak az adóváltozásokkal kapcsolatos elképzeléseit pedig egyenesen ötletbörzének titulálta.

A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy választási programjában a Fidesz - MPP azt hangsúlyozta, hogy elkötelezett híve az adókulcsok csökkentésének. A Polgári Magyarországért című kiadványban az olvasható, hogy a vállalkozásokat és a jövedelmeket terhelő adónemeknél adóreformra, valamint adó- és járulékcsökkentésre van szükség. A választások idején a jelenlegi kormánykoalíciós pártok mind hasonló elvek mellett érveltek: az FKGP többek között a közterhek csökkentését, a nullaszázalékos adókulcs bevezetését, az egészségügyi hozzájárulás megszüntetését tervezte. Az MDF hasonlóan csökkenteni kívánta az elvonások mértékét, és a családi típusú adórendszer bevezetését szorgalmazta.
Az új kormány első megnyilatkozásai ellentmondani látszanak némely korábbi, a választási küzdelmek idején hangoztatott kijelentéseknek - állította Kuncze. Az új adónemek bevezetése pedig egyenesen ellentétes a Fidesz kampányígéreteivel. Varga Mihály, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára már jövőre elképzelhetőnek tartja a kamatok megadóztatását, illetve a vagyonadó bevezetését. Chikán Attila gazdasági miniszter ugyan finomította a kijelentést, mondván: jövőre még nem elképzelhető a bevezetése, de az elvvel egyetért. Kuncze szerint a kamatadó bevezetéséhez hiányoznak a feltételek, a vagyonadó pedig megakaszthatja a már megindult kedvező folyamatokat, mivel az a lakossági megtakarítások csökkenéséhez vezetne, illetve a hitelkamatok növekedésével az infláció gyorsulását vonná maga után.
Az ingatlanadó esetleges bevezetése és a szellemi tevékenységhez, illetve a befektetési hitelekhez és biztosításokhoz fűződő kedvezmények megszüntetése szintén nem áll összhangban a vállalkozásokat támogató Fidesz-programmal. Bár a kormány enyhíteni akarja a személyi jövedelemadó rendszerében a progresszivitást, emellett azonban mérsékelné a befektetési adókedvezményt és az adóhitelt. A minden jövedelem adózzon elve alapján valószínű, hogy a tőkejövedelmek újra adókötelesek lesznek majd.
Az adórendszer ilyetén reformját Kuncze Gábor ötletbörzének nevezte, mivel ebben véleménye szerint nyoma sincs megfontolt gazdaságpolitikai koncepciónak.
SZ. G.