Vissza a tartalomjegyzékhez

VARGA ÁGNES SZEGED
Virágporos népbetegség

Ki ne találkozott volna már olyan orrát fújó, tüsszögő, szemét vörösre dörgölő, esetleg fulladó emberrel, aki hogylétével kapcsolatos kérdésünkre azt felelte: „Tudod, az allergiám...”
Magyarországon az allergia népbetegségnek számít: hazánk minden negyedik-ötödik polgára allergiás, számuk évente tíz százalékkal nő. (Ez azt jelenti, hogy nyolc-tíz év múlva közel ötmillióan szenvedhetnek ebben a betegségben, ami a lakosság felét jelenti!)
A virágporok okozzák a legtöbb allergiás megbetegedést. Valójában nem is a virágpor egésze az, ami allergizál, hanem csupán annak bizonyos összetevői. A természetben előforduló allergének mindegyike kisebb vagy nagyobb fehérjemolekula. Például egy virágporszemcse teljes súlyának csak kevesebb mint egy százalékát teszik ki az allergizáló fehérjék. A virágporszemcsék a növények hímivarsejtjeit (pollenjeit) tartalmazzák, melyek megtermékenyítik a petesejteket, és azokból jönnek létre a magok. Ezeket a polleneket a növényekről vagy a rovarok, vagy a szél szállítja el. A rovarok általában a színes virágú növényeket látogatják, melyek pollenjeit a szél nem tudja messze vinni, mivel viszonylag nehezek. Az ilyen növényekre érzékeny embereknél csak a közvetlen érintés okoz allergiát. A szél által megporzott növények sokkal veszélyesebbek, mivel óriási mennyiségű virágport bocsátanak a levegőbe. Három csoportba oszthatók azok a növények, amelyek a virágpor-allergia legfontosabb okozói: a füvek, a fák és a gyomnövények. A fű a világon a legelterjedtebb növényféle. Magyarországon mintegy 240 fűféle honos. Az allergizáló fehérjekomponensek szinte minden fűfélében megtalálhatók. Mivel virágzási időszakukban igen nagy mennyiségű pollent bocsátanak a levegőbe, Európában a legjelentősebb allergiát okozó növények közé tartoznak. Ilyen fűféle például a borjúpázsit, az angol perje, a réti perje vagy a réti komócsin. Számos lombhullató fa virágpora okozhat allergiát: a nyírfa, a tölgy, a szil, a platán, a mogyoró, és sorolhatnánk. A laikus ember igen nehezen tudja megkülönböztetni a fűféléket a gyomnövényektől. A Magyarországon előforduló allergizáló gyomnövények közül a legjelentősebb a parlagfű, a feketeüröm, a csalánfélék, a vadsóska, a disznóparéj, a libatopfélék és az útifüvek. Ezek közül a legveszélyesebb a parlagfű és a feketeüröm, amelyek a legtöbb megbetegedést okozzák.
A parlagfű (Ambrosia elatior) egynyári növény, 20-150 cm magasra nő. Hazánkban egymillió ember allergiás a virágporára. A köztudatban vadkender néven szerepel, igen helytelenül - a kettő ugyanis nem azonos. Világoszöld, puha, erősen tagolt, összetett levélzete, hajtáscsúcsi apró, zöldessárga füzérvirágzata rengeteg virágporszemet juttat a levegőbe. Egyetlen növény nyolcmilliárd virágporszem termelésére is képes két-három hónapos virágzási ideje alatt. Nálunk többnyire augusztus közepétől október végéig tart ez az időszak, amikor összességében több ezer tonna parlagfűvirágpor juthat a légtérbe. A növény a század elején amerikai gabonaszállítmányokkal érkezett Európába. 15-20 évvel ezelőtt csak Magyaroszág déli részén fordultak elő parlagfűallergiás megbetegedések, ma már azonban északon is. Igénytelen, szapora, rendkívül szívós növény, szinte minden környezetben megél: árokpartokon, útszéleken, kertekben, parkokban. Akkor lép fel tömegesen, ha a természetes növényzet az adott helyről már teljesen hiányzik. Sokszor mi magunk idézzük elő megjelenését: parlagon hagyott területekkel, erdőirtással, elhanyagolt mezőgazdasági műveléssel.
Az allergiás betegek keserves hónapokat élhetnek át: kötőhártyagyulladástól, szénanáthától, asztmától szenvedhetnek. Gyakran panaszkodnak fáradékonyságra, étvágytalanságra, fejfájásra, álmatlanságra, sőt súlyos bőrgyulladások, kiütések is előfordulhatnak. A parlagfű terjedése gazdasági gondot is jelent, mert a panaszok gyakran munkahelyi hiányzást okoznak, emellett a társadalombiztosítás évente több száz millió forinttal támogatja a parlagfű-allergiások gyógyszereit.
Gyomirtó szerekkel sajnos nem érhetünk el ellene tartós eredményt. Megoldás lehet, ha tövestől tépjük ki, illetve nagyobb területeken kaszálással védekezhetünk. Szakemberek szerint igyekeznünk kell elősegíteni a területek természetes állapotának felújulását: erdőtelepítéssel, pázsitgondozással. A parlagfű elleni leghatásosabb módszer tehát környezetünk rendben tartása.