Vissza a tartalomjegyzékhez

ROISZ PATRÍCIA SCHMIDT BARNA
Amikor bürokraták mentenek

Az ausztriai Lassingben történt baleset kapcsán gyakran emlegetett szavak a hiba és a felelősség. Sokan úgy gondolják, hogy a mentésekért felelős személyek nem tettek meg minden tőlük telhetőt. A mentési munkálatok fő akadálya sokszor az osztrák hatóságok bürokráciája volt, és ezért egyre többen a mentésvezetést bírálják a bányamentés sikertelensége miatt - derül ki a Der Spiegel német hetilap lassingi tragédia tanulságait összegző írásából.

Miközben a föld alatt lévők levegőért küzdenek, a hivatalos mentési munkálatok kaotikusan folynak. Ha eltörik egy fúróhegy, az örökkévalóságig tart újat beszerezni. A világ minden részéről érkezik támogatás: a német katonaság helikopterrel próbál hozzájárulni a mentéshez, az amerikaiak is felajánlják segítségüket, az osztrák hatóságok azonban kikérik maguknak a beavatkozást. A helyhatóság vezetője „nemkívánatos vendégekről” beszél. A külföldi segítséget csak egy drámai televíziós felhívás hatására fogadják el, ekkor veszik igénybe a magyar csoport közreműködését is. A bányamentők a hibás döntések eredményekképpen sokszor napi 16 órás műszakban dolgoznak, az önkéntesek pedig a fáradtságtól esnek össze. A készenléti vezetőség ennek ellenére nem gyakorol önkritikát, ellenkezőleg: az államügyészséget okolja a munkálatok akadályoztatásáért. Eközben több kérdés is megválaszolatlan marad. Többek között az, hogy miért küldték le 130 méter mélyre a tíz főből álló mentőcsoportot, ahelyett, hogy a teljesen máshol lévő Hainzl megmentésére koncentráltak volna. Őt ugyanis a 65 méter mélyen fekvő pihenőhelyen érte a beomlás. Talán a bánya megmentése volt fontosabb? Kérdéses továbbá, hogy az első három napon miért csak az agyonhajszolt önkéntes tűzoltókat vetették be, mint ahogy az is, hogy a tárna összeomlását szabálytalanság okozta-e. A lassingiek és a helyi újságírók úgy látják, hogy sajtótájékoztató címén sokszor a valóság eltussolása és a figyelem elterelése folyik.
Alfred Maier, a bécsi bányászati hatóságok egyik bürokratája a szerencsétlenség után egy héten keresztül a sajtóirodában ült és folyamatosan azt állította, hogy szerinte mindenki meghalt a szerencsétlenségben. A földrajzi tervek tanulmányozásával is napokat pazaroltak el. Addig sem a mentőket nem vetették be, sem a pumpákat nem helyezték be. Csak egy német csoport fúrt kitartóan, mondván, a reményt nem szabad feladni. Ennek eredményeképpen találták meg Georg Hainzlt. A kilenc és fél nap után felszínre hozott fiatal Hainzl szerencsére meglepően jó állapotban volt, és napokkal megmenekülése után elmondta: a remény, amely abból eredt, hogy hallotta a fúrás hangját, és az ima volt az, ami életben tartotta a mélyben.
Az orvosi állásfoglalás szerint a mélyben uralkodó körülmények között két hónapig is lehetséges az életben maradás. Éppen ezért a kupolatérben tovább folytatják a fúrást: előbb kiszivattyúzzák a vizet és az iszapot, hogy le lehessen jutni. Az osztrák kormány olyan rendelkezést hozott, hogy két feltételezett légkamra - amelyek közül az egyik 145, a másik 175 méter mélyen található - elérésének érdekében légkalapácsos fúrásokat kell végezni. Jelen álláspont szerint ebben a két légbuborékban lehetnek legnagyobb valószínűséggel a keresett bányászok. Ez az eljárás gyors, viszont pontatlan és újabb beomlásokat okozhat. Alfred Zechling sajtószóvivő nem mondta ki nyíltan, de szavaiból kiderült, hogy az elkövetkezendő fúrások során már elsősorban a halottak felkutatására törekszenek.
A mentési akciók a legelső pillanattól kezdve nehézkesen, vontatottan zajlottak, mintha nem is emberéletekről lenne szó. A munkálatokat az egyes mentőalakulatok közti rivalizálás, valamint a pénzhiány nehezítette. Egy méternyi fúrás egymillió schillingbe kerül. A felelősök azt hangoztatják, hogy a bányászok hozzátartozóiról gondoskodni kisebb költségekkel jár, mint a mentési munkák folytatása. Az elmúlt közel húsz nap során körülbelül 150 millió osztrák schillingbe került Georg Hainzl és tíz kollégájának megmentési kísérlete. A vállalat a csőd szélén áll. Még szerencse, hogy legalább a légkalapácsos mentés költségeit az osztrák állam magára vállalja. Egyedül a helyi alpolgármester, Fritz Stangl igyekezete töretlen: kijelentette, hogy a végsőkig küzdeni fog az eltűnt emberek felkutatásáért. A mentés közvetlen irányítói sem álltak a helyzet magaslatán. Mint emlékezetes, a megmentett fiatal bányász esetében sem hittek abban, hogy Hainzl még életben van, így a fiatalember a holtteste felvitelére készített furaton át menekült meg... Az első mentésvezető, Alfred Maier - akinek a helyén jelenleg már más áll - a fiatal bányász megmentése előtti napon határozottan állította, hogy odalent valamennyi bányász halott. A mentésirányítók az utóbbi napokban is meg voltak győződve róla, hogy a lent maradtakat „halottnak lehet nyilvánítani”. A közvélemény, a lakosság, valamint a hozzátartozók azonban továbbra is reménykednek; ők azt szeretnék, hogy a keresés folytatódjon, és a halottakat is mindenképpen hozzák fel.


A baleset pénteken történt, a segítségkérés azonban csak szombaton - mondta el a Heteknek Sőregi László, az a bányamentő, aki Lassingben igyekezett segíteni az osztrák katasztrófa-elhárításai szakembereknek. A kérést követően azonnal indultak a helyszínre, ahol függőleges irányú mélyfúrással próbálták megközelíteni azt a huszonnégy éves férfit, akit egy mentőkutya jelzései alapján élni véltek. Sőregi László jelentkezett, hogy leszáll a bajba jutott férfiért. A leszállás speciális nyomáskiegyenlítő kapszulában lett volna lehetséges, erre azonban nem volt szükség, mert csoda folytán a fiatalember eszméleténél volt, s így a hatvanöt centiméter átmérőjű csövön lejuttatott mentőkészüléket maga csatolta fel. A szakemberek dolga már „csak” anynyi volt, hogy a felszínre húzzák. A fiatal férfi több mint tíz napot töltött a mélyben, de - ahogy nekünk elmondta - ezt csupán négy napnak érzékelte.