Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSUNKTÓL
Schmuck ellen Derce

Derce Tamás, jelenlegi polgármester független jelöltként indul az őszi önkormányzati választáson Újpesten, ugyanakkor egyaránt bírja a Fidesz vezette Polgári Szövetség, valamint az SZDSZ támogatását is. A mostanság szokatlannak tűnő helyzettel kapcsolatban Boruzs András, a helyi szabaddemokrata alapszervezet vezetője lapunknak elmondta: két éve működnek együtt a Polgári Szövetséggel. A közös jelölt személyében konszenzus alakult ki, egyébként pedig nem a Fidesz és az SZDSZ, hanem Derce Tamás és az SZDSZ megállapodásáról van szó. „Az SZDSZ-nek nem lenne kedvező, ha a kerületben induló szocialista Schmuck Andor jelöltségét támogatná, az elmúlt időszakban olyan kontextusban merült fel a szocialista jelölt neve, ami nem kedvező”- tette hozzá Boruzs.
Mint ismeretes, Schmuck neve tavaly a Xénialáz-ügy kapcsán vált közismertté, majd a hetekben amiatt került újra előtérbe, hogy Újpesten a szocialista polgármester-jelöltségért Vajda Pál, jelenlegi főpolgármestert „győzte le”. Ez utóbbi győzelem az MSZP egyes vezetőiben is megütközést okozott, hiszen a szavazást megelőzően több mint száz BIT-es lépett be az újpesti alapszervezetbe, és szavazott Schmuck javára.
Mint Boruzs Andrástól megtudtuk, a szabaddemokraták központja jóváhagyta a döntést, nem gördít akadályt a jelölés elé. Boruzs szerint az SZDSZ-nek olyan középpárti szerepet kell felvállalnia, aminek mentén mind a két oldal felé nyitottnak mutatkozhat. Az októberben sorra kerülő önkormányzati választás megfelelő lehetőség erre. „Meggyőződésünk, hogy az SZDSZ nem fog megsemmisülni, mert képes olyan értékeket állítani a polgárok elé, amelyeket most nem képvisel senki. Az SZDSZ, mint liberális párt vákuumban van, mivel a Fidesz elindult jobbra. Mi egyedül maradtunk ezeknek az elveknek a mentén, így nem fenyeget a feloldódás veszélye, feltéve, hogy kitartunk a meggyőződésünk mellett. Márpedig minden jel arra mutat, hogy ez így lesz” - nyilatkozta Boruzs András.