Vissza a tartalomjegyzékhez

PÁTKAI MIHÁLY
Újabb merénylet Izraelben

Két izraeli telepes esett áldozatul palesztin fegyveresek támadásának, miközben biztonsági járőrútjukat végezték. A terrorakció részleteiről a Washington Post című amerikai napilap közölt tudósítást.

A gyilkosságok éjfél előtt történtek Jicar közvetlen szomszédságában, körülbelül 6 kilométerre Náblusztól délre. Az áldozatokat, a 24 éves Slomo Liebmant és a 18 éves Harel Binunt az általuk vezetett Toyota teherkocsiban érték az első lövések. A támadók ezután kirángatták az autóból, majd közvetlen közelről agyonlőtték őket. A támadók magukkal vitték az áldozatok egyetlen fegyverét.
Jicar községet radikálisan nacionalista és szigorúan vallásos zsidók alapították tizenkét évvel ezelőtt. A település egy dombtetőn helyezkedik el, völgyekkel és palesztin falvakkal körülvéve. Ahogy azonban ez sok más zsidó településsel is előfordul a palesztinok lakta térségekben, Jicar lakosai szinte semmilyen módon nem tartanak fenn kapcsolatot az arab szomszédokkal, akiket - nem is alaptalanul - veszélyes ellenségeknek tartanak.
A gyilkosságokra való válaszként a telepesek elhatározták, hogy új házakat fognak felépíteni, és kicsiny településüket kiterjesztik. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök azonnali beleegyezését adta az elkeseredett döntéshez. „Egy cionista, történelmünkből már ismert válaszlépést kell tennünk” - szögezte le Ben-Tsi Lieberman, a Szamáriai Regionális Tanács vezetője. „Pontosan azokon a helyeken kell építkeznünk, ahonnan ki akarnak rakni bennünket.”