Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Vallási vita a Halld Izrael rendezvényéről

A Halld Izrael elnevezésű, úgynevezett messiáshívő zsidókat tömörítő amerikai szervezet a hét végén nagyszabású zenei fesztivált rendez. A rendezvényt óriási reklámhadjárat előzte meg, a hirdetésekből azonban nem tűnt ki egyértelműen a szervezők kiléte és célja. Több zsidó szervezet hevesen tiltakozik a rendezvény ellen.

David Levine, a Halld Izrael fesztiváligazgatója a szervezet sajtótájékoztatóján visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint hittérítő szekta volnának. Egyben bocsánatot kért amiatt, hogy reklámanyaguk félreérthető volt. Mint elhangzott, nem állt szándékukban azt a látszatot kelteni, hogy a hétvégi koncert a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) védnöksége alatt - ugyancsak augusztus folyamán - megrendezésre kerülő zsidó fesztivál része. Egyébként szeretnék rendezni viszonyukat a Mazsihisszal.
A Mazsihisz felhívásából - amelyet aktivistáik a sajtótájékoztatón is kiosztottak - kiderül: továbbra is elhatárolják magukat az amerikai szervezettől, és nem értenek egyet a háromnapos ünnepség céljaival. Álláspontjuk: a Halld Izrael fesztiválja nem csupán a zsidó kultúrával szeretné megismertetni a koncerteken részt vevőket, hanem hittérítő tevékenységet is folytat, vagyis azt hirdeti, hogy Jézus a zsidók Messiása. A Mazsihisz ezzel szemben azt állítja, hogy Jézus megváltóként való elfogadása a zsidóság számára egyenlő vallásuk és hagyományuk megtagadásával, ezért a Halld Izrael tevékenységét a magyar zsidóság „szellemi-lelki megsemmisítésére való törekvésnek, a Holocaust folytatásának” minősítették. A fesztivál rendezői szerint ez a kijelentés sérti annak a sok ezer Jézusban hívő zsidónak az emlékét, akik szintén a Holocaustban pusztultak el.
A több mint 150 éve, jelenleg 50-nél több országban működő B’né B’rit nemzetközi zsidó szervezet nyilatkozatában sajnálkozását fejezi ki amiatt, hogy a Jézus-hívő zsidók (Jews for Jesus) gyülekezete tolakodó és hivalkodó, a zsidó vallásos érzületet is sértő kampányt folytat a városban; bár elismeri bármely közösségnek a szerveződéshez, saját identitás kialakításához és hirdetéséhez való jogát, de visszautasítja, hogy ezt a jogot oly módon gyakorolják, amely alkalmas zsidó és nem zsidó emberek megtévesztésére.”
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleményében még a múlt héten adott ki e témában közleményt, miszerint a katolikus egyház sem tudott a rendezvényről. Véleményük szerint a zsidó identitás fenntartása összeegyeztethetetlen a Jézusban való hittel. Lapunk érdeklődésére a Hit Gyülekezte sajtóosztályán megerősítették, hogy egyházuk nem vesz részt a fesztivál szervezésében, azonban jóindulatú semlegességgel viszonyul a rendezvényhez.