Vissza a tartalomjegyzékhez


Éhínség fenyeget

Ha nem ér véget hamarosan az erőszak Koszovóban, a tartomány nem lesz képes élelmiszert termelni, s egy esetleges koszovói éhínség az egész Balkánt robbanással fenyegeti - figyelmeztetett a Corriere della Sera című olasz lapban Robert Haser, az ENSZ élelmezési világprogramjának kelet-európai felelőse.

Haser arra hívta fel a figyelmet, hogy ma hivatalosan 130 ezer olyan polgári menekültet tartanak számon Koszovóban, akinek semmije nincs: se otthona, se élelme. „De valójában senki nem tudja, hogy pontosan hányan lehetnek. A valós szám lehet ennek a duplája, háromszorosa. Idén télen éhezni fognak, és ezért mindenre képesek lesznek” - mondta.
„Ha a válság két héten belül ilyen vagy olyan formában megoldódik, az emberek viszszatérhetnek otthonaikba, s elvégezhetik az őszi vetést. A végső határidő szeptember 20., ezt követően ugyanis Koszovó a jövő nyárig már nem lesz képes élelmiszert termelni. A nemzetközi közösségnek erre az eshetőségre is készülnie kell, s egyúttal fontos tudatosítania, hogy a humanitárius vészhelyzet csak most kezdődik” - hangsúlyozta.
Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) már március közepén arra hívta fel a figyelmet, hogy a Koszovóban kitört erőszak az amúgy is nehezen megoldható élelmiszer-ellátást fenyegeti. A FAO emlékeztetett arra, hogy a tartomány még normális körülmények között is kevesebb élelmiszert termel a szükségesnél. A termelés a kilencvenes években esett vissza drámai mértékben: a hús- és a gabonatermelés 1996-ban az 1991. évi 700 ezer tonnával szemben csak 300 ezer tonna volt. A tartománynak mintegy 2 millió lakosa van, s az itt élők több mint fele 15 éven aluli gyermek. A félmilliós munkaképes lakosság egynegyede békeidőben is munkanélküli volt. A mezőgazdaságtól való függőség nagyon erős. Szerbia 22 százalékával szemben Koszovóban a GDP 30 százalékát adja ez az ágazat.