Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSAINKTÓL
Karikák, függők, gyöngyök

Budapesti kozmetikaszalon. Nagy a forgalom, leginkább fiatal és középkorú hölgyek fordulnak meg itt, de betérnek férfiak is. A falon kis reklámtábla hirdeti: „Prercing-berakás”. Aki nem ismerné a kifejezést, annak kedvéért eláruljuk: testékszert jelent. Borsos áron, gyorsan belőhető, bár jóval fájdalmasabb a füllyukasztásnál. Ezen a nyáron szinte dömpingszerűen robbant be a hazai divatba.
A prercinggel foglalkozó kozmetikusnő szerint pár évig még biztosan virágozni fog az „iparág”, bár sokévi tapasztalatok azt mutatják, ami szélsőséges, az hamar divatjamúlt is lesz. Az idei nyáron mindenesetre minduntalan belebotlunk az utcán, metrón közlekedve köldökkarikát vagy orr-, szemöldökékszert viselő hölgyekbe. Az alsó ajakba fúrt karika pedig nemcsak a gyengébb nemnél közkedvelt, a hódítani vágyó férfiak is hordják. Nem ritka az a hős vállalkozó sem, aki a nyelvébe rakatja a kis karikát. Igaz, ez kevésbé szembetűnő, az étkezésnél azonban nem lehet róla elfelejtkezni. A kereskedők tájékoztatása szerint a prercing egy sajátos fémötvözetből készül (krómtitán és molibdén), amely szövet- és bőrbarát. Ennek ellenére mégis könnyen elfertőződhet a kényes testrész.
Dr. Fülöp János, a MÁV Kórház bőrgyógyászati osztályának főorvosa kifejezetten nem ajánlja az ékszerek nedves, nyirkos területekre való belövését - ilyen az orr, nyelv, száj, köldök, nemiszerv -, mivel ezeken a helyeken sokkal nagyobb a fertőzésveszély. A főorvos kifejtette, hogy ezek a fémek - annak ellenére, hogy bőrbarát ötvözetek - allergiához vezethetnek, hiszen a klinikailag sokszorosan tesztelt szövetbarát fogszabályzók is okozhatnak galibát. A fiatalkorban kialakult fémallergia - még ha a tünetek csak 1-2 hétig tartanak is, és utána megszabadulunk az ékszertől - később komoly következményhez vezethet.
A szervezet immunrendszere „nem felejt”, így 15-20 év múlva a szükséges fogsort vagy fogpótlást sem fogja tudni elviselni. Ezért - javasolja Fülöp doktor - még a fülbe is érdemes inkább aranyból készült függőt rakni, különösen a gyerekeknél. A fülben egyébként számtalan apró idegvégződés van, tehát az egynél több fülkagylóba szurkált karika ezeket a végződéseket irritálhatja. Kisebb nedvedző bőrgyulladással, fertőzéssel, kialakuló ekcémával szinte naponta fordulnak a bőrgyógyászati osztályhoz.
A nagy melegben még a krómozott fémszíjú órák, láncok viselése is gondot okozhat. A fémallergiát a Munkaegészségügyi Intézetben vagy az István Kórházban tudják megállapítani. Itt a beteg egy prospektust is kap a vizsgálat után, amely leírja, hogy a jövőben milyen fémektől kell tartózkodnia - természetesen élete végéig. Mindez megerősíti a régi mondást: nem minden arany, ami fénylik.