Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Akadozó ellenőrzés Irakban

Irak megakadályozott egy ENSZ megfigyelő csoportot abban, hogy Bagdadban tiltott fegyverek után kutassanak - jelentette a CNN amerikai hírcsatorna egy iraki kormánytisztviselőre hivatkozva. Az eset egy nappal azt követően történt, hogy Szaddám Huszein iraki elnök a nyolc éve tartó gazdasági szankciók ellen való tiltakozásból megszakította az együttműködést az ENSZ-megfigyelőkkel.


Richard Butler ENSZ- főellenőr Bagdadból távozóban. Nem adott jó bizonyítványt Fotó: MTI

Ez volt a legerőteljesebb lépés iraki oldalról amióta az elnöki palotákkal kapcsolatos krízis februárban megoldódott - emlékeztet a CNN. A hivatalos iraki jelentés szerint a megfigyelők csapata azért nem tudta elvégezni munkáját, mert a kormánytisztviselők nem vállalkoztak arra, hogy elkísérjék őket. A múltban az irakiak hasonló módon feltartottak megfigyelő csoportokat az ellenőrzések megakadályozása céljából.
Richard Butler, az ENSZ fegyverzetellenőrző hivatalának vezetője Bahreinben újságíróknak elmondta, hogy Tarik Aziz iraki megbízott kormányfő „azt követelte, hogy jelentsem a Biztonsági Tanácsnak: a fegyverzetcsökkentés már befejeződött. Ehhez nincsenek meg a megfelelő bizonyítékaim. Így természetesen nem tudtam eleget tenni a kérésnek”.
Az ENSZ különbizottsága, az UNSCOM 1991 óta folytatja Irak kémiai és biológiai fegyverei után a kutatást. A Biztonsági Tanács azóta alkalmaz gazdasági szankciókat Irakkal szemben, amióta az 1990-ben lerohanta Kuvaitot. A BT kijelentette, hogy mindaddig fenntartja a szankciókat, amíg a megfigyelők meg nem erősítik azt, hogy Bagdad megsemmisítette a fegyvereket.