A rekordhőmérsékletű meleg elviselhetetlen módon telepszik a városokra -
mégis van, aki örül ennek. Az aszfaltdzsungelből kilépve a határban zajlik a
betakarítás. A földdel foglalkozó gazdák nagyon hálásak ezért az időjárásért.
Ki kezdetleges gépekkel, ki a legkorszerűbb eszközökkel takarítja be az őszi és a
tavaszi kalászosokat. A nyár a mezőgazdaságban a várt remények valóra váltásának
idejét jelenti. A sok szorongás után végre meglátja a gazda: mi válik valósággá,
mi lesz abból, amit vetett.
Aratás. „...minden nehézsége és fáradalma ellenére a legszebb tevékenységek
közé tartozik”
A mezőgazdaság dömping jellegű munkája mindig az aratás után közvetlenül
indul. A learatott gabonatáblákat nem lehet parlagon hagyni, hanem azonnal művelés
alá kell vonni. A jó termés megalapozása ekkor történik. A lekerült gabona után
azonnal fel kell törni a földet. A tarlóhántás, majd a szántás után
szeptember-október hónapokban belekerül a talajba a következő évi termés magja. Az
ősz és a tél a várakozásnak az ideje. Ekkor az őszi vetésű kalászosoknak esőre
van csak szükségük arra, hogy megfelelő erőben vészeljék át a telet. Ilyenkor csak
a gazda szeme látja a jövő év bő termését a búzaföldön.
Kora tavasszal aztán, a növényvédelmi munkák elvégzése után minden figyelem az
aratásra terelődik. Elő kell venni a kombájnokat, és megfelelő műszaki állapotba
kell helyezni azokat. A mai körülmények között ez sokszor nagyon költségigényes
munka, amelyet már a következő évi termésből tudnak finanszírozni a gazdák.
Ugyanazt, de háromféle módon
Ki hogyan takarítja be a termést - erre kerestünk választ az aratók között.
Három különböző módon arató földtulajdonost lehet megemlíteni: a
termelőszövetkezeteket, az új agrárvállalkozók rétegét és az őstermelőket.
Vidéken nagyon sok termelőszövetkezet megszűnt a földtörvény megjelenése után.
Mégis közülük számos újrakezdte működését friss jogi alapokra helyezve. A 4-5
ezer hektáron gazdálkodó szövetkezet gépállománya, gépparkja elég elavult
állapotban várja a betakarítást. Míg a szövetkezeti időkben a betakarítás a
kubikostól az agronómusig minden dolgozó fő elfoglaltsága volt, mára nagyon kis
létszámmal és még kisebb kedvvel vágnak bele az aratásba.
A jobb gépeket ugyanis a magánosítás során elvesztették, és ami van, az nemegyszer
igen elavult. A szocialista relációból beszerzett - élemedett korú - gépek
sokszor a búzaföld széléig is alig jutnak el. A minőségi betakarításhoz
szükséges gépbeállítás pedig szinte lehetetlen. Ez azt jelenti, hogy a
megengedettnél jóval nagyobb mennyiségben szórja el a magot a gép. Sajnos a
gabonaföldek gyomfertőzöttsége is megnőtt a privatizációval: nincs pénz
gyomirtóra, s egyre több a biobúza, ami eladhatatlanná teszi a - vegyszerrel alig,
de kezelt - terményt.
Másrészt amíg a Bizon-Gigant elnevezésű lengyel „csodamasinákon” a
vezetőfülkében a hőfok 50-60 Celsius-fok körül jár és a gépész egy szál
gatyában sül meg a nyitott ajtónál, addig a modern Class-Dominator kombájnok
vezetőfülkéiben elegánsan öltözve, számítógépes vezérlés mellett élvezi a
klímaberendezés áldásait a dolgozó. Sőt a monoton munkaórákat beépített hifi
teszi élvezetesebbé. Mindezt egy táblán belül képzeljük el. E sorok írója -
mint agronómus - közel nyolc éven át minden nyáron szemmel kísérhette a
„rothadó kapitalizmus” eme termékének minden csodáját.
Az aratók munkája nem egyszerű. A kora reggeli kezdéstől késő estig tart a műszak,
amíg a harmat „le nem vonul”. Sokszor megmagyarázhatatlan a kötődés ember és
gép között. Ahogy dédelgeti, becézgeti a kombájnos a gépet, szinte együtt
lélegeznek. Persze a régebbi időkben a szocialista brigádszellem is erősen motiválta
a sikeres teljesítményre a vezetőket. Külön bérezték, premizálták a legtöbbet
teljesítőket. A termelőszövetkezet csúcsvezetőinek persze nem volt okuk az
aggodalomra, ők a pártbizottsági szemle után tartott vacsorán előre ihattak a medve
bőrére, ha jó volt a termés, ha nem. A prémium mindenképp járt nekik - de ez már
igencsak a múlt.
The new generation - az új generáció
A következő aratást végző csoport: a mezőgazdasági vállalkozók. A 400-500
hektáron termelő módos gazdák már sokkal több tőkével rendelkeznek. A címbe
foglalt mottó szerint - „ki mint vet, úgy arat” - ők a jó termés
megalapozását a vetéskor elkezdik. A megfelelő minőségű vetőmag mellett kitűnő
magágyat készítenek modern erőgépeikkel. Céltudatosan felépített gazdálkodási
terveik kizárólag a kitűnő minőségű étkezési gabona termelését célozzák meg.
Sajnos ma még kevés az ilyen gazdálkodó. Számukra az adótörvények, a
minisztériumi támogatások nemcsak érthetetlen ákombákomok, hanem jó beruházási
háttért jelentenek.
Az ő aratásuk sokszor barterkapcsolatokon alapul. Többen segítik egymást
eszközökkel, illetve szállítójárművekkel. Mivel a vetésterület viszonylag kicsi,
ezért gyorsan halad a betakarítás. Az első fázisban a június elején érő őszi
árpa kerül betakarításra, majd a hónap közepétől kezdve, ha megfelelő
nedvességtartalommal rendelkezik, az őszi búzával folytatják. Július végére marad
a tritikále, illetve a zab betakarítása. Általában sokat számít a betakarítás
megkezdésének idejében a nedvességtartalom. Inkább lábon szárítják a gabonát,
minthogy a költséges szárító- és tisztítóüzemeket vegyék igénybe. Egyre több
vállalkozó ruház be szárítóüzemek létesítésébe. A szárítók üzemeltetése
még a szakmán belül is kényes területnek számít. Az energiahordozók ára miatt
mindinkább a tisztítást éri meg elvégezni. A világpiaci árakhoz viszonyítva a
magas sikértartalmú kenyérgabona termelése látszik kifizetődőnek. Mégis a
tonnánkénti 18 ezer forintos ár alig fedezi a ráfordítások mértékét. A termelés
és a termék értékesítése nincs összhangban. Amíg a termelés a maximális emberi
figyelmen és anyagi ráfordításon alapul, addig az értékesítés geopolitikai,
illetve gazdaságpolitikai érdekeken nyugszik. A piac nagyban függ az észak-amerikai
kontinens termésátlagaitól. A tőzsdén az itt jelentkező felesleg határozza meg az
eladási és vételi árakat. Idén nem kedvez az európai piacoknak az amerikai-kanadai
rekordtermés. Erősen nyomott áron lehet csak értékesíteni a búzát.
Ősök, ősidők... őstermelők
A 4-5 hektáron másodállásban gazdálkodó kisgazdáknak, vagy őstermelőknek sincs
könnyebb dolguk. A régi módszerek, beidegződések nagyon erőteljesen élnek,
öröklődnek át apáról fiúra. A rendelkezésre álló termőföldön általában
több szántóföldi növényt termesztenek. A főnövény kukorica és búza mellett
megtalálható még a zab, az árpa, vagy a lucerna is. Ebben a körben a
növénytermesztés fő célja a haszonállatok takarmányszükségletének
kielégítése, illetve a melléktermékként jelentkező szalma alomként való
hasznosítása. Eladásra kevés jut. Ma már azért ebben a gazdálkodói körben is
mindenki a könnyebb, gyorsabb, ugyanakkor jóval drágább gépi betakarítást
választja. A betakarítás költségeit - kombájnolás, szárítás, szállítás,
tárolás - sokszor csak úgy tudják fedezni, hogy a közelben lévő
termelőszövetkezetnek eladják a termény egy részét közvetlenül a földekről.
Az aratás legnehezebb része az, hogy a gazda találjon szabad kapacitású kombájnt. Az
már másodrendű kérdés, hogy milyen víz- és fehérjetartalom mellett történik a
betakarítás. Igazából ez nem számít, a lényeg az, hogy a gabona bekerüljön a
földekről. Általában két-három hét telik el állandó feszültségben,
várakozásban: „Mikor gyün a kombány?” Az időjárás, egy műszaki hiba könnyen
keresztül tudja húzni a számításokat, így naponta módosulhat az aratás napja. A
learatott gabonát a családi házak udvarán kiterített fóliára ömlesztik a traktor
pótkocsijáról vagy a tehergépkocsiról. Ezt követően következik a népünnepélynek
számító „fölszedés”. A családtagok, szomszédok és „ivócimborák”
segítségével történik meg a gabona zsákba szedése vödörrel.
A tárolás módja a legváltozatosabb helyeken történik: padláson, ház előtt,
teraszon, folyosón vagy a disznóólban. A sokszor éjszakába nyúló munka
nélkülözhetetlen kelléke a pogácsa és a hűtött „kőbambi”: a pálinka.
Mindezek után hátravan még a szalma bálázása és behordása. A bálázás gépi
úton történik, azonban a szalma behordásánál még sok esetben megjelenik a ló és a
lovas kocsi. A gépi munkáktól már az idősebb parasztgazdák sem idegenkednek, de a
vetésszerkezet kialakításában még a fiatalabb korosztály is ragaszkodik a régi
szokásokhoz. Pedig azóta sokat változott a világ. Ma már kaszával arató parasztot
nagyítóval sem lehet találni. A termény minőségéről pedig csak annyit, hogy erős
kívánnivalókat hagy maga után. Nemcsak a tisztasága gyenge, hanem
fusariumfertőzöttsége is magas. A fusariumos gabona emberre és állatra egyaránt
erősen mérgező hatású anyagokat tartalmaz.
Mégis az aratás minden nehézsége és fáradalma ellenére a legszebb tevékenységek
közé tartozik. Az egész évben várt munka gyümölcse megtermett, és ez új erőt ad
a jövő munkáihoz.
Amikor házasságok köttettek a gabonamezőkön
„Bezzeg a régi időkben az aratás..., az volt aztán az igazi móka” -
mondta Laczó János, Jani bácsi, aki a békéscsabai Csabatáj Tsz nyugdíjasa. A
húszas évek végén jelent meg először a cséplőgép, amely korszerűsítette az
aratást. „Addig csak úgy kézzel meg lóval csépeltünk. Bizony mondom, az sem volt
könnyű munka, de hát fiatalemberként bírtuk kora hajnaltól napestig. Egyre-másra
jelentek meg a módosabb gazdáknál az akkor még teljesen ismeretlen cséplőgépek.
Gőzgép hajtotta a masinát egy nagy szíjjal, mi meg csak a tetején állva dobáltuk
bele a kévéket. A kaszálást azért nem lehetett megspórolni - tette hozzá János
bácsi -, majd aztán a csóvába kötött kévéket lovas kocsin hordtuk a
cséplőgéphez. Amikor először láttam egy ilyen gépet, nagyon csodálkoztam. Addig
nem tudtunk olyan tisztaságú búzát előállítani, amilyet a gép alól szedtünk ki.
Persze dolgozni ott is kellett nőnek és férfinak eleget. Egész nyáron asztagról
asztagra települtek át ezek a masinák. Emlékszem, huszonhétben a gerendási legelőn
kigyulladt egy ilyen cséplőgép. Körbe leégett az egész határ, de ettől nem ijedtek
meg az emberek, mert egyre több masina jelent meg.”
János bácsi a háború után sokáig mezőőr volt a téeszben. Arra az időre úgy
emlékezik vissza, hogy akkor tűntek fel az orosz Don-kombájnok. Addig a kaszáláshoz
legény kellett. Akkoriban az volt az erős legény, aki legelöl járt a kaszájával, a
többiek előtt. Amikor megjelentek ezek a kombájnok, egy ilyen gép 20 legény
munkáját tudta pótolni. Eleinte csodájára járt mindenki.
„Nem féltünk mi a gépektől, a grófnál láttunk gőzekét, cséplőgépet, körmös
traktort, de ilyen masinát azt nem. Alig győzték a lovas kocsik a rengeteg búzát
elhordani belőle. Mégis azt gondolom, hogy másabb volt az a világ. Akkoriban egy
gyerekből a cséplőgépnél, a kasza végén lett embör. Nagyon összeszokott
aratóbandák, brigádok alakultak ki, és bizony nemegyszer tetszett meg egy legénynek
egy-egy serényen dolgozó jány. Az én feleségem szintén dolgozott az aratáson. Az
öccse hordta nekünk a vizet, mindenki kivette a részét a munkából. A társaság esze
a gépész volt, aki mindig meg tudta javítani a masinát. Sok falusi gyerek ott szerette
meg a gépeket, és lett belőlük traktoros. A megmaradt szalmát boglyába rakni volt
ám az igazi művészet. Nagyon érteni kellett a módját, hogy a tél ne kezdje ki. Én
nem szégyellem, vésztői cigányok tanítottak boglyát, kazlat rakni. A mi
környékünkön ők tudták azt a legjobban.
Manapság elcsodálkozom azon a nagy luxuson, hogy a szalmát felszecskázzák és
elégetik. A mi időnkben a szalmát sokra becsülték. Akkor minden háznál volt állat
bőséggel. Ínséges időben még etettük is vele a jószágot. A kukoricaszár, a
kóró alapvető zöldtakarmány volt tavaszig. Ma már nem vesződnek az állattartással
az emberek. Nincs értelme vesződni vele - mondják sokan -, pedig ha én még
bírnám erővel, ma is tartanék tehenet, hiszen nincs jobb a házitejnél. Számunkra ez
volt a normális, de mára már más a világ. Nincs az emberekben elég kitartás a
földhöz. Nem tanulják meg a gyerekek az apjuktól ezt a tudományt.”