Vissza a tartalomjegyzékhez

PETRŐCZ KATALIN
Szókincstár

Változnak az idők, változnak a szótárak - fogalmazott az Akadémiai Kiadó ügyvezető igazgatója, Sós Péter János exkluzív hallgatóközönsége előtt az Operaházban. Itt tartotta a háromnegyed részben holland tulajdonban lévő kiadó a most megjelenésre váró szótárakkal kapcsolatos sajtótájékoztatóját.
Az Akadémiai Kiadó jóvoltából ugyanis július végétől a jól megszokott sokkötetes szótárak helyett egy tetszetősebb kivitelű, megújított, és nem utolsósorban ideológiamentes szótár-sorozatot forgathatnak majd az angol, francia és német nyelvvel foglalkozók. Hogy kerül az ideológia egy szótárba? Sós Péter János ezt egy szemléletes anekdotával illusztrálta. Történt ugyanis, hogy Országh László és szótárkészítő csapata az akkor szokásos cédulázó módszerrel összegyűjtötték a magyar szókincset. Önhibájukon kívül a szigorúan ábécébe rendezett szavak között a bolsevik címszó után közvetlenül a bolond szó szerepelt. A letartóztatással fenyegető helyzetben Országhék igazi nyelvújítók módjára új szót kreáltak a kettő különválasztására. Így került a bólongat a bolsevik után. Ennek stiláris tartalma szerencsére már megütötte a mércét…
A szótárak szókincse egyebekben Országh László, Eckhard Sándor és Halász Előd legendás nagyszótárainak örökségére alapoz, ám a mai kor követelményeihez szabva, megújított, kibővített formában. Mivel mára az idegen nyelvek ismerete alapkövetelmény, a modern, jól használható szótár létszükségletté vált. Ennek az igénynek a kielégítésében az Akadémiai Kiadónak mindig is meghatározó szerepe volt. A cédulás idők már elmúltak, a jelenlegi kiadványok már Európa, sőt a világ egyik legfejlettebb technikájú elektronikus rendszerével készülnek a kiadó világszínvonalú szótárműhelyében. A sajtótájékoztatón részt vett Göncz Árpád köztársasági elnök, úgy is mint író, fordító, jelenlétével - és szavakkal is - méltatva a kiadó teljesítményét.
Mivel az időkkel együtt a nyelvek is változnak, az Akadémiai Kiadó igazgatója megígérte, nem lesz változatlan utánnyomás: folyamatosan felújított kötetekkel töltik majd fel a boltok készletét. Súlyos gondokat oldott meg tehát a kiadó: a két kötet most együtt is alig nyom többet öt kilogrammnál.