Vissza a tartalomjegyzékhez


A HÉTEN TÖRTÉNT
Bulgáriai fegyverbazár

A The New York Times értesülései szerint Bulgária, az egykori Szovjetunió közismert fegyverszállító partnere, a különböző politikai, etnikai és vallási meggyőződésű lázadó és terrorista csoportok fegyverbazárává vált. Indultak innen szállítmányok Kongóba, Angolába, ezzel is növelve az afrikai kontinenssel kapcsolatos washingtoni aggályokat. A fegyvervásárlók között szerepeltek még az amerikai kormány által terrorista csoportnak minősített Srí Lanka-i Tamil Tigrisek és a tömegmészárlásokért felelős ruandai hutu milícia is. A szakértők véleménye szerint, ha a bulgáriai fegyverkereskedelmet leállítanák, jóval kevesebb gyilkos eszköz állna a regionális háborús felek rendelkezésére. Egy európai diplomata szerint a bolgárok hozzáállása azt sugallja: tudják, hogy nem kellene ezt tenniük, de nem engedhetik meg maguknak, hogy beszüntessék a kereskedelmet. Bár Washington és Európa kifejezte aggodalmát, gyakorlati szinten semmit nem tett, hogy leállítsa a fegyverforgalmat. Vladimir Tourtansky, Bulgária Védelmi Tanácsának tisztviselője hangsúlyozta, országának fegyverkereskedelme összhangban van a nemzetközi normákkal. Hozzátette: „Nemzetközi kereskedelmünkről senkinek sem kell beszámolnunk.” (Hetek)


Ismét kórházban a szaudi király

Múlt hétvégén kórházba szállították Fahd bin Abdel-Aziz királyt, Szaúd-Arábia uralkodóját. Az SPA, a hivatalos szaúdi hírügynökség igen szűkszavúan nyilatkozott az eseményről. Mindössze annyit közöltek, hogy „bizonyos orvosi vizsgálatok” elvégzésére volt szükség. Fahd 1982 óta királya a világ legnagyobb olajexportáló és legnagyobb olajkészletekkel rendelkező országának. Az AFP francia hírügynökség szerint az uralkodó egészsége 1995 óta igen ingatagnak látszik. Három évvel ezelőtt a hivatalos jelentések szerint kimerültség miatt vitték kórházba a királyt, ám az orvosok és egyes diplomaták azt állították, a királynak agyembóliája volt. Most az újabb bejelentéssel egy időben a szaúdi televízióban rendkívüli jelleggel Korán-részleteket olvastak fel. Ha a muzulmán országokban rendes imaidőn vagy vallási alkalmakon kívül részleteket sugároz a tévé az iszlám szent könyvből, az rendszerint rendkívüli eseményre utal. (AFP)


Ukrán trónkövetelő

A kelet-ukrajnai Harkivban rendezik meg szeptemberben a második ukrajnai monarchista fórumot, amelyen részt vesz Mihajlo Karacsevszkij-Vovk, Kijev, Csernyihiv és Karacsev nagyhercege, aki az ukrán uralkodói cím jogosultjának tartja magát - jelentette pénteken az Intelnews hírügynökség. A jelenleg Lengyelországban élő nagyherceg Bölcs Jaroszláv fejedelem leszármazottjának tartja magát. A monarchista fórum előkészítésekor Harkivban azt nyilatkozta, hogy mivel ő az egyedüli élő leszármazottja az uralkodói dinasztiának, joggal illeti meg az ukrán trón. A nagyherceg a közeljövőben Leonyid Kucsma elnökkel is meg kívánja tárgyalni az ukrán trónöröklés kérdését. (Hetek)


A keresztapa félbeszakadt vakációja

A spanyol rendőrség a dél-spanyolországi Marbella nevű tengeri fürdőhelyen őrizetbe vette Francesco Martello olasz maffiavezért. Az 50 éves bűnöző annak a Bernardo Provenzanónak a kebelbarátja, akit 30 éve Olaszország legügyesebben bujkáló maffiafőnökének tartanak. Martellót merő véletlen folytán, egy egyszerű szokásos ellenőrzés során csípték el - közölte kedden a marbellai rendőrség. A „keresztapa” ellen a fő vád Szicíliában megvesztegetés volt, a szicíliai igazságügyi szervek pedig már régóta nemzetközi elfogató paranccsal köröztetik. A spanyol igazságügy-minisztérium még nem döntötte el, hogy az olasz maffiatagot Madrid kiadja-e az olasz hatóságoknak. (Hetek)


Illegális bevándorlók Ukrajnában

1998 első felében ugrásszerűen megnövekedett azoknak az illegális bevándorlóknak a száma, akik Oroszországból Ukrajnába akartak engedély nélkül bejutni - jelentette szerdán az állami határvédelmi bizottságra hivatkozva az Intelnews híriroda. Vaszil Hubko, az illegális migráció visszaszorításával megbízott kijevi állami bizottság főosztályvezetője elmondta, hogy azoknak a száma is többszörösére nőtt, akik Ukrajnát csak tranzitországnak tekintik, valódi céljuk viszont Magyarország, Lengyelország vagy Szlovákia. A határsértők többsége ázsiai országokból, elsősorban Indiából, Pakisztánból, Srí Lankából, Bangladesből és Kínából érkezik. (MTI)


Szökés egy orosz börtönből

Néhány nappal ezelőtt tíz rab kitört egy orosz távol-keleti börtönből. Menekülés közben megöltek egy fegyőrt, és fegyvereket zsákmányoltak - jelentette orosz hírügynökségekre hivatkozva a dpa. Huszonhárom géppisztolyt, egy géppuskát, harminckét pisztolyt, sok-sok lőszert és golyóálló mellényeket vittek magukkal. Szökés közben két katonai teherautót is sikerült hatalmukba keríteniük. Az eset Szibéria északkeleti részén, a Csukcs-félsziget északi partvidékén történt. A fegyencek a Schmidt-fokon lévő fegyintézetből oldottak kereket. (MTI)